Workshop

Zo werkt NPO Start

Jij bepaalt!

Geschreven door - - op
De NPO heeft zijn on-demand aanbod geüpdatet en de naam veranderd. Met NPO Start kun je uitzendingen, series en films terugkijken zoals je al gewend was van Uitzending Gemist. Maar het is nu ook mogelijk om profielen aan te maken en, tegen betaling, inhoud in hd-kwaliteit af te spelen. Tijd om NPO Start eens nader te bekijken.

Uitzending Gemist was een verouderd platform en als je een Apple TV of Google Chromecast in huis hebt, weet je hoe slecht de overdracht van beeld en geluid via de NPO-app soms was. Met NPO Start gaat dit allemaal een stuk beter. Het enige wat je hoeft te doen, is je NPO-app op je smartphone of tablet te updaten naar de laatste versie. Als je NPO Start wilt gebruiken vanaf je laptop of computer, ga je gewoon naar Npo.nl.

Easy does it

De website ziet er wat anders uit dan eerst, maar is vrij eenvoudig te begrijpen. Er zijn vier tabbladen. De eerste, met de naam ‘Start’, is al meteen geselecteerd. Hier vind je tips om terug te kijken en recente korte fragmenten uit nieuwsprogramma’s, afleveringen of series. Wil je een uitgebreid overzicht van programma’s die je kunt terugkijken, dan klik je op ‘Programma’s’. Hier kun je op genre, naam of periode sorteren door op de filters bovenin te klikken (afbeelding 1). Ben je op zoek naar een bepaald programma, dan kun je het beste de zoekfunctie rechts bovenin gebruiken. Klik op een programma en onder ‘Overzicht’ zie je de geselecteerde afleveringen en fragmenten. Wil je alle afleveringen van een item inzien, dan klik je op ‘Afleveringen’. De afleveringen worden nu op datum gesorteerd. Live naar de publieke omroep kijken kan ook met de website; hiervoor klik je op ‘Live’ bovenin. Naast de zenders NPO1, NPO2 en NPO3 zie je onderin ook een aantal themakanalen zoals NPO Sport en NPO Cultura. Radiozenders van de publieke omroep, zoals 3FM en NPO Radio 4, luister je door bovenin ‘Radio’ te selecteren. Tenslotte vind je nog een tv-gids als je bovenin op ‘Gids’ klikt.

Verbeterde app

De NPO-app is voor zowel iOS als Android beschikbaar en ziet er in grote lijnen hetzelfde uit als de web-versie. Het grote verschil is dat je de verschillende opties nu onderin vindt. Om een video af te spelen, tik je op een van de afleveringen – de video begint meteen. Je moet wel verplicht twee reclames bekijken. Met de knop rechtsonder maak je het beeld groot en de knop ernaast geeft je de mogelijkheid om de inhoud naar je Chromecast of Apple TV af te spelen (afbeelding 2). Dit werkt een stuk beter dan in eerdere versies van de app, waar beeld en geluid vaak niet synchroon werden weergegeven.

De meeste programma’s die door jouw belastingcenten zijn gefinancierd, kun je zonder problemen terugkijken. Met buitenlandse series of films die op de publieke omroep te zien zijn geweest, is dit anders. In vrijwel alle gevallen is een film of serie 24 uur nadat deze op televisie is geweest nog in de app te bekijken. Daarna zie je een melding dat het item exclusief op NPO Start Plus te bekijken is. Hiervoor heb je een betaald abonnement nodig voor minstens 2,95 euro per maand. Volgens de NPO zelf is dit logisch, aangezien voor buitenlandse series extra betaald moet worden.

In de nieuwe app is het afspelen op een Apple TV of Google Chromecast verbeterd.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

3x beeld én geluid voor 1000 euro Dutch Filmworks mag ip-adressen van internetpiraten verzamelen
2

Reacties op: Zo werkt NPO Start

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • H.vandoorn

  • 7 oktober 2018 19:31
  toppie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • H.vandoorn

  • 7 oktober 2018 19:32
  @H.vandoorn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.