Workshop

Zo bouw je een thuisbioscoop in je kelder

Watch and learn

Geschreven door Rens Blom op

Zwarte kabelmagie

“Mijn speakers zijn goed, maar niet de beste. Toch vind ik het veel belangrijker dat je een goede ruimte hebt. Als ik niets aan de ruimte zou doen en ik zet er speakers van tienduizend euro neer, dan klinkt het nog steeds waardeloos. Gebruik ik speakers van een fractie van de prijs in een ruimte met kloppende akoestiek dan heb je een veel prettiger geluidsbeeld.” Dure audiokabels dragen daar volgens de tech-journalist niet aan bij. Hij gebruikt gewone OFC koperkabels van de groothandel, die 150 euro per rol van 50 meter kabel kosten. “Ik geloof niet in 100 euro per meter kabel, dat vind ik zwarte magie. Er wordt geadverteerd met zaken die je niet kunt meten. Dan geef ik mijn geld liever uit aan een projector waarbij je echt verschil ziet.” Voor hdmi-kabels geldt volgens Eric hetzelfde: “Houd jezelf niet voor de gek en neem de goedkoopste (digitale) kabel.”

Hoeveel de apparatuur in zijn thuisbioscoop bij elkaar kost? Hij krabt aan zijn kin, rekent wat en antwoordt dat het rond de tienduizend euro zal zijn. “Maar je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Voor drieduizend euro heb je ook een leuke thuisbioscoop.” Die van Eric is na maanden werk en honderden uren bijna af, en dan kan hij eindelijk Gravity kijken.

Teufel System 8 speakers

De Teufel System 8 speakerset bestaat uit zes speakers die verspreid zijn over de thuisbioscoop van Eric. De set is daar ook voor bedoeld, dus het is geen wonder dat Eric er erg tevreden over is. Lage tonen en middentonen klinken indrukwekkend en de speakers zijn ontworpen om geluid zoveel mogelijk in de breedte te sturen en zo een ruimtelijke ervaring te bieden. Er hangt wel een prijskaartje van 3.500 euro aan.

Beale Street Audio plafondspeakers

De plafond-speakers in Erics thuisbioscoop zijn JC6-BB’s van het Amerikaanse Beale Street Audio. Het gaat om speakers met een grootte van 6,5 inch en een Titanium Dome van 1 inch. Ze gaan voor ruim driehonderd euro per stuk over de toonbank. Eric heeft er vier in het plafond hangen, en koos ze vanwege de gesloten kast en goede midden- en hoge tonen. De bas valt tegen, maar daar merkt hij niets van omdat die via de twee subwoofers gaat.

Epson EH-TW5000 projector

Een Epson EH-TW50000 projector verzorgt het beeld in de thuisbioscoop. Eric betaalde er destijds 2.500 euro voor, inmiddels is hij al even uit de verkoop. Alhoewel de full hd-projector doet wat hij moet doen, is het contrast niet heel hoog. Op termijn wil Eric over naar 4k-resolutie. Hij heeft een nieuwe Epson op het oog, maar die moet vanwege de hoge aanschafprijs van 3.300 euro nog even wachten.

Denon AVR-X6300H versterker

Deze versterker is volgens Eric het eerste semi-betaalbare 11-kanaals model. Hij stuurt 11 speakers en 2 subwoofers aan; de max bij normale consumentenapparaten. Dolby Atmos-technologie ondersteunt meer speakers, maar dan kom je terecht bij versterkers die 20.000 euro kosten. Een groot verschil met de Denon AVR-X6300H, die toen Eric hem aanschafte 2.500 euro kostte.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

Acer P6500 Full hd-tv of 4k uhd-televisie?
0

Reacties op: Zo bouw je een thuisbioscoop in je kelder

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.