Workshop

Zo bouw je een thuisbioscoop in je kelder

Watch and learn

Geschreven door Rens Blom op
Een heuse thuisbioscoop in de kelder: velen dromen ervan, Eric van Ballegoie heeft er een. Na honderden uren werk is de 8-persoons bioscoop bijna af. Media Totaal nam een kijkje.

Erics huis staat in een nieuwbouwwijk aan de buitenkant van Rotterdam, en lijkt op het eerste gezicht een doodgewoon huis. Maar schijn bedriegt, want hoeveel huizen hebben een kelder van zeven bij vier meter groot? Toen Eric het huis – dat nog gebouwd moest worden – in 2012 kocht, heeft hij aardig wat moeite moeten doen voor er groen licht kwam om die grote kelder te plaatsen. Het idee was om er een thuisbioscoop van te maken. Waarom? Eric glimlacht: “Ik ben een tech-nerd en vind vooral film heel tof. Aan het begin van de jaren 2000 had ik samen met wat vrienden de website www.dvd.nl, waarvoor we dvd’s en zo testten. Dat was gaaf, al wil het niet zeggen dat ik een filmkenner ben. Ik vind het gewoon leuk om naar films te kijken.”

Hobbyproject

In zijn vorige huis had Eric ook een thuisbioscoop gebouwd. Toen werd de grootste slaapkamer opgeofferd, wat kon omdat er nog geen kinderen waren. Nu moest hij uitwijken naar de kelder. Die bleef de eerste jaren leeg, omdat andere klussen in het nieuwbouwhuis voor gingen. In maart 2016 kon Eric aan zijn hobbyproject beginnen. Een hobbyproject waar vooral ’s avonds en in de weekenden aan wordt gewerkt, want alleen dan heeft de fulltime tech-journalist tijd. Of zijn vrouw het niet vervelend vindt dat hij steeds de kelder induikt? “Nee hoor, zij doet een avondstudie. Ik breng mijn twee jonge kinderen op tijd naar bed en ga dan klussen. Ik vind het een welkome afwisseling op mijn werk, waarbij ik vijf dagen per week van negen tot vijf achter een bureau zit.” Op het moment van schrijven, eind november, is Erics thuisbioscoop bijna af en heeft hij er naar eigen zeggen honderden uren ingestoken.

Geluidsisolatie

Het project begon in een lege kelder met wanden en een plafond van keihard beton, waar Eric niets mee kon. Zijn eerste klus was daarom het plafond verlagen, zodat hij daar luidsprekers in kon verwerken. Met koven verdeelde hij het plafond in drie delen, waarbij er ook gedacht is aan ventilatie. “In mijn vorige huis had ik dat niet goed geregeld en dus moest je halverwege de film de slaapkamerdeur open zetten omdat het te benauwd werd.” Nu heeft Eric een compleet ventilatiesysteem en verwarming aangelegd; zowel frisse lucht als een aangename temperatuur zijn dus geen probleem. Het scheelt ook dat de ruimte onder de grond zit en goed geïsoleerd is.

Naast isolatie voor het klimaatbeheer van de kelder, is er ook geïsoleerd om te voorkomen dat geluid zich naar de rest van het huis verspreidt. Zo is de kelderdeur bekleed met een extra laag mdf, waardoor hij zwaarder is en geluid meer dempt. Geluid dreunt ook door als het contact maakt en dus staat de deur los van de trap, staat de inbouw van de radiator een halve centimeter van de stutpaal en is er een losse wand gebouwd. “Ik kan een film kijken zonder dat de buren iets horen, en het geluid in huis is ook minimaal.”


“Je kunt een scherm kopen van 1.500 euro, maar ik heb er voor minder dan 100 euro zelf een gemaakt.”

4k op het verlanglijstje

Als projector gebruikt Eric de Epson EH-TW5000. Het apparaat heeft een full hd-resolutie en bevalt prima, maar de EH-TW9300 staat op het verlanglijstje. Die pseudo-4k-projector heeft een hoger contrast en toont beelden in (bijna) 4k-resolutie, en dat is volgens Eric de toekomst. De prijs van 3.300 euro houdt hem vooralsnog tegen. Waarom hij een scherm en projector verkiest boven een high-end televisie? “Zelfs de grootste tv is te klein. Dit scherm is drie meter breed en vult je blikveld goed, in tegenstelling tot de 55 inch tv die in mijn woonkamer staat. Daarnaast komen de extra pixels van de 4k-resolutie straks veel beter tot hun recht op een groot scherm.”

De thuisbioscoop wordt aangestuurd door een Dune-mediaspeler die volgens Eric werkelijk alles afspeelt. Het apparaat werkt samen met de Syngology-nas en de blu-ray-speler en dat is belangrijk omdat Eric veel fysieke schijfjes heeft en koopt vanwege de goede kwaliteit. Hij heeft ook een Nvidia Shield-console, maar die kan niet goed overweg met Dolby Atmos. Gamen kan met een Xbox, maar daar is de ruimte niet specifiek voor gemaakt.

“Een scherm van drie meter breed vult je blikveld beter dan een 55 inch tv.”

Audioapparatuur

Eén van de belangrijkste onderdelen van een thuisbioscoop is de geluidskwaliteit. Eric heeft zijn audioapparatuur daarom zorgvuldig uitgekozen en hij gaat de kelder optimaliseren voor een nog beter geluid.

De receiver is een Denon AVR-X6300H met een prijskaartje van 2.500 euro. Volgens Eric is het de eerste semi-betaalbare 11-kanaals receiver die elf speakers en twee subwoofers kan aansturen. Het apparaat ondersteunt Dolby Atmos, dat ook in bioscopen gebruikt wordt, en stuurt zijn signalen naar de Teufel System 8-speakerset. “Die heb ik al sinds 2010 en alhoewel audiofielen hem absoluut niet goed vinden, ben ik er (nog steeds) erg tevreden over.” De System 8-speakers zijn bedoeld voor thuisbioscopen en kunnen geluiden tot en met 20 Hz (lage bas) goed weergeven. Bovendien sturen ze geluid zoveel mogelijk in de breedte en niet in de hoogte om reflecties van het plafond te voorkomen. Eric heeft de twee speakers in de achterwand iets boven ooghoogte geplaatst om ruimtelijk geluid te creëren. De eerste rij stoelen staat op de grond, maar de tweede rij wordt op een dertig centimeter hoge vlonder geplaatst. Op die manier blokkeren de rugleuningen het geluid niet.

De vier speakers in het plafond zijn niet van Teufel maar van Beale Street Audio. Dat komt omdat Eric gesloten inbouwspeakers nodig had. De meeste inbouwspeakers zijn open en gebruiken het plafond als klankkast, maar daar zijn de plafondkoven in zijn thuisbioscoop niet voor gemaakt. Deze gesloten speakers hebben een eigen kast en zijn uitermate geschikt voor de kelder. De lage tonen en de middentonen klinken volgens Eric uitstekend. Het kantelpunt van deze speakers staat op 120 Hz, wat betekent dat veel geluid naar de surroundspeakers en subwoofers (met 80 Hz als kantelpunt) gaat. Dat is mooi, want de bas van de Beale Street Audio zou te wensen overlaten.

Rekenen en experimenteren

Sowieso is bas een belangrijk punt om rekening mee te houden, want teveel bas zorgt voor een onnatuurlijk geluid en dreunt bovendien door. Eric heeft in de hoeken naast het projectiescherm daarom zogenaamde ‘bass traps’ gemaakt, die bestaan uit in taartpunten gesneden glaswol. Ze ‘eten’ de overtollige basreflecties als het ware op en zorgen voor een gecontroleerd geluid. “Het scheelt een hoop, terwijl de ruimte nog niet eens af is”, zegt Eric. Zodra de vloerbedekking er ligt, gaat hij metingen doen met de gratis software Room EQ Wizard. Die meet hoe lang verschillende frequenties in de ruimte blijven echoën (iets wat je vlak en kort wilt houden). Sluit je laptop via hdmi aan op de receiver, zet een meetmicrofoon neer op je primaire luisterpositie en de software geeft aan waar de pijnpunten in de ruimte zitten. Vervolgens is het een kwestie van experimenteren, ook met de subwoofers. Zo heeft Eric het exemplaar achter het projectiescherm met rekenmodellen op de beste plek neergezet. Hij gaat hem nog 30 cm ophogen door bakstenen vast te lijmen, want een zware subwoofer moet stevig staan.

“Ik geloof niet in 100 euro per meter kabel, dat vind ik zwarte magie.”

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

Acer P6500 Full hd-tv of 4k uhd-televisie?
0

Reacties op: Zo bouw je een thuisbioscoop in je kelder

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.