Workshop
Receiver koop tips

Orde in de receiverchaos!

Welk product past bij jou?

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op
Wie op zoek gaat naar een passende receiver is al snel de wanhoop nabij. Uitgekiende marketingjongens en handige verkopers bombarderen je met torenhoge wattages, exotische dolby-formaten en allerlei bijzondere (netwerk)instellingen. Om over het enorme aantal receivermerken nog maar te zwijgen. Media Totaal schept orde in de chaos en vertelt je in deze overzichtelijke koopgids op welke zaken je kunt letten.

Anno 2017 is de receiver een nogal complex apparaat. Wegens de moordende concurrentie, maken fabrikanten er namelijk een sport van om maar zoveel mogelijk functies toe te voegen. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat je de receiver op allerlei originele manieren kunt gebruiken. Er is echter ook een keerzijde, want voor de aanschaf van een nieuw exemplaar is er nogal wat voorkennis vereist. Wie op zoek gaat naar een kersverse receiver staat voor allerlei lastige keuzes. Hoeveel audiokanalen? Welke netwerkfuncties? Bluetooth? Multiroom? 4K of full hd? Dolby atmos? 3D-doorgifte? Mobiele apps? Hoeveel hdmi-poorten? Kortom: welke mogelijkheden ga je (in de toekomst) gebruiken en welke functies zijn totaal overbodig? Pak deze koopgids erbij en laat je leiden naar jouw ultieme receiver.

Tip 1: Hoeveel audiokanalen?

Kies allereerst het aantal benodigde audiokanalen. Hierbij geldt: less is more! Een 7.2-kanaals receiver presteert doorgaans minder dan een receiver met 5.1 audiokanalen in dezelfde prijsklasse. Dit heeft alles te maken met de voeding en de kwaliteit van de afzonderlijke eindversterkers binnen het apparaat. Vooral het belang van de voeding wordt nogal eens onderschat. Voor de audiokwaliteit is dit feitelijk het belangrijkste onderdeel. Hoe meer audiokanalen een receiver bevat, hoe meer power de voeding nodig heeft om voldoende stroom te leveren voor een uitgebalanceerde geluidsweergave. Zeker bij goedkope receivers schort het vanwege een onstabiele voeding nogal eens aan de nodige controle; zodra je het volume opschroeft, klinkt het geluid vaak rommelig. Heb je een bescheiden budget? Kies dan liever voor een 2.1- of 5.1-kanaals receiver, dan voor een exemplaar met nóg meer speakeruitgangen. Voor films voldoet een hoogstaande 5.1-receiver in een middelgrote woonkamer prima. Speel je voornamelijk muziek af, dan ligt een stereo-opstelling voor de hand.

Bi-amping
Heb je een receiver gekocht, terwijl je niet alle speakeraansluitingen gebruikt? Als je luidspreker over dubbele uitgangen beschikt, is er bij de meeste receivers bi-amping mogelijk. Je koppelt iedere luidspreker met twee kabels aan de front- en achterste surrounduitgang van het audioapparaat. Het voordeel hiervan is dat twee aparte eindversterkers binnen de receiver het laag en hoog/midden aansturen. Via dit trucje benut je tweemaal zoveel vermogen! Het resultaat is normaliter een zeer stabiele geluidsweergave met veel dynamiek.

Tip 2: Goede speakermatch

Het is belangrijk dat de receiver een goede match vormt met je speakerset. De impedantie van je receiver is hiervoor een belangrijke graadmeter. Deze waarde staat voor de elektrische weerstand. Iedere receiver en speaker heeft een voorkeur voor een bepaalde impedantie. In de meeste gevallen is dat 8 ohm en hierbij vormt het aansturen van een luidsprekerset doorgaans geen enkel probleem. Sommige luidsprekers laten zich moeilijker aansturen en hebben een voorkeur voor een nominale impedantie van 4 ohm in rustmodus. Tijdens het afspelen van audio kan deze waarde zowel omhoog als omlaag fluctueren. Let hierbij goed op! Voor speakers met een lage impedantie heb je namelijk een nogal zware versterker met een hoog uitgangsvermogen nodig. Zo voelen veel oudere speakers van Bowers & Wilkins zich het prettigst bij een lage impedantie en daarom staan producten van dit Britse merk bekend als ‘lastig’. Voor een natuurgetrouwe weergave is er voor deze veeleisende speakers meer controle van de receiver vereist dan bij veel andere speakers het geval is. Een krachtige stabiele voeding is dan ook een must. Heb je een bescheiden receiver op het oog, dan vormen speakers met een nominale impedantie van 8 ohm meestal de beste match. Bij een receiver met een stabiele voeding die voldoende stroom kan leveren aan alle kanalen, kun je ook luidsprekers met een lagere impedantie aansluiten.
Valse wattagebeloften
Receiverfabrikanten pochen nogal eens met hoge wattages, waarbij een hogere waarde zou staan voor meer vermogen. Laat je niet foppen, want de meeste merken hanteren hiervoor nogal creatieve meetmethoden. Zo spelen ze tijdens de meting bijvoorbeeld een pieptoon af op 1 kHz via slechts één actief audiokanaal. Zeker bij een lage impedantie valt het wattage hierdoor zeer hoog uit, maar daar heb je dus niets aan. Merken die ‘valse’ wattages opgeven, zijn onder andere Pioneer, Sony en Onkyo. In werkelijkheid speelt natuurlijk niemand een testtoon in mono af. Eerlijker is om het uitgangsvermogen over het totale frequentiebereik te meten waarbij alle kanalen continu in gebruik zijn. Gelukkig zijn er ook fabrikanten die realistische wattages in de specificaties vermelden, zoals NAD en Cambridge Audio. Helaas sjoemelt het merendeel van de fabrikanten, waardoor het wattage geen goede eenheid is om receivers met elkaar te vergelijken.

Tip 3: Netwerkfunctionaliteit

Bedenk vooraf goed of je een receiver wilt aansluiten op het netwerk. Je beschikt daarmee over allerlei handige extra’s, maar uiteraard heeft dat alleen zin als je hiervan ook gebruikmaakt. Veel receivers ondersteunen muziekdiensten als Spotify (Connect), TIDAL en Deezer, zodat je muziek vanaf het web kunt streamen. Verder zijn er bij de meeste netwerkreceivers duizenden internetradiostations bereikbaar. Controleer daarnaast ook welke netwerkprotocollen de receiver ondersteunt, zoals dlna en AirPlay. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om audiobestanden vanaf respectievelijk een nas of iPhone te streamen. Nog een pluspunt van netwerkfunctionaliteit is dat de fabrikant firmware-updates kan leveren. Veel fabrikanten hebben op die manier bijvoorbeeld ondersteuning voor de surroundindeling dts:x toegevoegd. Mits het betreffende audiomerk voldoende ondersteuning biedt, blijft de receiver op die manier up-to-date. Wanneer je onbelemmerd mediabestanden via de receiver wilt afspelen, is een bekabelde netwerkverbinding de betrouwbaarste optie. Veel producten hebben daarnaast een draadloze wifi-ontvanger ingebouwd, mocht er in de buurt geen ethernetkabel voorhanden zijn. Wegens de beperktere bandbreedte en de kans op interferentie met naburige netwerken is er hiermee wel een hogere kans op haperingen in de geluidsweergave.

Tip 4: Muziek in alle kamers

Veel moderne receivers hebben een paar extra luidsprekeruitgangen. Je kunt die gebruiken om het geluid naar een tweede zone door te sturen, zoals een andere kamer. Op de receiver geef je dan aan of je het geluid in zone A of B wilt afspelen. Daarnaast ondersteunen steeds meer receivers het gebruik van multiroomtoepassingen. Bij een geschikt audiosysteem geef je in een mobiele app aan op welke receiver(s) of draadloze luidspreker(s) je muziek wilt afspelen. Je receiver plus de aangesloten luidsprekers vormen dan een zone binnen het multiroomnetwerk. Meestal is dat de woonkamer. In de app selecteer je vervolgen welke muziek je in welke ruimte wilt afspelen. Je kunt bijvoorbeeld Spotify- en TIDAL-bibliotheken streamen of muziekbestanden vanaf je nas in de volledige woning afspelen. Lijkt multiroom je wel iets, dan is het verstandig om een receiver te kiezen die deze functie ondersteunt. Nieuwe Denon-receivers hebben bijvoorbeeld HEOS-technologie ingebouwd, waardoor je dit apparaat vanuit de HEOS-app kunt bedienen. Gunstig is dat er allerlei actieve draadloze HEOS-speakers op de markt zijn, zodat je iedere ruimte eenvoudig voorziet van muziek. Andere merken met multiroomintegratie binnen hun receivergamma zijn onder meer Marantz (HEOS), Yamaha (MultiCast), Sony (SongPal Link), Onkyo (FireConnect) en Pioneer (FireConnect).

Tip 5: Zinvol surroundgeluid

Als filmliefhebber wil je natuurlijk wel genieten van een goed surroundgeluid. ’s Werelds populairste streamingdienst Netflix zendt bijvoorbeeld een 5.1-audiospoor uit via de dolby digital-codec. Daarnaast gebruiken de meeste blu-rays surroundindelingen als dts, dts master audio en dolby truehd. Deze formaten zijn al enige tijd in gebruik en alle nieuwe receivers kunnen hiermee prima overweg. Er zijn echter ook drie recentere surroundindelingen beschikbaar, namelijk dolby atmos, dts:x en Auro 3D. Bedenk goed dat dolby atmos en Auro 3D behoorlijk strenge eisen aan het speakersysteem stellen met onder andere luidsprekers aan het plafond. Overigens zijn er ook creatieve oplossingen op de markt die een andere opstelling mogelijk maken. Receivers die gecertificeerd zijn met dolby atmos, dts:x en/of Auro 3D zijn over het algemeen iets duurder, dus bedenk goed of je deze formaten daadwerkelijk gaat gebruiken. Verder is het aantal (uhd-)blu-rays met ondersteuning voor deze moderne surroundindelingen momenteel nog beperkt.

Tip 6: Kies voor 4K via hdmi 2.0

Ook al heb je op dit moment nog geen 4K-televisie in huis staan, dan is het alsnog slim om alvast een receiver te kiezen die deze resolutie ondersteunt. Veruit de meeste nieuwe televisies geven namelijk beeld in 4096 × 2160 pixels weer. Verder verschijnen er zo langzamerhand ook steeds meer films en series in 4K. Zo heeft Netflix bijvoorbeeld al een behoorlijke catalogus die deze resolutie ondersteunt en worden veel nieuwe films op een uhd-blu-ray geperst. Kortom, wees voorbereid op de toekomst en kies een receiver die 4K-beelden doorgeeft. Wees overigens niet bang voor een forse meerprijs, want het merendeel van het productaanbod is hiertoe al in staat. Let wel even op de standaard van de hdmi-poorten. Alleen hdmi 2.0 of hoger is tenslotte in staat om 4K in zestig frames per seconde door te geven. Dat is wel iets om rekening mee te houden, want sommige uhd-blu-rays zijn al in een hogere verversingssnelheid beschikbaar dan de gebruikelijke filmopnames van 24 frames per seconde.

Tip 7: Voldoende hdmi-poorten

Bezuinig vooral niet op het aantal hdmi-poorten. Zeker wanneer je in de toekomst nieuwe apparaten op de receiver aansluit, is het nogal vervelend wanneer er hiervoor geen plek is. Met een settopbox, mediaspeler, blu-ray-speler en diverse gameconsoles zit je al gauw aan vier à vijf poorten die continu bezet zijn. Verder is het fijn als er ook in het voorpaneel een hdmi-ingang is gehuisvest. Zo hoef je de zware receiver niet helemaal naar voren te schuiven indien je een apparaat even tijdelijk wilt aansluiten, zoals een videocamera of de Nintendo Classic Mini. Eén hdmi-uitgang voor de doorgifte van beelden naar je televisie is normaliter voldoende. Heb je echter een thuisbioscoop met een beamer, dan is het zinvol om een receiver met twee hdmi-uitgangen te overwegen. Je kunt dan zowel je televisie als beamer op het apparaat aansluiten. Vooral goedkopere receivers hebben nog weleens een tekort aan hdmi-poorten.
Audio Return Channel
Mocht je beoogde versterker te weinig hdmi-poorten hebben, dan kun je dat wel op een andere manier oplossen. Sluit je blu-ray-speler, mediaspeler of gameconsole rechtstreeks op de televisie aan en laat het geluid via de hdmi-kabel terugsturen naar de receiver. Een bijkomend voordeel is dat je op die manier ook geluid van apps op je smart-tv via de receiver afspeelt, zoals Netflix, NPO en RTL XL. Overigens is het wel een voorwaarde dat de hdmi-poort op zowel de televisie als receiver ARC (Audio Return Channel) ondersteunt. Gelukkig bieden alle nieuwe producten hiervoor tegenwoordig ondersteuning. Houd er verder rekening mee dat je de functie in de instellingen van de receiver dient te activeren.

Tip 8: 3D is uit

Het kijken van 3D-films blijkt minder succesvol dan wat de filmindustrie een paar jaar geleden had gehoopt. Het aanbod met nieuwe 3D-films die je in de woonkamer kunt kijken, blijft dan ook sterk achter. Verder is het uitzenden van tv-programma’s ook nooit van de grond gekomen. Toch geven de meeste moderne receivers wel het 3D-signaal door, maar er zijn ook producten die geen ondersteuning bieden. Zeker als je reeds een geschikte televisie en blu-ray-speler hebt staan, kun je in de specificaties even controleren of je beoogde receiver het 3D-signaal doorgeeft. Is je audiovisuele apparatuur niet 3D-compatibel, dan is deze specificatie minder belangrijk. Elektronicawinkels verkopen tenslotte steeds minder 3D-tv’s en er komen steeds minder blu-rays in 3D-formaat uit.

Tip 9: Luister high-res muziek

High-res muziek is hot! Er zijn tenslotte steeds meer apparaten die audiobestanden in een hoge resolutie (lees studiokwaliteit) kunnen afspelen, waaronder dus ook receivers. Zeker indien je over bovengemiddelde speakers met goede bekabeling beschikt, is het verschil met Spotify en rammelende mp3-bestanden duidelijk te horen. Zelfs cd’s bieden niet de maximale geluidskwaliteit, want de bitdiepte en samplefrequentie bedragen hiervan respectievelijk ‘slechts’ 16 bit en 44.1 kHz. Speel je muziek in een hogere resolutie op een goede hifi-installatie af, dan ligt de geluidskwaliteit vanwege een nauwkeurigere detaillering dichter bij de oorspronkelijke opname. Onder high-res muziekbestanden verstaan we een audiokwaliteit van minimaal 24 bit / 48 kHz. De betere receivers kunnen zelfs een digitaal audiospoor in 24 bit / 192 kHz verwerken. Alleen geavanceerde d/a-converters zetten dergelijke audiowaarden zonder kwaliteitsverlies om naar een analoog signaal voor de weergave op aangesloten luidsprekers. Om die reden zijn receivers met ondersteuning voor high-res audio doorgaans iets duurder. Let verder op hoe je muziekbestanden in een hoge resolutie op de receiver kunt afspelen. Meestal gebruik je hiervoor de netwerkpoort, zodat je bijvoorbeeld hoogstaande flac- of wav-bestanden vanaf een nas kunt streamen. Een andere mogelijkheid is om de bestanden via een usb-poort af te spelen.

Tip 10: Luister naar digitale radio

Uiteraard hebben alle receivers een fm/am-ontvanger aan boord voor het luisteren naar radiostations, alhoewel dit analoge signaal eigenlijk inmiddels sterk is achterhaald. Fm/am-radio is namelijk erg gevoelig voor storingen en bovendien is de audiokwaliteit niet ideaal. Internetradio is een uitstekend alternatief, maar niet iedere receiver beschikt natuurlijk over een netwerkfunctie. Als je evengoed wilt luisteren naar radiozenders in goede kwaliteit, is een receiver met dab+ een interessante optie. In Nederland is er al een behoorlijke dekking, waarbij er in tegenstelling tot fm-radiofrequenties geen sprake is van conflicterende zendmasten. De reden hiervoor is dat alle zendmasten dezelfde frequentie gebruiken voor een bepaald radiostation. De ontvangst is volkomen storingsvrij! Receivers met dab+ zijn helaas nog geen gemeengoed, dus het is even zoeken naar modellen die deze digitale radiostandaard ondersteunen. Onder meer Yamaha en Onkyo fabriceren geschikte producten. Bij sommige receivers is er plek voor een optionele dab+ module, zoals bij bepaalde modellen van NAD. Houd er wel rekening mee dat de ontvangst van dab+ binnenshuis niet in elke regio voldoende is, hoewel KPN druk bezig is om de ontvangst te optimaliseren met extra zendmasten.

Tip 11: Verken de mobiele opties

Zo’n beetje iedere receiver met een netwerkfunctie laat zich eenvoudig aansturen door een mobiele app. Je hoeft in de App of Play Store maar de merknaam te typen en de benodigde applicatie staat voor je klaar. Welke mogelijkheden er beschikbaar zijn, is afhankelijk van het merk. Meestal kun je bijvoorbeeld het volume regelen of de gewenste bron inschakelen. Je smartphone fungeert daarmee als veredelde afstandsbediening. Verder stream je veelal muziek vanaf mediaservers (zoals een nas) en zoek je internetradiostations op. Let ook op de overige mobiele functies van de receiver. Zo stream je bij AirPlay-ondersteuning rechtstreeks muziek vanaf een iPhone of iPad via het thuisnetwerk. Enkele modellen zijn compatibel met Google Cast, zodat je ook vanuit Android rechtstreeks muziek op de receiver kunt afspelen. Veel receivers hebben tegenwoordig een bluetooth-ontvanger ingebouwd, waardoor je iedere smartphone of tablet eenvoudig met de receiver verbindt en zo audiobestanden afspeelt. Bij ondersteuning van de aptX-codec lukt dat zelfs in cd-kwaliteit! Een nadeel van bluetooth is het beperkte bereik. Het mobiele toestel moet bij deze draadloze technologie tenslotte altijd in de nabije omgeving van de receiver bivakkeren.

Tip 12: Check de connectiviteit

We hebben het al over het aantal hdmi-poorten gehad, maar uiteraard is het van belang om ook de overige aansluitingen te checken. Het is namelijk zonde wanneer je die duurbetaalde cd- of platenspeler niet kunt aansluiten. De meeste cd-spelers verbind je aan de hand van een coaxiale of optische s/pdif-kabel met de receiver. Heb je een exemplaar met een hoogstaande d/a-converter, dan wil je het digitale signaal afkomstig van de cd-bron wellicht liever meteen analogiseren. Door het omgezette audiospoor rechtstreeks naar het analoge domein van de receiver te sturen, krijg je dat eenvoudig voor elkaar. Voorwaarde is uiteraard wel dat de receiver over voldoende analoge rca-inputs beschikt, al is dat bij veruit de meeste modellen geen enkel probleem. Wil je een platenspeler zonder ingebouwde voorversterker aansluiten, controleer dan even of er een versterkte phono-ingang voorhanden is. Bij veel receivers is dat namelijk niet het geval.

Versterkerklassen
De eindversterkers van receivers delen fabrikanten op in verschillende klassen. Onder de receivers is er vooral sprake van producten met een Klasse A/B-eindtrap, al zijn er inmiddels ook volop Klasse D-receivers verkrijgbaar. Laatstgenoemde eindtrap heeft een ietwat slechte reputatie, omdat er bij deze technologie een hogere kans is op vervorming van de geluidsweergave. Toch zijn Klasse D-versterkers behoorlijk populair, omdat ze een hoog rendement hebben met een lage warmteontwikkeling. Hierdoor is er een minder krachtige voeding noodzakelijk om evengoed een hoog vermogen te kunnen leveren. Overigens zijn er genoeg Klasse D-versterkers die het geluid middels een effectief uitgangsfilter vervormingsvrij houden. Ons advies: laat je niet te veel leiden door de versterkerklassen en kijk vooral naar de overige aandachtspunten in deze koopgids.

Tip 13: Automatisch kalibreren

De meeste receivers kun je automatisch kalibreren. Doorgaans werkt dat via een aangesloten microfoon die je op oorhoogte van de zitpositie moet bevestigen. Bij Yamaha heet de automatische kalibratiefunctie bijvoorbeeld YPAO, terwijl veel andere merken een beroep doen op de universele Audyssey-techniek. Voorbeelden hiervan zijn NAD, Onkyo, Denon en Marantz. Na een reeks van testgeluiden stelt de receiver onder meer de vertragingen en afstanden van de aangesloten luidsprekers vast. Hierbij houdt de kalibratietechniek rekening met de akoestische eigenschappen van de ruimte. Na de kalibratie produceren surroundspeakers die iets verder weg staan opgesteld verhoudingsgewijs meer volume dan de voorste luidsprekers vlakbij de luisterpositie. Door de receiver te kalibreren herstel je in feite de audiobalans. Overigens is het ook mogelijk om de speakerafstanden en volumecorrecties handmatig in te stellen. Dat is vooral bruikbaar wanneer de kalibratietechniek naar jouw mening de boel niet subtiel genoeg afstelt. Via Audyssey is het ook mogelijk om digitale ruimtecorrectie toe te passen. Afhankelijk van de respons in de kamer, filtert Audyssey bijvoorbeeld overmatige bas en schelle tonen weg. Niet iedereen is even enthousiast over digitale ruimtecorrectie, dus staar je niet blind op deze functie.

Tip 14: Oogstrelend

Buiten alle genoemde eigenschappen en functies, kies je natuurlijk ook een receiver die je mooi vindt. Het design is nogal afhankelijk van het merk. Zo heeft Marantz aan de zijkanten van het voorpaneel een ronde afwerking, waardoor deze componenten een eigen identiteit hebben. Rotel en NAD staan voor een sober design zonder allerlei tierelantijntjes, terwijl Pioneer, Onkyo en Yamaha bij hun meeste producten voor een drukker voorpaneel kiezen. Bij duurdere modellen bestaat de materiaalkeuze meestal uit aluminium of een andere metaalsoort. Bij goedkopere producten is het voorpaneel vaak van plastic en daardoor gevoeliger voor stootschade. Let ook op de meegeleverde afstandsbediening, want voor bediening in het donker zijn verlichte toetsen wel zo handig.

Tip 15: Ga luisteren!

Voordat je een receiver aanschaft, luister vooral eerst eens hoe het apparaat daadwerkelijk klinkt. Uiteraard is het van belang dat je eigen speakers hierop zijn aangesloten. In tegenstelling tot de bekende elektronicaketens beschikken audiospeciaalzaken meestal over een eigen luisterruimte zodat je (op afspraak) de beoogde receiver kunt beoordelen. Neem wel muziek of een film mee die je goed kent, zodat je een weloverwogen oordeel kunt vellen. Heb je twijfels? Bij veel audiospeciaalzaken kun je een receiver vrijblijvend thuis uitproberen! Handig voor het geval je het product bij een webwinkel bestelt waardoor op locatie luisteren niet mogelijk is.

Kooptips

Wat is een koopgids over receivers zonder daarbij interessante producten te noemen? Media Totaal is de beroerdste niet en geeft je drie aantrekkelijke kooptips.

Betaalbaar en compleet

Yamaha RX-V481
Met de RX-V481 bewijst Yamaha dat een degelijke receiver niet peperduur hoeft te zijn. De afwerking is logischerwijs wel iets minder fraai vergeleken met duurdere modellen. Het voorpaneel is namelijk grotendeels van kunststof. Wie echter een beperkt budget heeft, haalt wel een receiver met aantrekkelijke specificaties in huis. Zo geeft dit product 4K-beelden in zestig frames per seconden door aan je televisie. Bovendien is er ondersteuning voor high-res muziekbestanden tot 24 bits / 192 kHz. Het betreft een 5.1-kanaals receiver, dus je betaalt alleen voor speakeringangen die je ook daadwerkelijk gebruikt. De receiver is in staat om de meest gangbare surroundformaten te decoderen, zoals dts master audio en dolby truehd. Via de MusicCast-app integreer je het product bovendien in een multiroomsysteem met andere Yamaha-apparatuur. Volgens de Japanse fabrikant levert deze receiver per kanaal 80 watt aan vermogen over het volledige frequentiespectrum bij een elektrische weerstand van 6 ohm. Net zoals bij alle receivers wordt dit wattage gemeten bij twee actieve kanalen, dus het uitgangsvermogen valt lager uit wanneer alle vijf kanalen in gebruik zijn. Prijs: € 389,-

Degelijke middenklasser

Marantz SR5011
Zoals we inmiddels van Marantz gewend zijn, is ook de SR5011 fraai afgewerkt. Design-liefhebbers kunnen kiezen voor een karakteristieke zilver/goudkleurige afwerking. Alles leuk en aardig, maar het gaat uiteindelijk om de prestaties. Yamaha is erin geslaagd om een betaalbare receiver te ontwikkelen met indrukwekkende specificaties. De zeven ingebouwde eindversterkers zijn volgens Marantz elk goed voor een uitgangsvermogen van 100 watt bij 8 ohm over het gehele frequentiebereik. Aan opties heeft dit exemplaar geen gebrek, want er is ondersteuning voor dolby atmos, dts:x, 4K (60 fps), 3D, AirPlay, Spotify Connect en high-res audiobestanden tot 24 bit / 192 kHz. Je kunt er dus alle kanten mee op! Dankzij de Marantz Remote App laat dit product zich eenvoudig vanaf een smartphone of tablet bedienen. De SR5011 heeft helaas geen volwaardige multiroomfunctie aan boord, al kun je aangesloten speakers wel opdelen in maximaal twee zones. Het totaalgewicht bedraagt zo’n tien kilogram. Prijs: € 649,-

Alleskunner

Denon AVR-X6300H
Wie er niet voor terugdeinst om een 11-kanaals receiver in huis te halen, kan de nieuwe AVR-X6300H overwegen. Zowel dolby atmos, dts:x als Auro 3D (optioneel) worden ondersteund, dus alle ingrediënten zijn aanwezig om de luisterruimte vol te hangen met speakers. Maar ook wanneer je de moderne surroundindelingen (nog) niet gebruikt, blijft er nog voldoende over. Zo fungeert de AVR-X6300H als zone in een multiroomnetwerk, waarbij je via actieve HEOS-speakers dezelfde muziek in andere kamers afspeelt. Middels de HEOS-app heb je toegang tot online muziekbronnen van alle bekende muziekdiensten. Bovendien kun je ook muziek vanaf een nas streamen. Overigens valt er voor muziekliefhebbers nog meer te genieten, want er is ondersteuning voor high-res audiobestanden tot een resolutie van 24 bit / 192 kHz. Je speelt high-res muziek af via de usb-poort of het netwerk. Dankzij ondersteuning van hdmi 2.0a geeft de AVR-X6300H 4K-beelden door in maximaal zestig frames per seconde. Dit product is dus toekomstbestendig. Het opgegeven uitgangsvermogen bedraagt per kanaal 140 watt bij 8 ohm, waarbij de elf ingebouwde versterkers volgens Denon ook veilig speakers met een lage impedantie tot 4 ohm kunnen aansturen. Deze alleskunner weegt in totaal 14,5 kilogram. Prijs: € 1875,-

Dit artikel delen:

Lees meer

Review: LG 43LH604V 4 redenen om de Sony Bravia A1 in huis te halen
0

Reacties op: Orde in de receiverchaos!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.