Workshop
Netflix

10 tips om nóg lekkerder te netflixen

Onbetwiste Netflix-koning

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Proefkonijn zijn?

Vind je het leuk om nieuwe functies als eerste te testen, ook al werken ze mogelijk nog niet volledig? Geef dat dan door aan Netflix! Klik op je profielnaam en ga naar Account. Bij Testdeelname geef je aan dat je nieuwigheden graag eerder ontvangt dan overige leden.

Favorietenlijstje

Binnen Netflix stel je eenvoudig een favorietenlijstje samen. Handig, want wie weet kom je tijdens het rondsnuffelen een leuke serie of film tegen die je niet meteen wilt bekijken. Door deze titel in een persoonlijke lijst op te slaan, voorkom je dat je later opnieuw moet zoeken. Heb je iets interessants gevonden? Selecteer de afbeelding in het overzicht. Op de computer doe je dat door met de muis op de betreffende afbeelding te gaan staan. Vervolgens kies je voor Toevoegen aan mijn lijst. Op deze manier bewaar je maximaal vijfhonderd titels. Het favorietenlijstje vraag je op door achtereenvolgens te kiezen voor Bladeren, Mijn lijst. Je kunt ook de webpagina www.netflix.com/mylist openen.

Verborgen subgenres

Het Netflix-menu laat lang niet alle beschikbare genres zien. Er zijn namelijk ook subgenres waarmee je het aanbod specifieker kunt filteren. Klik bij Bladeren een willekeurig genre aan, bijvoorbeeld Drama. Bij Subgenres zie je waarop je het aanbod nader kunt specificeren. Zo bevat het genre Drama onder meer subgenres als Biografische drama’s en Misdaaddrama’s. Verder zijn er een heleboel genres in Netflix verborgen. Benieuwd naar welke dat zijn? Nuttig om te weten is dat ieder (sub)genre gekoppeld is aan een eigen code. Deze code herken je aan de laatste vier of vijf cijfers van de url boven in de browser. Voor het genre Drama is dat bijvoorbeeld 5763. Door de code te vervangen voor iets anders, heb je toegang tot allerlei bijzondere subgenres. Bezoek maar eens deze webpagina en bekijk de waslijst met duizenden codes van allerlei exotische subgenres. Voor politieke komedies gebruik je bijvoorbeeld code 2700, terwijl je met de code 4006 toegang hebt tot documentaires met een militair thema. Ook wereldmuziekconcerten zijn voorradig: daarvoor laat je de url in de adresbalk eindigen op 2856. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dankzij de verborgen subgenres kom je bijzonder filmmateriaal op het spoor.

Door in de url een andere code te gebruiken, heb je toegang tot allerlei bijzondere subgenres.

Offline kijken

Lange tijd had Netflix geen functie om films en series offline te bekijken. Lastig, want zo had je er in het vliegtuig en op afgelegen plekken zonder internetverbinding weinig aan. Gelukkig biedt de streamingdienst deze functie sinds een jaar wel. Voor smartphones en tablets heb je hiervoor de Netflix-app nodig. Overigens kun je ook op Windows 10-apparaten offline kijken, als je de betreffende app uit de Windows Store ophaalt. Belangrijk om te weten is dat je vanwege licentieperikelen niet alle titels lokaal kunt opslaan. Bij films en series waarbij dat wel kan, is er een downloadpictogram aanwezig (pijltje omlaag). Klik of tik daarop om het downloadproces te starten. Een voorwaarde is dat het toestel of de computer voldoende vrije opslagruimte bevat. Kies in het menu voor Mijn downloads om te zien welke titels er lokaal staan opgeslagen. Overigens vraag je in Netflix eenvoudig een overzicht op met uitsluitend downloadbare mediabestanden. Kies in het menu in dat geval voor Beschikbaar voor download.

Films en series met dit pictogram kun je downloaden en offline kijken.

Videokwaliteit downloads

Wanneer je besluit om een Netflix-video offline op te slaan, kies je in de instellingen eerst de gewenste videokwaliteit. Je opent daarvoor de (app-)instellingen en bekijkt de opties bij het onderdeel Downloads. Standaard staat Beeldkwaliteit ingesteld op Hoog. Je geniet daarmee van een prima beeldkwaliteit, maar het vereist wel behoorlijk wat opslagruimte. Als alternatief kun je ook kiezen voor Standaard. Downloads verlopen hiermee sneller en de mediabestanden nemen minder opslagruimte in beslag. Verder is er in de instellingen ook een optie aanwezig om in één klap alle downloads te verwijderen. Handig als je wat schijfruimte wilt vrijmaken. Op een mobiel toestel stel je desgewenst in dat je alleen via een wifi-verbinding wilt downloaden. Zo voorkom je een hoog mobiel dataverbruik.

Geef in de instellingen aan in welke videokwaliteit je gedownloade Netflix-bestanden wilt opslaan.

Dolby atmos

Netflix biedt sinds kort ook dolby atmos aan voor bezitters van het Premium-abonnement. Dit is een moderne surround-techniek waarbij geluidseffecten via speakers aan het plafond je oren bereiken. Veel nieuwe receivers ondersteunen deze techniek. Het gebruik van dolby atmos beperkt zich vooralsnog alleen tot de apparaten Xbox One, Xbox One S en LG-oled-tv’s uit 2017. Bovendien zijn tot nu toe slechts enkele films voorzien van een dolby-atmos-audiospoor, zoals Okja en Death Note.

Ondertitels aanpassen

Ervaar je de standaardondertitels in Netflix als onprettig? Geen nood, want daar doe je simpel iets aan. Navigeer via je profielnaam naar Account, en kies voor Weergave van ondertitels. Aan de tekst Deze instellingen hebben betrekking op alle ondersteunde apparaten zie je hoe de ondertitels er momenteel uitzien. Wellicht vind je de witte kleur maar niets, dan pas je dat hier aan – veel mensen hebben bijvoorbeeld liever gele teksten op het scherm. Verder pas je naar eigen inzicht het lettertype, de tekstgrootte en de schaduw aan. Het is zelfs mogelijk om een andere achtergrondkleur te selecteren. Nadat je alles naar tevredenheid hebt ingesteld, klik je op Opslaan. Gebruik je bij nader inzien toch liever de standaardondertitels in Netflix? Dan kies je voor Opnieuw instellen als standaard.

De vormgeving van ondertitels pas je naar eigen smaak aan, waarbij je bijvoorbeeld kiest voor een groter lettertype.

Spijt van delen?

Veel mensen gebruiken hun Netflix-account ook buitenshuis, bijvoorbeeld door even in te loggen bij vrienden en familie. Op veruit de meeste apparaten hoef je slechts eenmaal in te loggen, waarna het account actief blijft. De kans bestaat dus dat andere personen ongemerkt van uw Netflix-abonnement profiteren. Pas hiermee op! Met een Standaard-abonnement kijken er namelijk slechts twee apparaten tegelijkertijd naar Netflix. Bij een Premium-abonnement zijn dat er vier. De streamingdienst heeft als oplossing een slimme functie waarmee je alle aangemelde apparaten in één klap afmeldt. Hiermee zet je profiteurs definitief buitenspel. Klik op de naam van je profiel en vervolgens op Account. Kies voor Afmelden op alle apparaten en bevestig met Afmelden. Houd er rekening mee dat het maximaal acht uur duurt voordat Netflix deze procedure heeft doorgevoerd.

Je meldt je desgewenst eenvoudig af bij alle gekoppelde apparaten.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

beyerdynamic DT 240 Pro De val van HTC
0

Reacties op: 10 tips om nóg lekkerder te netflixen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.