Review

Zo kies je de juiste soundbar

Sounds good!

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Tip 7: Bepaal het belang van bluetooth

Veel soundbars hebben een bluetooth-adapter aan boord. Hiermee breng je vanaf een smartphone of tablet een draadloze verbinding tot stand. Muziek die op het mobiele toestel staat opgeslagen, stream je op die manier rechtstreeks naar je soundbar. Verder kun je ook online muziek bij Spotify of TIDAL ophalen en via bluetooth naar de soundbar doorsluizen. Een voordeel van bluetooth ten opzichte van een wifi-verbinding is dat eventuele gasten ook gemakkelijk hun afspeellijsten op de soundbar kunnen afspelen. Houd er rekening mee dat voor sommige soundbars een apart verkrijgbare bluetooth-dongel vereist is, zoals de Denon HEOS HomeCinema.

Tip 8: Check de bestandscompatibiliteit

Als je de soundbar gebruikt om eigen muziekbestanden op af te spelen, is de bestandscompatibiliteit zeer belangrijk. Tegenwoordig verwerken de meeste systemen probleemloos mp3-, wma-, wav- en flac-bestanden. Luister je graag naar muziek in een hoge resolutie, controleer dan welke audiokwaliteit de beoogde soundbar maximaal kan verwerken. Als er bijvoorbeeld ondersteuning is voor audiobestanden in 24bit/192KHz, dan kun je ervan uitgaan dat de soundbar zeer veel details in de muziekweergave laat horen. Alleen de beste d/a-converters zetten een dergelijk digitaal audiospoor namelijk om naar een analoog signaal. Als je graag privé naar muziek luistert, check dan ook even of er een hoofdtelefoonuitgang aanwezig is.

Tip 9: Luister eerst!

Veel kopers hebben de neiging om alleen naar de specificaties en functies van een soundbar te kijken. Niet doen! De belangrijkste eigenschap is namelijk hoe het apparaat klinkt. Ga daarom altijd persoonlijk bij een winkelier langs en vraag om een luistersessie. Gespecialiseerde audiowinkels bieden grofweg betere soundbars met een hoger prijskaartje aan dan de bekende elektronicaketens. Daar staan voornamelijk goedkope instappers opgesteld, omdat ze graag betaalbare soundbars verkopen bij de aanschaf van een tv. Bij veel gespecialiseerde audiowinkels mag je een soundbar zelfs vrijblijvend thuis proberen, mits je oprecht in het apparaat geïnteresseerd bent. Handig, want je weet dan ook meteen of alles werkt zoals je wilt.

Kooptip 1: Bose SoundTouch 300

Uitbreidbare soundbar

De SoundTouch 300 bestaat uit een basissysteem dat je eventueel uitbreidt met een optionele subwoofer en/of twee surround-speakers. Wie geen ruimte heeft voor uitbreiding, kan eventueel surround-geluid simuleren. Met een lengte van bijna een meter is de SoundTouch 300 prima geschikt als combinatie met een grote beeldbuis.

Fraaie afwerking

Allereerst valt de fraaie afwerking op van deze nieuwe telg van Bose. De bovenzijde bestaat uit glas, waardoor de SoundTouch een luxe uitstraling heeft. Verder heeft deze soundbar aan de voorzijde een rooster van metaal. Het ontwerp is met een dikte en hoogte van respectievelijk 10,8 en 5,7 cm overigens behoorlijk slank, zodat het apparaat probleemloos voor de meeste televisies past. Voor de bediening kun je de afstandsbediening gebruiken of de SoundTouch-app downloaden. Zoals bij alle besproken soundbars ondersteunt de hdmi-uitgang ARC. Bij alle geluidsbronnen die op de televisie zijn aangesloten, kun je het geluid dus terugsturen. Fijn is dat het product zelf ook over een hdmi- en optische ingang beschikt om rechtstreeks randapparatuur te koppelen.

Mogelijkheden

De SoundTouch ondersteunt ethernet, wifi en bluetooth. Genoeg mogelijkheden dus om extra muziekbronnen te benaderen. De SoundTouch-app geeft je bijvoorbeeld rechtstreeks toegang tot diensten als Deezer en Spotify. Bovendien kun je ook eigen muziekbestanden naar het audiosysteem streamen. Bose heeft ook aan filmliefhebbers gedacht, want het apparaat kan de surround-formaten DTS en Dolby Digital verwerken. Wie de optionele basmodule en surround-speakers wil aanschaffen, dient overigens wel diep in de buidel te tasten; je betaalt respectievelijk 799,95 en 349,95 euro.

Bose SoundTouch 300
€ 799,95 (alleen soundbar)

Kooptip 2: Raumfeld Soundbar

Duitse degelijkheid

De soundbar van het Duitse luidsprekermerk Raumfeld kost nog iets meer, maar daar krijg je dan ook een kwalitatief hoogwaardig product voor terug. In plaats van een behuizing van plastic, bestaat dit exemplaar uit geperst plaatmateriaal (mdf) met een afwerking van geborsteld aluminium. En dat verschil hoor je!

Slimme basmodule

Raumfeld begrijpt maar al te goed dat veel mensen geïnteresseerd zijn in een soundbar vanwege de ruimtebesparende eigenschappen. Veel potentiële kopers zitten dus niet op een extra basmodule te wachten die veel vloerruimte opeist. Daar hebben de designers van Raumfeld iets op bedacht, want de meegeleverde subwoofer kun je plat onder een bankstel of salontafel schuiven. Bovendien is de verbinding naar de soundbar draadloos, dus je hebt geen last van lelijke snoeren.

Klasse D-versterkers

De meegeleverde basmodule heeft een Klasse D-versterker van 200 watt in huis. De drie ingebouwde woofers weten de lage frequenties van films en muziek prima te ‘raken’. Ook de soundbar heeft een Klasse D-versterker. Met een vermogen van 180 watt stuurt de ingebouwde versterker zes audiodrivers aan met een diameter van zeventig millimeter. Twee drivers bevinden zich aan de zijkant, waardoor er een virtuele surround-weergave mogelijk is. Vergeleken met andere soundbars is dit Raumfeld-product overigens wel iets forser, namelijk 99×11×10 cm.

Mobiele app

Raumfeld levert een fraaie aluminium afstandsbediening mee en eigenlijk is het zonde om die niet te gebruiken. Toch geniet de mobiele app vanwege de vele mogelijkheden de voorkeur. Zo benader je online bibliotheken van SoundCloud, TIDAL en Spotify. Bovendien kun je ook eigen nummers in hoge resoluties (24bit/192KHz) over het netwerk streamen. Naast een hdmi-uitgang met ARC-ondersteuning vind je op het apparaat diverse ingangen, namelijk eenmaal hdmi, optisch (analoog) en usb. Houd er rekening mee dat de soundbar geen bluetooth-adapter heeft.

Raumfeld Soundbar
€ 1.399,99

Kooptip 3: Bluesound Pulse Soundbar

Muzikale soundbar zonder hdmi

Ook de Canadese multiroom-specialist Bluesound heeft sinds kort zijn eigen soundbar. Opvallend is dat de ontwerpers ervoor hebben gekozen om geen hdmi-aansluiting toe te voegen. De Pulse heeft gelukkig wel voldoende andere aansluitingen om randapparatuur te verbinden, zoals optisch, cinch (analoog), usb, ethernet en bluetooth.

Ultralange behuizing

De Pulse valt op vanwege zijn nogal lange behuizing van maar liefst 107 cm. Met een dikte van 14 cm en een hoogte van 7 cm dien je dus behoorlijk wat ruimte te reserveren. In totaal zijn er zes drivers in de behuizing verwerkt, namelijk twee tweeters, twee midrange drivers en twee woofers. Verder zijn er ook nog twee passieve radiators beschikbaar. Alle drivers worden aangestuurd door zes versterkers van elk 20 watt. Bluesound levert geen externe subwoofer mee, dus voor bepaalde filmscènes komt de Pulse wat laagweergave tekort. Gelukkig kan het apparaat wel de draadloze Pulse Sub aansturen, voor het geval je later wat meer laag wilt toevoegen.

Veel muzikaliteit

Het feit dat de Pulse geen hdmi-poort bevat, bewijst dat Bluesound zich vooral richt op muziekliefhebbers. De consequentie hiervan is dat deze soundbar geen recente surround-formaten kan verwerken. Gelukkig staat daar genoeg tegenover. Zo is de ingebouwde d/a-converter in staat om hoge resolutie-audiobestanden tot 24bit/192KHz te verwerken. Zoals we inmiddels van Bluesound gewend zijn, ondersteunt de Pulse een keur aan audioformaten. Zelfs de recent uitgekomen MQA-codec is afspeelbaar! De ingebouwde bluetooth-adapter is voorzien van de aptx-codec. Vanaf mobiele apparaten stream je audiobestanden rechtstreeks in cd-kwaliteit naar deze soundbar. Voor de bediening van dit apparaat doe je een beroep op de BluOS Controller-app. Er is onder meer ondersteuning voor HDTracks, Spotify en TIDAL ingebouwd.

Bluesound Pulse Soundbar
€ 1.199,-

Kooptip 4: Denon HEOS HomeCinema

Betaalbaar en veelzijdig

Denon bewijst met de Denon HEOS HomeCinema dat een goede soundbar niet per se duur hoeft te zijn. Met een adviesprijs van zo’n 800 euro schaf je deze soundbar inclusief draadloze subwoofer aan. Bij veel (web)winkels staat dit product tegenwoordig trouwens te koop voor maar 599 euro. Kortom, een zeer interessante optie!

HEOS-app

Voor de bediening van de HomeCinema staat de HEOS-app centraal. De Denon HEOS- lijn omhelst diverse draadloze speakers en muzieksystemen, waarmee je de HomeCinema eventueel laat samenwerken. Vanuit een mobiele app regel je de muziekweergave in verschillende kamers. Uiteraard kun je ook alleen de HomeCinema aansturen, door bijvoorbeeld muziek vanaf Spotify, TIDAL, Deezer en eigen netwerkbronnen te streamen. Deze soundbar kan helaas niet overweg met muziekbestanden in de hoogste resoluties. De maximale audiokwaliteit bedraagt 16bit/48KHz. Wie bluetooth-ontvangst een vereiste vindt, schaft hiervoor een optionele dongel aan.

Voor filmfanaten

De HEOS HomeCinema is in staat om surround-formaten te decoderen, zoals Dolby Digital en DTS. Aan de hand hiervan kan het apparaat een surround-weergave nabootsen, zodat special effects van films beter uit de verf komen. De externe subwoofer helpt hier een handje bij middels een diepe laagweergave. Met een lengte van ruim een meter weet deze soundbar uit de stal van Denon een breed geluidsveld op te zetten. De hdmi-verbinding is voorzien van ARC, zodat je het geluid van overige audiobronnen via de televisie eventueel terugstuurt. Verder is er aan de achterzijde een optische, coaxiale en hdmi-ingang aanwezig, voor het geval je rechtstreeks audioapparatuur wilt koppelen. Tot slot is er een analoge lijningang van 3,5 mm beschikbaar.

Denon HEOS HomeCinema
€ 799,-

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Kooptips

Dit artikel delen:

Lees meer

Dit zijn de pareltjes in het aanbod van streamingdiensten Sudio Vasa Blå bluetooth in ear-set
0

Reacties op: Zo kies je de juiste soundbar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.