Review

Zo kies je de juiste soundbar

Sounds good!

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op
Om het blikkerige geluid van je televisie te upgraden, heb je een externe geluidsbron nodig. Een soundbar is hiervoor een uitstekende oplossing. Media Totaal geeft je negen tips waar je op kunt letten bij de aanschaf en doet vier interessante koopsuggesties.

Veelzijdig

Iedere soundbar vormt altijd een combinatie met een televisie. Het apparaat is om die reden langwerpig, zodat je de behuizing voor de televisie kwijt kunt. Omdat veel smart-tv’s aan de muur hangen, leveren de meeste fabrikanten ook een geschikte muurbeugel mee. De apparaten zijn via een hdmi-kabel met elkaar verbonden. Op die manier is de soundbar in staat om het geluid van de televisie over te nemen. Verder kun je een soundbar ook als muzieksysteem gebruiken, door bijvoorbeeld audiobestanden op je nas of Spotify-bibliotheken af te spelen. Daarnaast is een soundbar een interessant apparaat voor filmliefhebbers die geen ruimte hebben voor een home-cinemaset.

Behalve soundbars heb je ook soundplates (of: soundbase/soundstand). De apparaten zijn qua functionaliteit hetzelfde. Het verschil zit ’m vooral in de positionering. Een soundbar zet je voor de televisie neer of je hangt het apparaat onder het toestel aan de muur. Een soundplate heeft een diepere behuizing die krachtig genoeg is om een televisie te dragen. Vanwege de grotere behuizing is er voldoende ruimte om een subwoofer in de bodem te verwerken. Bij soundbars leveren fabrikanten vaak een externe subwoofer mee.

Samsung ontwikkelt ook curved-soundbars die mooi aansluiten bij televisies met een gebogen scherm.

Tip 1: Ga niet voor het uiterlijk

Veel mensen hebben de neiging om bij een ultradunne televisie een slanke soundbar te kiezen. Een begrijpelijke keuze, want dat is visueel natuurlijk veel mooier. Bedenk wel dat een smalle soundbar weinig kastruimte heeft voor de aanwezige audiodrivers, wat nadelige gevolgen heeft voor de audiokwaliteit. Zo is er een beperkter frequentiebereik en zijn er vervormingen sneller hoorbaar. Zeker wanneer je vaak films kijkt op een hoog volume is het zinvol om een wat grotere soundbar te kiezen. De geluidsweergave klinkt dan massiever en neutraler. Laat je dus niet te veel leiden door het design.

Tip 2: Zorg voor een toontje lager

Goedkopere soundbars hebben vaak geen externe subwoofer en dat is funest voor de laagweergave bij films. Als je houdt van actiescènes met wilde achtervolgingen en explosies is een goede laagweergave essentieel. Maar ook als je graag naar muziek luistert, hoor je met een externe subwoofer veel meer diepgang in het laag. Zonder externe subwoofer zijn de woofers van een soundbar verantwoordelijk voor de lage tonen. Maar die hebben doorgaans net even te weinig power.

Bekijk goed hoe de subwoofer met een soundbar is verbonden en waar je dit component kwijt kunt op de vloer. Een draadloze signaaloverdracht heeft als voordeel dat je geen snoer hoeft weg te werken. Let ook op de vorm. De meegeleverde subwoofer van de Raumfeld Soundbar is bijvoorbeeld plat, zodat je dit apparaat onder een bankstel of salontafel kwijt kunt.

Hoe groter de externe subwoofer, hoe meer bas dit component produceert.

Tip 3: Let op geluid uit onverwachte hoek

Veel soundbars zijn speciaal ontwikkeld om surround-effecten te simuleren, bijvoorbeeld Dolby Digital, DTS en DTS Master Audio. Dat lijkt misschien wat vreemd, omdat een soundbar uit slechts één speaker lijkt te bestaan, maar niets is minder waar. Veel merken positioneren de audiodrivers van hun soundbar op zo’n manier, dat ze in staat zijn om een surround-ervaring te bieden. Vaak staan deze audiodrivers (deels) naar de buitenkant gericht, waardoor de audiogolven tegen de muur weerkaatsen. Bij sommige producten werkt dat verrassend goed en hoor je vanuit allerlei onverwachte hoeken special effects.

Wil je ook zo’n virtuele surround-ervaring, controleer dan in de specificaties of het product een ‘virtual surround’-modus heeft. Let ook op welke surround-formaten de beoogde soundbar accepteert. Belangrijk om te weten is dat er zeer veel verschil is in de manier waarop soundbars een meerkanaals audiospoor weergeven. Ga dan ook vooral zelf luisteren en schaf een product niet blind aan op de ‘virtual surround’-modus. Prefereer je een echt surround-geluid? Sommige soundbars zijn uit te breiden met fysieke surround-speakers, zoals de Bose SoundTouch 300.

De Raumfeld Soundbar heeft drivers aan de zijkant, waarmee hij surround-effecten kan nabootsen.

Tip 4: Koop een multiroom-proof exemplaar

Multiroom is hot! Ook ontwikkelaars van soundbars spelen in op deze trend. Niet voor niets hebben traditionele multiroommerken als Sonos en Bluesound al dergelijke producten geïntroduceerd. Maar ook andere merken betrekken hun soundbar graag in een multiroomnetwerk, waarbij je vanuit één app muziek in verschillende kamers regelt. De verderop besproken producten van Raumfeld, Bose en Denon zijn bijvoorbeeld allemaal ‘multiroom-proof’.

Tip 5: Let op de aansluitingen

De verbinding tussen je soundbar en de televisie bestaat meestal uit een hdmi-kabel. Deze aansluiting is dan ook op bijna iedere soundbar aanwezig. Wil je daarnaast andere apparatuur aan een soundbar koppelen - denk aan een gameconsole, blu-ray-speler en mediastreamer - let er dan op dat er voldoende hdmi-ingangen beschikbaar zijn. Zie je maar één hdmi-poort? Mits zowel je soundbar als je televisie ARC (Audio Return Channel) ondersteunen, kun je evengoed het geluid van randapparatuur op je soundbar afspelen. Je sluit de gameconsole, blu-ray-speler en mediaspeler dan rechtstreeks op de televisie aan, waarna je beeldbuis het audiosignaal doorsluist naar de speaker. Let ook op de overige ingangen. Zo heb je voor aansluiting van een cd-speler een optische, coaxiale of analoge cinch-ingang nodig. Veel soundbars hebben zo veel aansluitingen, dat ze eigenlijk als klassieke versterker/receiver functioneren.

Bedenk vooraf goed welke aansluitingen je soundbar nodig heeft voor het verbinden van randapparatuur.

Tip 6: Check hoe je muziek kunt streamen

De meeste soundbars beschikken ook over (draadloze) netwerkfuncties. Je meldt het apparaat aan op je wifi-netwerk of je stopt een ethernetkabel in de juiste poort. Let op welke functies er mogelijk zijn. Producten van gerenommeerde fabrikanten bieden meestal een mobiele Android- en iOS-app aan waarmee je het apparaat kunt bedienen. Je selecteert bijvoorbeeld een afspeellijst op Spotify of TIDAL, waarna de soundbar de juiste streams van het web ophaalt. Verder is het doorgaans mogelijk om muziek van je eigen thuisnetwerk te streamen. Denk bijvoorbeeld aan muziekbestanden die op je nas of pc staan opgeslagen. Via de mobiele app kies je de gewenste netwerkbron. Is er geen netwerkfunctie voorhanden, dan kun je lokale muziek afspelen door bijvoorbeeld een usb-stick of externe schijf met muziekbestanden aan te sluiten.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Kooptips

Dit artikel delen:

Lees meer

Dit zijn de pareltjes in het aanbod van streamingdiensten Sudio Vasa Blå bluetooth in ear-set
0

Reacties op: Zo kies je de juiste soundbar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.