Review

Vijf online muziekdiensten getest

Spotify-killer gezocht!

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op
Spotify is de moeder van alle online muziekdiensten, maar de afgelopen jaren kreeg het Zweedse bedrijf behoorlijk wat concurrentie. Tidal, Deezer, Apple Music en Napster timmeren aardig aan de weg en weten inmiddels behoorlijk wat luisteraars te binden. Welke online muziekdienst steekt boven de rest uit?
De introductie van Spotify, nu ruim tien jaar geleden, sloeg wereldwijd in als een bom. Ook Nederland loopt sinds 2010 massaal warm voor deze streaming-muziekdienst. Het principe is eenvoudig. Voor zo’n tien euro per maand krijgen gebruikers onbeperkt toegang tot miljoenen nummers die ze op ieder apparaat kunnen beluisteren. Tegenwoordig kan dat zelfs offline. Te gierig om te betalen? Spotify Free kost niets, maar als tegenprestatie komen er wel (gesproken) advertenties voorbij. Het streamen van muziek is een slim concept, dat daarna door allerlei bedrijven met wisselend succes is nagedaan. Zo gingen Rdio en Qobuz failliet, waarna laatstgenoemde overigens wel een doorstart maakte. Andere bedrijven bleken succesvoller. Zo zijn Tidal, Deezer, Apple Music en Napster inmiddels bekende namen. Hoog tijd om ‘de grote vijf’ eens met elkaar te vergelijken.

1. Spotify

Met ruim vijftig miljoen betalende leden is Spotify nog altijd ’s werelds populairste online muziekdienst. Begrijpelijk, de Zweden waren er min of meer als eerste bij en zijn sindsdien blijven vernieuwen. Met een Premium-abonnement (9,99 euro per maand) kun je advertentievrij naar muziek luisteren. Voor gezinnen met meerdere muziekliefhebbers bestaat er ook een gezinsabonnement voor maximaal vijf personen (14,99 euro per maand). En sinds kort profiteren studenten van een aantrekkelijke korting. Zij maken namelijk voor 4,99 euro per maand gebruik van het Premium-abonnement.

Spotify heeft als voordeel dat het nagenoeg alle afspeelapparaten met een (draadloze) netwerkaansluiting ondersteunt. Zo is er een desktopprogramma en zijn er mobiele apps voor alle bekende platformen beschikbaar. Verder is de dienst bereikbaar via het web. Daarnaast is deze online muziekdienst onder de noemer Spotify Connect ook op de meeste smart-tv’s, netwerkreceivers en multiroomspeakers te vinden. Momenteel ondersteunt de dienst zo’n driehonderd producten van tachtig merken. Bezitters van een PlayStation 3 en 4 hebben dankzij een exclusieve deal tussen Sony en Spotify ook rechtstreeks toegang. Wie Spotify op high-end speakers of een hoogwaardige hoofdtelefoon afspeelt, doet zichzelf helaas tekort. Deze muziekdienst codeert zijn streams namelijk middels de ogg vorbis-audiocodec met een maximale bit rate van 320 kbit/s. Vanwege deze compressie gaan er nogal wat muziekgegevens verloren en dat is op afspeelapparatuur van hoge kwaliteit duidelijk te horen. Vergeleken met een cd klinken de liedjes bijvoorbeeld minder energiek.

Volgens diverse bronnen wordt binnenkort het abonnement Spotify HiFi beschikbaar. In navolging van Tidal zou de muziekdienst daarmee voor het eerst in zijn historie lossless-audiostreams aanbieden – voor geluidspuristen een zeer welkome aanvulling! Wanneer Spotify HiFi verschijnt en hoeveel deze dienst gaat kosten, is op het moment van schrijven nog onbekend.

Over het muziekaanbod kunnen we kort zijn, want dat is namelijk uitstekend. Volgens Spotify bevat de muziekbibliotheek momenteel ruim dertig miljoen liedjes. Nagenoeg alle muziek van populaire artiesten is moeiteloos te vinden. Zelfs eigenzinnige bands die voorheen iedere medewerking weigerden, staan nu op Spotify. Denk bijvoorbeeld aan Metallica, Pink Floyd, AC/DC en Led Zeppelin. Ook werk van Nederlandse muzikanten is volop aanwezig, waarbij zelfs de kleinste artiesten te vinden zijn.

Wie besluit om alle muziek via Spotify te beluisteren, doet er verstandig aan om het Premium-abonnement te nemen. De gesproken advertenties hebben een hoger volumeniveau en zijn om die reden ronduit storend. Gunstig is dat je met de betaalde versie muziek offline kunt opslaan. Je luistert dus onderweg naar liedjes zonder je databundel te belasten. Spotify is overigens ook een uitstekend hulpmiddel om nieuwe muziek te ontdekken. Zo zie je vanwege de Facebook-integratie naar welke muziek vrienden luisteren, waarbij je jezelf op andermans afspeellijsten kunt abonneren. Handig is dat je in de agenda kunt zien op welke data artiesten die je volgt in de buurt optreden.
Download muziek-screenshot

2. Deezer

Ook de Franse muziekdienst Deezer is al tien jaar actief en heeft in die tijd bijna zeven miljoen betalende leden aan zich weten te binden. Net als Spotify kun je Deezer gratis gebruiken, en ook bij Deezer krijg je dan (gesproken) advertenties. Voor 9,99 euro per maand koop je deze beperking af. Voor een maandtarief van 14,99 euro is er een gezinsabonnement voor maximaal zes personen beschikbaar. En heb je een telefoonabonnement bij T-Mobile? Dan kun je Deezer tegen een lager maandbedrag van 5,99 euro gebruiken. Overigens zit er wel een addertje onder het gras, want dit Deezer Vast-abonnement kun je tussentijds niet opzeggen. Je betaalt dus de volledige looptijd van je telefooncontract 5,99 euro voor deze dienst.

Deezer is voor een breed scala aan apparaten beschikbaar. Zo zijn er apps voor Windows 10, macOS, iOS, Android en de meeste smart-tv’s. Verder is er een browserversie, zodat je niet per se een applicatie hoeft te installeren. Ook is de dienst op allerlei hifi-apparatuur te vinden, waarbij de ondersteuning vergelijkbaar is met die van de Zweedse concurrent. Deezer werkt onder meer samen met muzieksystemen van LG, Harman Kardon, Bose, Samsung, Sonos, Denon HEOS, Onkyo, Philips en Bluesound. Kortom, voor ieder wat wils! In tegenstelling tot Spotify biedt Deezer wél lossless-muziek aan, maar deze functie is helaas exclusief beschikbaar voor multiroom-apparatuur van Sonos. Een gemiste kans! Het gaat hierbij om 16-bit/44.1kHz flac-bestanden, wat gelijk staat aan cd-kwaliteit. De standaardkwaliteit op overige apparaten bestaat uit mp3-streams met een bitrate van maximaal 320 kbit/s.

Volgens Deezer bestaat de muziekbibliotheek uit ruim 43 miljoen nummers. Indrukwekkend, want daarmee troeft het zelfs Spotify af. Welke artiest we ook zoeken, alles is op Deezer te vinden. Zelfs Nederlandse muzikanten die in de marge van de vaderlandse muziekindustrie werken, zijn volop beschikbaar. Vanzelfsprekend kun je favoriete artiesten volgen, zodat je ze voortaan gemakkelijker terugvindt.

Deezer heeft alles in huis wat je van een moderne muziekdienst mag verwachten. Zo sla je nummers offline op en ontvang je aanbevelingen die passen bij jouw muzieksmaak. Verder geven Deezer-redacteuren je diverse suggesties. Dankzij de Facebook-integratie bekijk je profielen van vrienden en neem je desgewenst leuke afspeellijsten over. Opvallend is dat het aantal gesproken advertenties in de gratis versie erg meevalt. Een leuke functie is verder dat je zowel in de browserversie, desktop-app als mobiele app realtime songteksten ophaalt.

3. Tidal

Tidal bestaat sinds 2014 en is daarmee een relatief jonge online muziekdienst. Nederlanders kunnen zich pas sinds 2015 als lid aanmelden. Bijzonder is dat een aantal sterren mede-eigenaar is, zoals Beyoncé, Madonna en Chris Martin. Naar verluidt keert deze muziekdienst dan ook een hoog percentage vergoedingen uit aan aangesloten artiesten. Tidal biedt geen gratis versie aan, dus alle 850.000 abonnees betalen een maandbedrag. Tidal Premium kost 9,99 euro per maand, terwijl abonnees voor Tidal HiFi 19,99 euro moeten aftikken. Je geniet dan van een hogere geluidskwaliteit, want het HiFi-abonnement biedt flac-streams aan in 16-bit/44.1kHz. Daarmee is Tidal momenteel de enige aanbieder die lossless-streams in cd-kwaliteit op alle apparaten aanbiedt. Voor het Premium-abonnement gebruikt Tidal de aac-codec met een bitrate van maximaal 320 kbit/s.
Screenshot Tidal
Een ronddraaiend schijfje illustreert binnen de app dat je luistert naar muziek in cd-kwaliteit.
MQA (Master Quality Autheticated) is een relatief nieuwe audiocodec om muziekstreams in een hoge kwaliteit aan te bieden, waarbij de bestandsomvang evengoed beperkt blijft. Tidal experimenteert volop met MQA. Sterker nog, in het desktopprogramma is er al een categorie ‘Masters’ aanwezig waarin je ruim dertigduizend hoogwaardige streams kunt terugvinden. Voorwaarde is wel dat je geabonneerd bent op Tidal HiFi. De MQA-streams hebben een kwaliteit van 24-bit/96kHz en overtreffen daarmee dus de kwaliteit van cd’s.

Hoewel Tidal niet zoveel abonnees heeft als Spotify en Deezer, is de apparaatondersteuning prima in orde. Zo zijn er apps voor Windows, macOS, iOS en Android, waarvoor je bovendien de webversie kunt gebruiken. Daarnaast werkt het ook op allerlei hifi-apparatuur, waarbij het HiFi-abonnement natuurlijk prima van pas komt. Onder meer op audiostreamers van Bluesound, Raumfeld, Naim, Sonos en Denon HEOS profiteer je volop van de hoogwaardige geluidskwaliteit. Houd er rekening mee dat Tidal niet beschikbaar is voor smart-tv’s.

Met ruim veertig miljoen nummers lijkt er voor Tidal geen vuiltje aan de lucht. We zijn benieuwd in hoeverre deze dienst musici van Nederlandse komaf vertegenwoordigt. We vallen in herhaling, want ook Tidal heeft zowel muziek van de bekende namen als semiprofessionele artiesten in huis. Wel valt op dat bij kleinere artiesten soms niet alle albums beschikbaar zijn, zoals Gabbi Lieve, Rob Klerkx & The Secret, Green Lizard en Moke. Naast audiotracks zijn er ook nog tienduizenden muziekvideo’s in hoge kwaliteit te zien, al kun je hiervoor natuurlijk ook terecht op YouTube.

Afspeellijsten, hitlijsten, suggesties, offline luisteren via mobiele apps, Tidal heeft het allemaal. Wel is het opvallend dat je ondanks de Facebook-integratie geen enkele interactie met vrienden hebt. Dat is wel een gemis, want je kunt dus niet even een afspeellijst van iemand overnemen of zien waarnaar vrienden luisteren.

4. Napster

Napster herinner je je misschien nog wel als die illegale downloaddienst waar je eind jaren ’90 illegale mp3’tjes kon ophalen. Sinds enkele jaren is Napster echter een legale online muziekdienst met zo’n 4,5 miljoen leden. Over het abonnement hoef je niet na te denken, want Napster kost gewoon 9,95 euro per maand. Meer varianten zijn er niet, en dus bestaat er ook geen gratis versie (een proefperiode uitgezonderd). Bij bepaalde Vodafone-abonnementen is Napster-toegang inbegrepen.

Napster heeft apps ontwikkeld voor Windows, iOS en Android. De ondersteuning op hifi-apparatuur en smart-tv’s valt wat tegen, want deze muziekdienst werkt maar met enkele merken samen. Onder meer producten van Sonos, Raumfeld, Denon HEOS en Samsung bieden ondersteuning. Zoals bij bijna alle online muziekdiensten is er ook een webversie voorhanden. Napster biedt alleen gecomprimeerde audiostreams aan in een maximale bitrate van 320 kbit/s. De dienst codeert de streams middels de aac-codec.

Het muziekaanbod van Napster bestaat naar eigen zeggen uit ruim veertig miljoen liedjes. Dat belooft een nogal dekkend aanbod! De dienst maakt de verwachtingen ruimschoots waar, want zo’n beetje alles is er te vinden. Of je nou van The Beatles houdt of eens naar dat semiprofessionele bandje bij jou om de hoek wilt luisteren, de kans is groot dat de nummers in de muziekbibliotheek te vinden zijn.

Napster heeft een overzichtelijke Nederlandstalige gebruikersomgeving. Verwacht geen toeters en bellen, de muziek lijkt bij deze dienst centraal te staan. Zo zie je welke nieuwe releases er zijn uitgebracht en welke albums er momenteel populair zijn. Verder heb je toegang tot talloze radiostations en sla je met de mobiele app muziek offline op. Je kunt daarnaast ook nog je account aan Facebook koppelen, waarbij je de verrichtingen van vrienden volgt. Het aantal vrienden dat Napster gebruikt, zal overigens wel meevallen. De dienst heeft in Nederland namelijk niet zoveel leden. Na een tijdje luisteren geeft de dienst aan met welke onbekende personen je muzieksmaak overeenkomt, zodat je suggesties kunt uitwisselen.

5. Apple Music

In 2015 zag eindelijk ook Apple heil in muziekstreaming. Halverwege dat jaar kwam het Amerikaanse bedrijf met Apple Music op de proppen. In amper twee jaar tijd is het gebruikersaantal gegroeid naar ruim twintig miljoen leden. Na Spotify is Apple Music dus de populairste aanbieder. Net als bij de andere aanbieders kost het standaardabonnement 9,99 euro per maand. Daarnaast biedt deze streaming-muziekdienst ook nog een studenten- en gezinsabonnement aan (maximaal zes personen). Die kosten respectievelijk 4,99 en 14,99 euro per maand.

Apple heeft de reputatie dat het alleen diensten voor eigen apparaten ontwikkelt. Voor een deel is dat in dit geval ook waar, want Apple Music werkt op de iPhone, iPad, Mac en Apple TV. Goed nieuws is dat er ook een Android-versie bestaat. Bovendien is de dienst geïntegreerd in iTunes, zodat je op de pc eveneens naar muziek luistert. Ondersteuning voor overige hifi-apparatuur is er helaas niet, op Sonos na. Bovendien heeft Apple Music als enige in dit deelnemersveld geen webversie. De kwaliteit van de gestreamde aac-bestanden ligt met 256 kbit/s nóg lager dan dat van concurrerende muziekdiensten. Kortom, wat betreft de audiokwaliteit is Apple Music niet bepaald de beste keuze.

De muziekbibliotheek van Apple Music bevat zo’n veertig miljoen liedjes. Op een iPhone of iPad heb je via de Muziek-app toegang tot de catalogus zonder dat je iets hoeft te installeren. Via de zoekfunctie vind je moeiteloos alle bekende namen. Daarnaast biedt Apple Music ook een platform aan semiprofessionele artiesten, want kleinere bandjes zijn er volop te vinden. Naast audiotracks luisteren, gebruik je Apple Music ook om muziekvideo’s en interviews te bekijken.

Apple Music heeft een paar interessante functies. Zo is er binnen de app Beats-1, een eigen radiostation waarop bekende dj’s muziek draaien. Verder kun je losse nummers en complete afspeellijsten naar het toestel downloaden, zodat je onderweg zonder actieve internetverbinding luistert. Apple Music doet daarnaast ook aanbevelingen en je kunt extra informatie over favoriete artiesten terugvinden. Tot slot vraag je tijdens het luisteren de songtekst van het betreffende nummer op en volg je social media-berichten van artiesten.

Apple Music
Met Beats-1 heeft Apple Music een eigen radiostation, waarvoor je overigens geen betaald abonnement hoeft te hebben.

Conclusie

Vanwege de naamsbekendheid nemen veel mensen blind een abonnement op Spotify, maar is dat eigenlijk wel de beste keuze? Wat betreft het muziekaanbod maakt het weinig uit welk aanbieder je kiest. Zowel internationale als lokale artiesten zijn bij ‘de grote vijf’ prima vertegenwoordigd. Wel is er een verschil in apparaatondersteuning. Die is bij zowel Spotify als Deezer fenomenaal. Naast de gangbare apparaten, gebruik je deze muziekdiensten op allerlei hifi-apparaten en smart-tv’s. Geluidspuristen letten natuurlijk voornamelijk op de audiokwaliteit. Die laat bij Spotify en Deezer nog te wensen over, al biedt laatstgenoemde op Sonos-apparatuur wel een hogere kwaliteit aan. Ook Apple Music en Napster schieten op het gebied van audiokwaliteit tekort. Wie muziek op hoogstaande speakers of een hoofdtelefoon afspeelt, zal zich wellicht aan de vlakgestreken muziek storen. De dynamiek en detaillering bij sterk gecomprimeerde audiostreams ontbreekt. Tidal heeft dat beter voor elkaar, want de Amerikaanse dienst biedt nummers in lossless- en sinds kort zelfs in high-res-kwaliteit aan. Kortom: voor de gemiddelde luisteraar is Spotify of Deezer de beste keuze, vanwege het gebruiksgemak en de brede apparaatondersteuning. Wens je een betere geluidskwaliteit en heb je daar ook de juiste apparatuur voor, dan ben je het beste af met Tidal.

Dit artikel delen:

Lees meer

STREAM ON De gadgets van Diederik Jekel
0

Reacties op: Vijf online muziekdiensten getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.