Review

Sony h.ear in NC (MDR-EX750NA)

Eenkleurige in-ears

Geschreven door gdegram op
Hoewel de MDR-EX750NA niet slecht klinkt, zijn er betere producten beschikbaar. Op het gebied van geluidskwaliteit legt dit Sony-product het ruimschoots af ten opzichte van de Sennheiser Momentum M2.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Draagcomfort
  • Uniek design
  • Actieve ruisonderdrukking
  • Minpunten
  • Weinig diepgang in het geluid

Sony komt onder de naam Sony h.ear in NC (MDR-EX750NA) met zeer kleurrijke in-ears op de proppen. Of je nou voor zwart, blauw, roze, geel of rood kiest, er valt niet aan de gekozen kleurstelling te ontsnappen. Voor de goede look is Sony alvast geslaagd, nu de geluidskwaliteit nog. We leggen deze in-ear hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking op de pijnbank.

Comfortabel

De h.ear in NC productlijn bestaat onder meer uit een portable muziekspeler, draadloze speaker en in-ear hoofdtelefoon. Het idee van Sony is om onder deze naam eenkleurige producten uit te brengen, zoals de hier besproken MDR-EX750NA. Bij ons testmodel zijn zowel de oordopjes als het snoertje felrood gekleurd. Goed bedacht van Sony, want hoeveel hoofdtelefoons bestaan er nu uit een enkele kleur? De fabrikant levert bij het product vier formaten siliconen oordopjes en een kabel van anderhalve meter mee.

Het gedurfde design kunnen we van Sony absoluut waarderen, maar minstens net zo belangrijk is natuurlijk het draagcomfort. De oordopjes zijn lang genoeg om in de gehooruitgang te bevestigen. Ze zitten stevig en blijven zelfs na een lichte ruk aan de kabel op hun plek zitten. De meegeleverde vluchtadapter is geen overbodige luxe, want je gebruikt de h.ear in NC oordopjes met gemak enkele uren achtereen. De aanwezigheid van actieve ruisonderdrukking bewijst dat dit geen doorsnee in-ears zijn. Dankzij deze technologie lukt het om storende geluiden te blokkeren, zoals een vliegtuigmotor of pratende mensen. Hiervoor gebruikt de MDR-EX750NA twee minuscule microfoons om storende geluiden te detecteren en vervolgens tegengestelde geluidsgolven te produceren. Voorwaarde is wel dat de interne accu van dit product is opgeladen via de meegeleverde micro-usb-kabel. Sony claimt dat de actieve ruisonderdrukking op een volle acculading maximaal zestien uur meegaat.

Volledige stilte?

Op de kabel is een universele afstandsbediening aanwezig om handsfree te bellen. Aan de ene kant is er een schakelaar om actieve ruisonderdrukking te activeren, terwijl er aan de andere zijde een enkele knop is geïntegreerd voor het beantwoorden en beëindigen van gesprekken. Daarnaast gebruik je deze knop ook voor het bedienen van de muziekweergave. Druk eenmaal om te pauzeren en tweemaal om naar het volgende nummer te springen. Hoe bevalt de actieve geluidsonderdrukking in de praktijk? Best goed eigenlijk, zo verdwijnt een hinderlijk bromgeluid op kantoor bijna als sneeuw voor de zon. Verwacht trouwens geen absolute stilte, want je hoort altijd wel iets wanneer je goed luistert. Verder is deze techniek ook handig voor gesprekken. Stemmen zijn versterkt en daardoor duidelijk verstaanbaar.

Geluidskwaliteit

Ook bij een in-ear hoofdtelefoon geldt; de geluidskwaliteit is het allerbelangrijkste. Dit h.ear in NC model heeft positieve en negatieve punten. De muziek klinkt schoon, helder en wendbaar. Wanneer we The Way You Make Me Feel van Michael Jackson spelen, valt daarnaast de enorme levendigheid op met een sterke focus voor zanglijnen. Helaas merken we daarentegen ook dat de baslijnen niet erg diep gaan, waardoor het liedje oppervlakkig klinkt. Ook het middengebied kan wel wat meer gewicht gebruiken. Toch klinkt het totale geluidsbeeld nog redelijk uitgebalanceerd, al had het wat ons betreft een stuk beter gekund. Verder valt op dat de passieve modus preciezer en subtieler klinkt dan wanneer er actieve ruisonderdrukking is ingeschakeld. Gebruik deze techniek dus alleen wanneer je het echt nodig hebt.

Conclusie

Hoewel de MDR-EX750NA niet slecht klinkt, zijn er betere producten beschikbaar. Op het gebied van geluidskwaliteit legt dit Sony-product het ruimschoots af ten opzichte van de Sennheiser Momentum M2. Laatstgenoemde is met een adviesprijs van 99 euro ook nog eens een stuk goedkoper. Hoewel deze in-ears geen actieve geluidsonderdrukking hebben, geeft dit product veel meer diepgang in de muziek weer. De strategie van Sony met deze h.ear in NC is dan ook deels geslaagd, namelijk het creëren van een uniek design en de luisteraar afsluiten van de wereld om zich heen. Dit is slechts een mini-overwinning. Wanneer je kunt leven met een beetje geluid van buitenaf, doe je er verstandig aan om je geld in een hoofdtelefoon met een hogere geluidskwaliteit te steken.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Scherp, scherper, scherpst KEF M400
0

Reacties op: Sony h.ear in NC (MDR-EX750NA)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.