Review

Samsung UE43KU6000

4k voor een prikkie

Geschreven door Ger de Gram op

Samsung UE43KU6000

Voor 500 euro heb je een meer dan degelijke televisie in huis, waar de gemiddelde (lineaire en non-lineaire) televisiekijker erg veel plezier aan beleeft. Zoek jij een goedkope uhd-televisie met een fijn OS? Dit is je keuze.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Design
  • Beeldkwaliteit
  • Goede smart-tv-ervaring
  • Minpunten
  • Hoe stevig is plastic?
  • Lage tonen
Vorig jaar was de gemiddelde 4k-tv nog schrikbarend duur, maar doordat de populariteit van deze nieuwe hoge resolutie sterk is gestegen, zijn er eindelijk wat beter betaalbare modellen op de markt gekomen. Media Totaal checkt de Samsung UE43KU6000, een instap 4k-televisie.

Goedkope televisies hebben vaak, los van beeldkwaliteit of gebrekkige functionaliteit, een probleem: ze zien er niet uit. Dikke randen, een matige afwerking en materialen die meestal niet al te stevig zijn. Niets van dit alles bij de KU6000. Natuurlijk, het model kent geen chromen behuizing zoals de toplijn van Samsung, maar de Y-vormige voet en de dunne randen maken een hele hoop goed. Deze televisie ziet er, ondanks het plastic, gewoon erg stijlvol uit.

Zeer moderne instapper

De KU6000 zit, zoals Samsung dat zelf zou noemen, aan de onderkant van de midrange-lijn. In iets simpeler Nederlands komt het erop neer dat het eigenlijk een instap-tv is, die in tegenstelling tot nog goedkopere modellen, wel een aantal belangrijke moderne features kent. Niet alleen ondersteunt deze aardig ogende tv de uhd-resolutie, maar ook hdr en verregaande smart-functionaliteiten. Het maakt deze budget-tv (prijs: 500 euro) zeer compleet en klaar voor de toekomst.

Nu kun je natuurlijk een boompje opzetten over het nut van 4k op een 43 inch tv. Zeker voor de niet-geoefende kijker is het verschil tussen full hd en 4k maar moeilijk te zien. Of dat erg is, is een tweede, want de beeldkwaliteit van de KU6000 is, gezien zijn prijs, erg goed te noemen. Wel is het slim Samsungs eigen speciale instellingen lekker te negeren. Deze zijn talrijk, maar volstrekt onnodig. Zo is er een lelijke en veel te contrastrijke sportmodus en probeert de tv via softwarematige trucjes beelden soepel op het scherm te brengen.

Tegelijkertijd kent de KU6000 indrukwekkende zwartwaarden en haarscherp beeld. Maar het grootste pluspunt van deze flatscreen is niet eens de beeldkwaliteit, maar haar zeer overzichtelijke en makkelijk bedienbare besturingssysteem Tizen.

Goede smart-tv-ervaring

In den beginne kende dit door Samsung zelf ontwikkelde OS de nodige kinderziektes, maar door goed te kijken naar de concurrentie (kuch.. WebOS van LG) en de overdreven hoeveelheid aan Samsung-toepassingen wat in te dammen, is de SmartHub van Tizen anno 2016 opeens een van de fijnste manieren om je smart-tv te bedienen. Standaard zijn de belangrijkste applicaties geïnstalleerd, denk aan Netflix, NPO of YouTube, en met een paar drukken op de (overigens vrij eenvoudige) afstandsbediening kun je zelf de boel personaliseren. Bovendien zorgt de interne quad-core processor ervoor dat de SmartHub rap genoeg draait.

Wel heeft Samsung bespaard op de audio. Dat is niet heel gek voor een tv ‘aan de onderkant van het midrange-segment’, maar de Zuid-Koreanen hadden er goed aan gedaan hier net even wat meer aandacht aan te besteden. Waarom? Hoewel de hoge en middentonen nog wel aardig klinken, mis je zeker bij actiefilms de nodige bas. Het lijkt daarom wenselijk om bij aanschaf van deze unit rekening te houden met wat extra euro’s voor een degelijke audioset en dat drukt toch enigszins op de prijs-kwaliteitverhouding.

Prijs: € 499,-

Dit artikel delen:

Lees meer

Zenbook 3 De gadgets van... Domien Verschuuren
0

Reacties op: Samsung UE43KU6000

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.