Review

Samsung The Frame

Digitale moderne kunst

Geschreven door Ger de Gram op
Met The Frame introduceert Samsung het tweede model in haar lifestyle tv-categorie. De televisie ziet eruit als een schilderij en moet daardoor naadloos aansluiten op ons interieur. Media Totaal nam de proef op de som.

Een crime. Zo omschrijft Nederlands bekendste interieurontwerper Jan des Bouvrie het inpassen van een tv in de woonkamer. “Zo’n groot zwart ding past vaak nergens. Daar worstel ik al jaren mee.”

Tot nu, want als we Samsung mogen geloven, biedt The Frame dé oplossing. Via een schilderij-achtige lijst, waarbij de rand volledig tegen een muur wordt geplaatst, is deze s-uhd-tv geen (groot) meubelstuk, maar eerder een modern kunstwerk.

Samsung speelt daar handig op in. Zo is de lijst naar eigen wens aan te passen en er zijn verschillende passe-partouts en kunstwerken beschikbaar, geïntegreerd als applicatie in het Tizen besturingssysteem van de tv. Dat klinkt wat vaag, maar het komt er op neer dat de tv ook kan fungeren als een hypermodern (en groot) fotolijstje. Je selecteert uit een lijst van circa honderd bekende en minder bekende werken jouw favoriet en voilà: de tv is niet langer een tv, maar een heus digitaal kunstwerk.

The Frame is een modern kunstwerk

Slimme sensoren

Het opmerkelijke concept van The Frame komt uit de koker van Yves Béhar, een gerenommeerde Zwitserse ontwerper, die vorig jaar nog negatief in het nieuws kwam, omdat zijn speciale sapmachine van 400 dollar amper beter sap perste dan wanneer je het met de hand deed.

Bedrading is al jaren een probleem bij het ophangen van een televisie. Samsung zweert bij haar One Connect Box, een apart apparaat waarop je alle externe apparatuur en aansluitingen kwijt kan. Slechts een enkel (net niet helemaal) onzichtbaar kabeltje loopt naar de tv. Gevolg: een bijna draadloze tv. Wel dient gezegd: een handige stukadoor of binnenhuisarchitect in je kennissenkring is geen overbodige luxe, want waar laat je die Connect Box? In een opstelling in Het Arsenaal in Naarden, niet geheel toevallig de plek waar Monique en Jan des Bouvrie hun interieurideeën laten zien, was het rechthoekige kastje in zijn geheel in de muur verwerkt. Slim bedacht, maar niet erg handig als je een kakelverse hifi op de tv wilt aansluiten.

Om te voorkomen dat The Frame continu stroom vreet, heeft Samsung er met sensoren voor gezorgd dat de tv niet de hele tijd aan staat. Loop je de kamer in, dan registreert de tv dat en gaat hij aan. Ga je de deur uit, dan zet de tv zichzelf uit. Via speciale helderheidssensoren weet hij bovendien hoeveel licht in de ruimte aanwezig is om te voorkomen dat hij een Mondriaan of Rembrandt te fel of te dof weergeeft.

In een opstelling in Het Arsenaal in Naarden zie je nergens meer draden. Die zijn in de muur verwerkt, samen met de One Connect Box van Samsung.

Revolutionaire oplossing

Het is niet de eerste tv van Samsung die zich richt op lifestyle en design. Vorig jaar kwamen de Zuid-Koreanen met de Sérif op de proppen, een tv-gadget op vier poten. Het zag er stijlvol, maar ook wat lomp uit. The Frame is in dat opzicht een stuk subtieler en daarmee voor een iets bredere doelgroep interessant.

In dat opzicht is het jammer dat The Frame toch enkele nadelen kent. Zo heeft Samsung er niet voor gekozen deze stijlvolle tv te voorzien van haar nieuwste beeld- en geluidstechnieken. Het is weliswaar een s-uhd-tv, maar qled ontbreekt en qua audio lijkt het model vooral voorbehouden voor het afspelen van wat nieuwsprogramma’s – het geluid komt van onderen en kent een wat magere bas.

Een complete speelfilm ga je daardoor waarschijnlijk niet zo snel kijken. Dat is ook niet helemaal de bedoeling. De gadget is een bijproduct in het interieur van je woonkamer, en dat is precies de reden waarom Jan des Bouvrie zo geïnteresseerd is. In Het Arsenaal sprak de man, die benadrukte niet te worden betaald door Samsung, lovend over The Frame. “Toen ik dit voor het eerst zag, dacht ik: eindelijk! Dit is een revolutionaire oplossing. Hiervoor was ik altijd de tv aan het wegwerken, maar dit is gewoon kunst in de kamer.” The Frame is dan ook niet alleen te koop bij de grote elektronicaketens, maar ook bij high end interieurdesignwinkels, zoals Vitra.

Exclusieve gadget

De nieuwe tv is beschikbaar in relatief grote formaten: 55 en 65 inch. Een bewuste keuze, stelt Maurice Howldar, productmanager tv van Samsung. “Uit onderzoek blijkt dat het formaat de belangrijkste reden is waarom mensen een nieuwe televisie aanschaffen. Ze willen gewoon een grotere tv.”

The Frame heeft een adviesprijs van respectievelijk 2.399 euro en 3.199 euro. Daarmee is het nu vooral een exclusieve gadget voor de welgestelden, die ’m bijvoorbeeld als tv in de keuken of de slaapkamer kunnen gebruiken. Als onderdeel van je thuisbioscoop lijkt deze ‘revolutionaire oplossing’ namelijk net niet handig genoeg.

Dit artikel delen:

Lees meer

UE Wonderboom Hifi in de badkamer
0

Reacties op: Samsung The Frame

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.