Review

Samsung Galaxy Note 8

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Geschreven door Ger de Gram op

Samsung Galaxy Note 8

Maar ondanks Bixby, het ietwat lompe design en de nutteloosheid van de S-Pen, blijft de Note 8 een geweldige smartphone waar velen heel veel plezier van (gaan) hebben. Met 999 euro kost hij een aardige duit, maar dankzij de Apple iPhone X (adviesprijs: 1.149 euro) is het niet eens het duurste model. Zoek je een fijne, grote en hypermoderne smartphone, dan is de Note 8 een goede keuze.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Snelheid
 • Display
 • Camera
 • Accuduur
 • Minpunten
 • Design
 • Bixby
 • S-Pen niet echt nodig
De Samsung Galaxy Note-lijn werd alom geroemd, totdat de zevende editie ontplofte. En vaak ook. Het gevolg: een massale terugroepactie en een grote catastrofe voor het Zuid-Koreaanse Samsung. Samsung Galaxy Note 8 moet al die ellende doen vergeten. Lukt dat? Een review.

Amusant. Zo kon je de perspresentatie van de Galaxy Note 8 wel noemen. Gerben van Walt Meijer Head of Marketing IMD van Samsung Electronics Benelux noemde de problemen rondom de Samsung Galaxy Note 7 ‘iets waar het merk van heeft geleerd’. ‘De Note 7 was voor ons niet zo succesvol’, sprak de man met gevoel voor understatement. ‘We zijn daarom teruggegaan naar de tekentafel en met een geheel nieuw concept gekomen.’

Veiligheid voor alles

Gelukkig maar, want als vliegtuigmaatschappijen (nog steeds) besluiten dat je niet aan boord mag als je de Note 7 in je binnenzak hebt, dan zegt dat genoeg. Er zijn nog net geen doden gevallen, maar een telefoon waarvan de accu uit het niets kan exploderen, had daar zeker voor kunnen zorgen.

Dat gaat bij de Galaxy Note 8 niet gebeuren, zegt Van Walt Meijer. ‘We gaan bij deze editie anders om met het batterijgebruik. Veiligheid staat bij ons nu nog hoger in het vaandel.’ Vooralsnog zijn er inderdaad geen berichten waaruit blijkt dat Samsung’s nieuwe smartphone uit elkaar knalde en ook ons reviewexemplaar doet het na twee maanden actief gebruik gelukkig nog steeds naar behoren. En als we al het gedoe rondom de Note 7 even vergeten, merken we dat dit een geweldig fijne smartphone is, waarbij vooral de lange accuduur (ja, echt) in positieve zin opvalt – hij gaat rustig twee dagen mee.

Geen pocketmodel

Qua specificaties heeft Samsung zich niet onbetuigd gelaten. De Android 7.1 smartphone kent zo’n beetje de meest moderne hardware die er momenteel is, waaronder 6 GB werkgeheugen en een Qualcomm Snapdragon 835 octacore processor.

Op het design valt wel wat aan te merken. Hoewel zeker de zwarte versie van een afstandje sterk lijkt op de Galaxy S8, zijn er bij nadere inspectie wel degelijk verschillen te zien. Zo is de Note 8 een stuk hoekiger, waardoor hij wat lomp oogt - los van zijn grotere formaat, natuurlijk. Bovendien is een 6,3 inch model niet voor iedereen. Heb je een strakke broek of een kleine broekzak, dan past de Note 8, die trouwens water- én stofbestendig is, er niet echt in.

Het grote Quad HD+ Super AMOLED display ziet er daarentegen prachtig uit en geeft een heerlijke kijkervaring. Ook de bekende ‘Edge-randen’ ontbreken niet, maar zijn bij lange na niet meer zo prominent aanwezig als vroeger.

Zinloos én grappig

De meest opmerkelijke vernieuwing bij de Note 8 is de dubbele camera op de achterkant. Het is voor het eerst dat de Zuid-Koreanen twee objectieven voor een camera gebruiken en het resultaat moet tot een mooi beeld leiden, net als bij concurrenten Huawei en LG, met respectievelijk de P10 en de G6. De plaatjes van deze nieuwe techniek zijn lovenswaardig en zijn het bewijs dat anno 2017 de aanschaf van een digitale compactcamera echt niet meer nodig is.

Ook het pennetje kent weer de nodige verbeteringen, waarbij ‘Live Tekenen’ even zinloos als grappig is: jouw kort schrijfsels worden naderhand in een soort van animatie getoond. Deze animatie kun je opslaan en eventueel als .gif verzenden. Dat is leuk bedacht, net als de S-pen zelf. Maar hoe leuk de S-penvoorbeelden bij presentaties van Samsung ook zijn en hoe ingenieus dat ding ook is, in de praktijk gebruik je ’m nauwelijks.

Datzelfde geldt voor Bixby, die net als op de S8 een prominente fysieke knop heeft en in zo’n beetje ieder menu terug te vinden is. De digitale spraakassistente – Bixby heeft een vrouwelijke stem – moet ons leven vergemakkelijken, maar wekt eerder irritatie door haar constante aanwezigheid. Het nieuws dat Bixby in de toekomst (deels) te verwijderen of op z’n minst uit te zetten is, juichen wij dus alleen maar toe. Laat Samsung de dame eerst maar eens fatsoenlijk afmaken, dan kijken we wel verder.

Samsung Galaxy Note 8

Prijs
€ 999,-
Website
www.samsung.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

Alles over écht draadloze in-ear hoofdtelefoons Peperdure thuisbioscopen met vorstelijk beeld én geluid
0

Reacties op: Samsung Galaxy Note 8

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.