Review

Samsung 55Q8C

Kleuren maken de tv

Geschreven door Ger de Gram op

Samsung 55Q8C

Samsung heeft met de qled 55Q8C een televisie van formaat neergezet. Eén tip: koop hem lekker in de platte variant, dan heb je significant minder last van reflectie. Voor de rest valt er bij dit model weinig te klagen: met een uitmuntende beeldkwaliteit, een goede smart-tv functionaliteit en een fijne bediening is het een aanrader voor iedereen die een echte topper in huis wil. Helaas zijn toppers niet goedkoop en daar is de 55Q8C geen uitzondering op: het model heeft een adviesprijs van 3.499 euro.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geweldige contrastwaarden
 • Tizen smartomgeving
 • Afstandsbediening
 • Geluid
 • Minpunten
 • Zwartwaarden niet zo goed als oled
 • Curved behuizing zorgt voor reflectie
 • Prijs
Samsungs qled-technologie moet het antwoord zijn op al het oled-geweld van onder meer LG, Philips en Sony. Slaagt de Zuid-Koreaanse fabrikant daarin? Media Totaal test het aan de hand van de 55 inch Samsung 55Q8C televisie.

Qled. De redactie van Media Totaal moest grinniken toen Samsung, tijdens de CES van dit jaar, met deze term op de proppen kwam voor haar nieuwe televisies. Met slechts één lettertje verschil was het overduidelijk een reactie op het succes van de oled-tv’s van (vooral) LG.

En dat terwijl qled eigenlijk niet eens een nieuwe techniek is. Het is eerder een evolutie op de tv’s die voorzien waren van quantum dots. Deze microscopisch kleine kristallen zetten invallend licht om in licht van één bepaalde kleur. En dat zorgt voor een gigantisch kleurbereik. Samsung spreekt bij haar nieuwe qled-lijn zelfs van een 100 procent kleurvolume, waardoor je zelfs de meest subtiele kleurverschillen ziet. Goed voorbeeld is te vinden in de lucht: waar wolken bij reguliere modellen helemaal wit zijn, toont een qled-tv schaduwen en kleine nuances.

Open mond

Het ziet er op de 55Q8C, een 4K hdr-tv, in ieder geval ronduit prachtig uit. Kleuren spatten van het scherm en mede dankzij hdr-ondersteuning heeft het beeld ongekende contrastwaarden. Eenvoudig gezegd: er zijn maar weinig tv’s die zulke prachtige kleuren produceren als dit fijn ontworpen model van Samsung.

Maar met die prachtige kleuren en heldere beelden treedt er ook een (klein) nadeel op: de zwartwaarden zijn niet zo goed als bij oled-tv’s. Dat is ook wel te verklaren: bij oled-tv’s gaan individuele ledjes constant aan en uit om goed beeld te produceren, terwijl de minilampjes bij een qled-model continu aan staan, ook wanneer ze zwart moeten tonen. Gevolg: zwart is niet helemaal zwart.

Het is echter wel belangrijk om dat in het juiste perspectief te zetten: in de praktijk zul je je namelijk totaal niet ergeren aan dat euvel. De 55Q8C is op het gebied van beeldkwaliteit een absoluut pareltje, alleen de ultieme beeld-o-fielen (is dat een woord?) zullen het verschil zien.

Als je 4K hdr-content bekijkt, valt je mond helemaal open van verbazing. Wat een beeldkwaliteit! Het is alleen jammer dat de hoeveelheid series en films op dat vlak nog erg beperkt is. Dat zal in de toekomst ongetwijfeld veranderen, maar of dat op een termijn van maanden, jaren of decennia is, is niet duidelijk.

Ga voor plat

De qled-lijn van Samsung komt er zowel in een curved als in een platte variant. Het merk laat aan de consument over welke hij of zij moet kiezen, maar het antwoord is bij een beetje daglicht snel gegeven. Bij de curved variant is dan relatief snel reflectie te zien. Dat is een bekend probleem: veel curved-televisies hebben hier last van, en hoewel de 55Q8C het door innovatieve technieken wel wat beter doet dan andere gebogen schermen van de elektronicagigant, blijft het een aandachtspuntje.

Daar staat het prachtige design tegenover. Het model is een lust voor het oog en kent met de vernieuwde One Connect Box een prima oplossing om de kabelbrij tegen te gaan. De One Connect is in feite een hub waar je alle randapparatuur op kunt aansluiten. De Box sluit je vervolgens met slechts één kabel (die handig weg te werken is) aan op je tv.

Naast het design en de beeldkwaliteit valt vooral de zeer prettige en extreem snelle smart-omgeving op. Samsungs eigen Tizen is enorm gebruiksvriendelijk en daardoor voor werkelijk iedereen te begrijpen. Het switchen tussen verschillende apps en diensten gaat soepel en vlug, mede dankzij de moderne afstandsbediening die, ondanks zijn opmerkelijke design, erg intuïtief werkt. Het is overigens ook mogelijk om je tv via spraak te bedienen, maar in de praktijk gebruik je dat waarschijnlijk nagenoeg nooit.

Dit artikel delen:

Lees meer

Panasonic ALL SERIES STREAM ON
0

Reacties op: Samsung 55Q8C

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.