Review

Onkyo TX-RZ820

Streamingheld

Geschreven door Jamie Biesemans op

Onkyo TX-RZ820

De TX-RZ820 is een extreem volledige AV-receiver die heel weinig steken laat vallen. Onvermijdelijk blijft het een complex ding, maar de uitstekende app en de hulpvaardige interface maken de setup en dagelijkse gebruik een droom.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Waanzinnig veel streamingopties
  • Ondersteuning HDR, Dolby Atmos en DTS:X
  • Veel extra instellingen
  • Minpunten
  • Geen ondersteuning surroundmuziekbestanden
  • Ingebouwde Tidal en Deezer tonen enkel tekst
  • FireConnect is niet zo flexibel
De Onkyo TX-RZ820 is een nieuwe AV-receiver die niet alleen voor een beter tv-geluid zorgt, maar meteen een gooi doet naar de titel van best uitgerust audiotoestel ooit.

Het is niet eenvoudig een AV-receiver te kiezen. Er zijn gewoonweg veel te veel van deze soort toestellen en bovendien verschijnt er elk jaar bij de grootste merken weer een nieuwe lading. Hoe begin je er aan? Je kan haast niet anders dan een soort filter toe te passen. Hoeveel wil je besteden? Welke surroundopstelling wil je bouwen? Welke extra functies zou je graag hebben? Als je vertrekt van die laatste vraag is de kans zeer groot dat de Onkyo TX-RZ820 (of een hoger model) naar boven komt drijven. De Japanse fabrikant heeft er namelijk alles aan gedaan om deze AV-receiver uit zijn premiumlijn met alle mogelijke streamingtechnologie uit te rusten. Deze industrie gelooft heel sterk in de kracht van een grote sticker met veel logo’s. Op dat vlak is het al helemaal ‘missie geslaagd’.De basis

De basis

In de eerste plaats wil je dat films en tv-series klinken alsof je in een bioscoop zit. Dat potentie is er, want de TX-RZ820 kan tot 7.1 leveren. Je kunt dus kiezen voor een zeer uitgebreide surroundopstelling rondom je én eventueel twee extra speakers die geluid uit de hoogte laten komen. Positief is dat Onkyo alle instellingen voorziet zodat je die hoogtespeakers goed kunt afregelen, of nu ze nu effectief aan het plafond hangen, aan de muur bevestigd zijn of bovenop de luidsprekers op grondhoogte. Dat is niet altijd het geval bij goedkopere receivers. Het is eveneens mogelijk om geen hoogtespeakers te installeren en de ongebruikte luidsprekeraansluitingen in te zetten voor twee extra zones. Zo kun je bijvoorbeeld de eetkamer en keuken elk voorzien van muziek via bekabelde speakers. Volgens de fabrikant levert deze receiver 180 watt, maar dat is uiteraard gemeten met een vlak testsignaal op slechts één kanaal. Toch gaf de Onkyo nooit het gevoel dat hij in ademnood zou komen, zelfs niet toen we hem bij wijze van grap aansloten op een set gigantische Focal Sopra’s N°2 (kostprijs: 12.000 euro).

Op beeldvlak is de TX-RZ820 helemaal mee, met ondersteuning voor de nieuwste HDR-standaarden (met uitzondering van HDR10+, dat is té nieuw). Met zijn zeven HDMI-inputs kun je een hele collectie consoles aansluiten en nog poorten over hebben. De receiver draagt een THX-etiket, maar voor de doorsnee consument betekent dat niet zoveel. Omdat dit een model uit Onkyo’s premiumlijn is, zijn we ook wat kritischer over de afwerking. Maar er is niet veel op te merken. De metalen voorkant is mooi afgewerkt, de zijkanten eerder functioneel. Het mag gezegd worden: de RZ-styling ziet er strak uit.

Niets ontbreekt

De TX-RZ820 heeft Chromecast aan boord, waarmee je eigenlijk nagenoeg alles kunt streamen. Toch zijn Spotify, Tidal, Deezer en TuneIn-internetradio nog apart ingebouwd. Dat is een beetje dubbelop, maar ook niet erg. DTS Play-Fi is present, maar dat is een platform met ernstige gebreken. De formatenondersteuning van eigen bestanden die je afspeelt van USB of over het netwerk is prima. Alles speelt, met uitzondering van FLAC’s met surroundinformatie en hi-res boven 192 KHz / 24-bit. Bij het beluisteren van liedjes zie je op de tv hoezen en muziekinformatie knap verschijnen. Klinkt logisch, maar dit is een detail dat sommige fabrikanten vergeten. Globaal genomen is de Onkyo-interface zeer helder en mooi, met een handig stappenplan dat je helpt om je speakers aan te sluiten, de kamermeting uit te voeren en te verbinden met het netwerk.

Een hoogtepunt is de Onkyo Controller-app. Het ziet er goed uit en zit logisch in elkaar. Als je met meerdere zones werkt, bedien je die heel eenvoudig via dezelfde app. Onkyo (en zustermerk Pioneer) ondersteunen multiroom via FireConnect, ook op stereosets en draadloze speakers. Heb je nog FireConnect-speakers in huis, dan zie je ze in Onkyo Controller en kun je ze apart en gekoppeld bedienen. Zover we konden testen kun je echter niet testen naar andere receivers. Multiroom heb je overigens ook dankzij Chromecast in de Google Home-app.

Onkyo TX-RZ820

Prijs
€ 1.299
Website
www.onkyo.com

Dit artikel delen:

Lees meer

Philips 55PUS7502/12 Is er een toekomst voor oled?
0

Reacties op: Onkyo TX-RZ820

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.