Review

LG 34UC88

Een 21:9 curved monitor: zin of onzin?

Geschreven door gdegram op
De LG 34UC88 is een zeer fijne monitor, maar dan vooral voor mensen die veel foto's of video's bewerken of graag een dikke game spelen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Verstelbaar
  • Ideaal voor editing
  • Geen extra scherm meer nodig
  • Minpunten
  • Voor films lang niet altijd een uitkomst, hoop gedoe met extensions
  • Bij regulier computergebruik niet altijd zinvol

Met de komst van curved displays en grotere formaten willen mensen meer dan een simpel plat schermpje in full hd. LG speelt in op deze behoefte met de LG 34UC88, een curved 21:9 IPS display met een maximale resolutie van 3440 x 1440 pixels. Is dat nou wat?

Lange tijd was de wereld van de monitoren nogal saai. Ja, resoluties werden soms wat opgeschroefd en er kwamen nieuwe (en mooiere) panelen, maar qua vormfactor bleven ze gelijk. Tot het moment dat er curved displays en grotere en bredere formaten op de markt kwamen. Nu willen we liever een curved 21:9 IPS display met een maximale resolutie van 3440 x 1440 pixels zoals die van de LG 34UC88. Maar in hoeverre heb je daar nu echt wat aan?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dat hangt helemaal af van je eigen gebruik. Dat klinkt cliché en dat is het ook. Het moge duidelijk zijn dat een display van dit formaat niet per definitie voor de dagelijkse surfer die een beetje Facebookt en mailt is. Maar voor wie dan wel?

Mocht je fan zijn van gamen, dan is deze jongen ook genieten geblazen.

Multitasker

Ben jij een echte multitasker, dan biedt een scherm als deze ongekend veel voordelen. Zonder problemen zet je drie sites naast elkaar en ben je helemaal op de hoogte van alles wat je wilt weten. Zit je bijvoorbeeld een artikel of scriptie te tikken, dan hoef je de knoppen ‘alt’ en ‘tab’ niet vaker te gebruiken dan je lief is. Je hebt al je bronnen gewoon op het scherm, dat trouwens in hoogte verstelbaar is. Ideaal.

Mocht je fan zijn van gamen, dan is deze jongen ook genieten geblazen. Nog nooit zag je zoveel van je RPG op je display en ook een potje Call of Duty ziet er prachtig uit.

Maar het meest voordelig is deze 34 inch unit nog bij het monteren van video’s of bewerken van foto’s in Photoshop. Natuurlijk, er zijn wel wat praktische bezwaren – een rechte lijn is immers niet meer een rechte lijn door het curved element – maar de kijkervaring en de rust die het je ogen biedt, is ongekend. Hiermee creëer je een overzichtelijke workflow, waarbij een extra scherm niet meer nodig is. Geen gedoe met extra hdmi-ingangen, maar gewoon één kabel rechtstreeks naar je PC of laptop en hups, de boel is aangesloten. Overigens heeft de UC88 zelf twee hdmi-ingangen, twee usb 3.0 poorten en een thunderbolt aansluiting. Kortom: op het vlak van (extra) aansluitingen geen gebrek.

Extensies downloaden

Helaas is niet alles koek en ei. Dat komt vooral doordat de resolutie voor het kijken van films niet ideaal is. Als je zelf 21:9 content hebt gedownload, kun je dat natuurlijk via VLC of Quicktime afspelen, maar ga je Netflixen – tegenwoordig een vrij populaire bezigheid - dan zie je aan alle kanten zwarte balken. De dienst gaat uit van traditionele 16:9 displays en ondersteunt zo’n scherm niet direct. Dit ligt overigens wel aan Netflix en is op te lossen door het downloaden van wat extensies (zie kader), maar ook andere streamingdiensten hebben last van dit euvel.

Rest de vraag of je hierop echt een film gaat kijken. Het lijkt ons slimmer om deze gadget vooral te gebruiken voor het spelen van een toffe game of het monteren van een 4k-video. Dan merk je de absolute voordelen van dit display.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Apple iPhone SE Toekomstgeluid of niet?
0

Reacties op: LG 34UC88

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.