Review

KEF LS50 Wireless

Toekomstmuziek

Geschreven door Jamie Biesemans op

KEF LS50 Wireless

Het concept is slim en over de klank valt niets dan goeds te zeggen. Struikelblok is echter de implementatie en de trage ontwikkeling van de app, waardoor de LS50 Wireless net naast een perfecte score grijpt. Dit zijn echter minpunten die niet in elk scenario relevant zijn. En misschien brengen firmware-updates wel soelaas. Los van zijn tekortkomingen blijft de LS50 Wireless een echte aanrader en ook niet overdreven duur. Zucht je? Vergeet niet dat één set een volledig geluidssysteem vervangt. Noem het gerust de toekomst van hifi.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Weelderige stemweergave
  • Stevige bassen
  • Veel ingangen
  • Minpunten
  • Net geen goede user experience
  • Iets meer flexibiliteit nodig
  • Draadloos?
Hoe maak je een van de beste compacte luidsprekers ooit, nóg beter? Door hem uit te rusten met alles wat je nodig hebt om meteen naar muziek te kunnen luisteren. Althans, dat is wat ze bij KEF hebben gedaan. Dit is wat wij van de KEF LS50 vonden.

Wil je luidsprekers die goed klinken, maar niet extreem groot zijn? Dan kom je al snel uit bij de KEF LS50, een luidspreker die gerust een van de beste op de markt genoemd mag worden. Omdat deze compacte KEF met zijn vloeiende lijnen een knapperd is, willen veel mensen hem in de woonkamer. Alleen, het zijn passieve speakers. Je hebt dus nog een cd-speler of een andere bron nodig én een versterker. En dan het liefst een degelijke versterker, want de spitstechnologie in de LS50 laat zich niet makkelijk aansturen. Voor de moderne muziekliefhebber die enkel Sonos kent, is dit allemaal teveel van het goede. Precies dit hebben ze bij KEF goed begrepen, en daarom creëerden ze de LS50 Wireless. Je koopt deze speakers altijd per paar en in elke LS50 zit een hele brok elektronica. Stop ze in het stopcontact en je kunt muziek luisteren. Althans dat is de theorie. In de praktijk moet je ook nog een netwerkkabel van de ene speaker naar de andere leggen, en dus mag het etiket ‘wireless’ genuanceerd worden. De rechter speaker moet ook altijd rechts geplaatst worden, wat soms lastig is. Dit is immers waar alle aansluitingen zich bevinden.

Jammer van de app

Actieve speakers met een ingebouwde versterker zijn een ware hype. Maar voeg streaming toe en je krijgt iets dat waanzinnig veelzijdig is.

De LS50 Wireless is van alles voorzien, getuige de vele aansluitmogelijkheden in de rechter speaker. Er is een analoge cinch-ingang, een optische aansluiting en een usb klasse B-poort waaraan je een pc of Mac kunt koppelen. Je sluit dus even goed een cd-speler als een tv aan. Daarnaast is wifi ingebouwd en is er een ethernetpoort.

De streamingopties zijn helaas beperkt tot eigen bestanden over het netwerk en Tidal. Er komen er wel meer aan, maar KEF is traag met zijn app-updates. Het meest lastige is dat je via de app niet kunt wisselen van invoerbron. Heb je eerst het geluid van de tv via de optische ingang en wil je daarna luisteren naar gestreamde muziek, dan moet je de afstandsbediening erbij pakken om wifi te activeren.

Verbluffende vocals

De klank van de LS50 Wireless is ronduit fantastisch, vele niveaus hoger dan een standaard multiroom-product. De passieve LS50 in combinatie met de juiste hifi-versterker was al sterk. De draadloze versie heeft echter een goede dac en een geoptimaliseerde versterker, met daarbij tuning-mogelijkheden via de app of de knopjes achteraan. Je past hiermee de bass-output aan, al naar gelang ze bij een muur of vrij staan. Het eindresultaat is verbluffend. Ongeacht het genre dat je opzet, de muziek klinkt alsof het uit veel grotere luidsprekers komt. Bassen zijn er in overvloed, maar de vocals maken echt indruk. KEF’s specialiteit heet de Uni-Q-driver, een slimme manier om een tweeter centraal in een tweede driver te plaatsen die de middenfrequenties uitstoot. Deze twee-in-één-aanpak is heel vernuftig, want het zorgt ervoor dat alle tonen van een instrument (bijvoorbeeld van een piano) exact van dezelfde plek komen, wat veel natuurlijker is. Stel de LS50 Wireless goed op en de muziek komt los van de speakers. Een mooie bonus daarbij is dat de Uni-Q-driver zeer fraai is. Looks zijn belangrijk, en dus heeft KEF gekozen voor drie kleurcombinaties: wit met goud, zwart met blauw en grijs met donderrood.

KEF LS50 Wireless

Prijs
€ 2.299,-

Website
www.kef.com

Dit artikel delen:

Lees meer

Wanneer krijg jij Android Oreo? STREAM ON
0

Reacties op: KEF LS50 Wireless

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.