Review

Fossil Q Marshall

Beauty without brains

Geschreven door Tijs Hofmans op

Fossil Q Marshall

Prijs € 299,-
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Mooi uiterlijk
  • Fraai polsbandje
  • Minpunten
  • Slecht scherm
  • Android Wear is nog niet af
Horlogemakers hebben het moeilijk. Bouw je een luxe horloge zoals je dat altijd hebt gedaan, of ga je voor 'slim' zoals tegenwoordig iedereen dat doet? Fossil probeert de twee te combineren, met de Fossil Q Marshall, een smartwatch met een luxe uitstraling.

Fossil richt zich met de Q Marshall vooral op gebruikers die een chique smartwatch willen hebben. Een solide behuizing, een mooi bandje en veel beter in elkaar gezet dan de nog wat nerdy gadgets die tegenwoordig zo populair zijn.

De Q Marshall komt standaard met een bruin leren bandje, maar dat is makkelijk te vervangen. Sterker nog, Fossil heeft het bandje een speciaal schuifje gegeven zodát het makkelijker te vervangen is. De doorsnede van het apparaat valt mee voor een smartwatch, maar de Q Marshall is wel behoorlijk dik.

Slecht leesbaar scherm

Het grootste nadeel van het horloge is zonder twijfel het scherm. Dat heeft een lage resolutie, en dat merk je goed. Tekst is lastig leesbaar en korrelig, maar het grootste probleem is de slechte helderheid. Zodra je het horloge vanuit een andere hoek bekijkt, is het scherm amper meer te lezen. Niet alleen de meldingen, maar ook de wijzerplaat is vaag en ziet eruit alsof het klokje in mist gehuld is.

Daar komt nog bij dat de Fossil een lelijke zwarte streep onder in beeld heeft. Het scherm lijkt daarmee afgesneden, en dat is ergens logisch omdat je de vierkante kaartjes op een rond scherm moet krijgen, maar in de praktijk ziet het er onprofessioneel en knullig uit, alsof het niet 'af' is. Het probleem bestaat al sinds de eerste smartwatches zoals de Moto 360, en was eigenlijk toen al achterhaald.

Android Wear

De Fossil Q draait op Android Wear. Een bedrijf dat een eigen smartwatch wil maken heeft qua besturingssystemen maar een beperkt aantal opties. Een eigen besturingssysteem maken is duur - zelfs een gigant als Samsung lukt het met Tizen maar net. Het alternatief is om Android Wear te gebruiken, het gratis en open source besturingssysteem van Google dat gebaseerd is op Android voor smartphones. Android Wear is inmiddels 2,5 jaar oud, en was lang dé hoop voor smartwatchmakers en fans van wearables. Waar je met een eigen besturingssysteem vast zit aan wat de fabrikant maakt, geeft Android Wear je een breed scala aan mogelijkheden. Die liggen met name bij de ontwikkelaars, want die kunnen met Android Wear veel doen.

Android Wear werkt nog steeds met 'Cards', kleine kaartjes waarop een notificatie verschijnt. Je kunt die kaartjes wegvegen als je ze wilt negeren, maar je kunt er ook op reageren. Hoe je dat doet, verschilt per app. In de Twitter-app kun je een binnenkomend bericht meteen retweeten of een like geven, en op WhatsApp'jes kun je een standaardberichtje terugsturen. In de praktijk heeft Android Wear echter nog een hoop schoonheidsfoutjes. Zo is het besturingssysteem nog erg traag, en is het verre van intuïtief. Ook merk je een hoop vertragingen in de notificaties, die in sommige gevallen pas na een minuut binnenkomen.

Conclusie

De Fossil Q Marshall is een mooie smartwatch, die op technisch vlak nog een beetje achterloopt op de concurrentie. Een trage processor, een slecht scherm, en Android Wear dat nog steeds niet erg goed is. Maar fraai is ’ie wel.

Dit artikel delen:

Lees meer

Sonos X Gorillaz Spirit House Wordt de Samsung Galaxy S8 de basis van je bestaan?
0

Reacties op: Fossil Q Marshall

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.