Review

Dit zijn de pareltjes in het aanbod van streamingdiensten

Stream on!

Geschreven door wouter-diemer op

MTV Best of Unplugged (Deezer)

Het is de blik van Kurt Cobain aan het einde van Where Did You Sleep Last Night. Een blik van ontreddering, van het wakker worden en je bedenken dat je nog steeds in een nachtmerrie zit. We schrijven november 1993 en de frontman van Nirvana speelt met zijn band een unplugged-sessie voor MTV.

MTV Unplugged is dan al een begrip in de muziekwereld, maar Nirvana’s sessie zou de beroemdste worden – niet in de laatste plaats omdat Cobain zichzelf vijf maanden later door het hoofd schiet. De serie levert echter meer pareltjes op. Wat te denken van Pearl Jam’s gevoelige versie van Black, de percussie die op Björks Aeroplane helemaal los gaat of Lauryn Hill, die in Mr. Intentional laat horen dat het eeuwig zonde is dat ze bijna geen muziek meer maakt. Deezer heeft ze allemaal samengevoegd in de playlist MTV Best Of Unplugged.

We vermoeden dat de samensteller qua muzieksmaak overeenkomsten vertoont met The Dude uit de film The Big Lebowski. The legendarische Hell Freezes Over-sessie van Eagles wordt namelijk compleet overgeslagen.

Score
60

MTV Best of Unplugged

MTV Unplugged is nu al een begrip in de muziekwereld.

De Life (Spotify)

Toen hiphop-collectief New Wave de Popprijs 2016 won, landde in Nederland pas het besef dat Nederhop een stroming is om serieus te nemen. Knuffelrappers als Ali B., Lange Frans en Brainpower bleken niet de vaandeldragers van de Nederhop te zijn, die rol is nu weggelegd voor namen als Sevn Alias, Broederliefde en Ronnie Flex.

Het genre staat in bloei: wekelijks komen er spannende tracks uit die de moeite waard zijn. Vraag je hiphop-kenners welke afspeellijst op Spotify het meest interessant is, komen de meesten met De Life van Filtr.

Deze playlist wordt veel geüpdatet en bevat zowel gevestigde namen en nieuw talent. Wij leerden onlangs via De Life Blauwdruk Boothcamp kennen, een fris project waarvan nota bene Lange Frans aan de basis staat. Zo kom je erachter dat hij dus ook nog serieus meedoet!

Score
100

De Life

Vraag je hiphop-kenners welke afspeellijst op Spotify het meest interessant is, komen de meesten met De Life van Filtr.

Legends: Leonard Cohen (Tidal)

“Ik ben klaar om te sterven.” Het was een nogal heftige uitspraak van Leonard Cohen rond de release van zijn album If You Want It Darker eerder dit jaar. Het werd een plaat over afscheid en de dood, naar aanleiding van het overlijden van Marianne Ihlen: de muze die centraal stond in zijn grote hit So Long, Marianne. Niettemin was de schok heftig toen de bard op 7 november stierf.

Bij Tidal maakten ze een paar weken ervoor toevallig al een prachtig overzicht van de man wiens stem zo diep en donker was als een najaarsonweersbui. Liedjes als Hallelujah, Joan Of Arc en Suzanne kent iedereen wel, maar ook onbekendere pareltjes als het prachtige Tower Of Song zijn terug te vinden.

Score
80

Legends: Leonard Cohen

Mocht je muziek zoeken waarop je tijdens koude dagen eens goed tegen elkaar aan kunt kruipen: Leonard Cohen legt met zijn strot persoonlijk een warm dekentje over je heen.

Bowie in Berlin (Apple Music)

Toen David Bowie begin 2016 overleed, trok er een siddering door de muziekwereld. Die verloor namelijk een van de meest veelzijdige en karakteristieke iconen. David Bowie was een kameleon, die zich zowel qua muziek als persoonlijkheid kon aanpassen aan de tijdsgeest – al zou je misschien ook kunnen stellen dat het andersom was.

Een van zijn meest spannende en experimentele periodes beleefde Bowie in de tweede helft van de jaren zeventig in West-Berlijn. Hij was net afgekickt van cocaïne en de hedonistische kant van de stad sprak hem zeer aan. Hij flirtte met stromingen als ambient, krautrock en probeerde elektronica in zijn muziek. Die uitdaging en de hulp van vrienden als Iggy Pop en Brian Eno zorgde voor drie geweldige platen: Low, Heroes en Lodger.

Score
80

Bowie in Berlin

Apple Music maakte een fijne playlist met de logische titel Bowie In Berlin: een ode aan een tijd dat Bowie zichzelf wederom opnieuw uitvond.

HBO zegt tabee tegen Nederland

Heftig nieuws voor streamingliefhebbers in Nederland: HBO is op 1 januari 2017 gestopt. Vanaf dat moment zijn niet alleen de drie televisiekanalen van de Amerikaanse zender uit de lucht, ook HBO Go en On Demand houden hier op te bestaan. Reden voor het stoppen is niet gegeven. Klanten van kabelbedrijf Ziggo hebben geluk: dat bedrijf maakte al deel uit van de joint-venture HBO Nederland en heeft de licentie overgenomen voor de Hollandse markt. Series en films van de betaalzender zullen worden ondergebracht bij het nieuwe pakket Movies & Series XL. Fans van series als Westworld en Game Of Thrones kunnen hier dus HBO-materiaal blijven kijken, maar dan moet je vooralsnog dus wel bij Ziggo zijn.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

Full hd-tv of 4k uhd-televisie? Zo kies je de juiste soundbar
0

Reacties op: Dit zijn de pareltjes in het aanbod van streamingdiensten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.