Review

Dit zijn de pareltjes in het aanbod van streamingdiensten

Stream on!

Geschreven door wouter-diemer op
Films, series en muziek streamen maakt het leven alleen maar leuker. Daarom gaat Media Totaal op zoek naar de pareltjes in het enorme aanbod.

Black Mirror (Netflix)

Het leven van een landsbestuurder staat bol van de lastige keuzes. In de eerste aflevering van de televisieserie Black Mirror krijgt de Britse premier echter een wel heel duivels dilemma voor de kiezen: geslachtsgemeenschap hebben met een varken op nationale televisie of het leven van de Engelse prinses riskeren? Die is namelijk net gekidnapped en haar ontvoerders stellen deze wel heel obscure eis. We zien Mark Rutte de beslissing niet zo één, twee, drie nemen. Black Mirror drijft op dit soort zwartgallige satirische thema’s die voortkomen uit de razendsnelle technologische en digitale ontwikkelingen in onze maatschappij – en wat deze voor gevolgen kunnen hebben als we niet oppassen.

Iedere aflevering staat op zichzelf en heeft een andere cast. Netflix omarmde de serie afgelopen jaar en bracht onlangs het derde seizoen uit. Deze keer doen internationale sterren als Bryce Dallas Howard (Jurassic World), Kelly Macdonald (Trainspotting) en Michael Kelly (House Of Cards) mee en worden thema’s als ‘liken’ in het echte leven en virtual reality aangestipt.

Black Mirror

Na een paar afleveringen van deze serie kijk je toch even anders naar je eigen black mirror – je tv, smartphone of tablet – en bedenk je je dat het misschien helemaal niet verkeerd is om af en toe gewoon een boek te pakken.
8
Score
80
Score: 80

Designated Survivor (Netflix)

Hoe zou de wereld eruit zien als de legendarische actieheld Jack Bauer uit de serie 24 ‘the leader of the free world’ zou zijn? De man die steevast in één etmaal de Verenigde Staten behoedde van rampspoed door terroristen met massavernietigingswapens uit te schakelen? En ach, dat er af en toe een martelpartijtje aan te pas kwam: collateral damage. Die man in The Oval Office: we moeten er telkens aan denken als we Kiefer Sutherland in de rol van Tom Kirkman in Designated Survivor zien. Hij is de ‘aangewezen overlevende’ tijdens The State Of The Union van de president en bevindt zich, als bijna alle volksvertegenwoordigers in het Capitool zitten, op een andere locatie.

Zo is er bij een ramp nog iemand die een regering kan vormen. Je raadt het al: de president is nog niet goed en wel begonnen aan zijn speech of het hele gebouw vliegt de lucht in. Aan Kirkman de taak het land te leiden, om te gaan met rebellerende gouverneurs en ondertussen ook nog eens de daders van de aanslag te vinden.

Designated Survivor

Designated Survior is op en top Amerikaans en zit barstensvol patriottisme, maar als je daar doorheen kijkt, heb je een spannende serie met een intrigerend verhaal.
8
Score
80
Score: 80

All-In Kitchen (Videoland)

Een restaurant waar je, nadat je gegeten hebt, de rekening niet hoeft te betalen als je een potje poker wint. Je date belt je natuurlijk nooit meer terug als je haar naar zo’n ordinaire tent meeneemt, maar in Groot-Brittannië schijnen ze echt te bestaan. Het is ook het uitgangspunt van de nieuwe comedy All-In Kitchen, een spin-off van de serie Bluf.

Daarin draaide het om de entourage van een professioneel pokeraar en twee mannen van toen, Tje (Geza Weisz) en Hein (Javier Guzman), mogen nu losgaan op een restaurant. Ja, dat zorgt natuurlijk voor koddige situaties. All-In Kitchen ziet er net als zijn voorganger voor Nederlandse begrippen verschrikkelijk stijlvol uit. De serie is mooi gefilmd en heeft uitstekende settings. Qua script komt de boel wat minder uit de verf. De verhaallijn hangt van toevalligheden aan elkaar en wordt nergens geloofwaardig.

All-In Kitchen

Laten we het erop houden dat het enthousiasme van de hoofdrolspelers af en toe best wat goed maakt.
4
Score
40
Score: 40

Steve Jobs / The Program / Straight Outta Compton (HBO)

Toen een paar jaar geleden de biopic Jimi Hendrix: All Is By My Side uitkwam, wisten we van tevoren eigenlijk wel dat dit zou resulteren in twee geestdodende uren. De film ging ten onder aan iets waar veel biografische films mee kampen: het onderwerp is niet spannend. Neem Hendrix: een geweldige gitarist, maar een enorm bescheiden vent die niet vaak op een stoute uitspraak te betrappen was.

Nee, een biopic werkt alleen als het lijdend voorwerp een beetje controversieel is. Steve Jobs, bijvoorbeeld: een briljante visionair op tech-gebied, maar in het normale leven een heel nare man. Michael Fassbender verdiende een Oscar-nominatie met zijn rol als de Apple-CEO. Het is echter Kate Winslet die als rechterhand van Jobs de show steelt.

Het levensverhaal van wielrenner Lance Armstrong leent zich natuurlijk ook voor een film: hij was erg getalenteerd, kreeg kanker, genas ervan en won daarna zeven keer de Tour de France. Met een vrachtlading doping in zijn mik, welteverstaan. Ben Foster speelt, nee, ís de Amerikaan in The Program.

Jammer genoeg zijn de overige personages minder diepgaand. De mannen van N.W.A. hadden een bedenkelijke reputatie, maar het geweldige Straight Outta Compton, over de opkomst en ondergang van de gangsta-rapcrew, schetst juist een beeld van vijf slimme en sympathieke jongens die moeten opboksen tegen een maatschappij die ze geen kansen geeft – en tegen zichzelf.

Audrie & Daisy (Netflix)

Netflix wordt steeds bewuster van zijn kans belangrijke maatschappelijke onderwerpen bij een groot publiek aan de kaak te stellen. Eind vorig jaar werd de wereld verbijsterd door de documentaireserie Making A Murderer, over de op zijn zachtst gezegd zeer bedenkelijke rol van de politie in de rechtszaak van de van moord verdachte Steven Avery. Met de docu Audrie & Daisy zoomt de streamzender in op de verkrachtingszaken van drie minderjarige meisjes en het cyberpesten waar ze later mee te maken kregen. Een van die meisjes, Audrie Pott, pleegde naar aanleiding daarvan zelfmoord.

Audrie & Daisy

Een aangrijpende en ontluisterende film, maar eentje die broodnodig gezien moet worden.
8
Score
80
Score: 80

Louis C.K. - Hilarious (Netflix) / Jimmy Carr - Laughing and Joking / Whitney Cummings - Money Shot (Videoland)

Voor iets meer dan de helft van de Amerikaanse kiezers is de tijd na de verkiezingen wat minder lollig dan dat ze van tevoren hadden gedacht. Maar zoals die clown van dat ene bekende Nederlandse circusduo altijd riep: “altijd blijven lachen!” Daarom voor de Amerikaanse democraten onder ons drie ijzersterke Engelstalige stand-up comedians die je door de sippe dagen trekken. Louis C.K. is, naast een van de populairste performers in de Verenigde Staten, een enorme criticaster van de onlangs tot president verkozen Donald Trump.

De beste man mag er misschien uitzien als een saaie huisvader, maar op het podium ontvouwt zich een politiek incorrecte, spijkerharde en vol zelfspot zittende cynicus bij wie je je gezicht maar moeilijk in de plooi kunt houden. Zijn beste show heet niet voor niets Hilarious. Mocht je even genoeg hebben van politiek, geen nood. Je kunt je namelijk ook druk maken over de altijd moeizame relatie tussen mannen en vrouwen. Als iemand op een geweldige manier de vinger op de zere plek kan leggen, is het Whitney Cummings wel. Haar show Money Shot duurt misschien maar drie kwartier, je ligt wel constant dubbel.

En mocht je helemaal genoeg hebben van Amerika, dan kun je terecht bij de Britse komiek Jimmy Carr. Weinig mensen vuilbekkender dan deze op het eerste gezicht superdegelijke Engelsman. Twee hecklers in een minuut terugpakken: hij doet het in zijn show Laughing and Joking. Topmateriaal!

The Siege of Jadotville (Netflix)

Wel eens gehoord van de belegering van Jadotville in 1961? Waarschijnlijk niet. De veldslag, waarbij een onervaren groep Ierse blauwhelmen het in Congo moest opnemen tegen een enorm leger huurlingen, is redelijk onder het tapijt geveegd. Netflix vond dat het verhaal toch verteld moest worden, want de soldaten uit Ierland kregen pas in 2004 de erkenning waar ze recht op hadden – en toen was eigenlijk iedereen die hele gebeurtenis al vergeten.

The Siege Of Jadotville verhaalt over Commandant Pat Quinlan, die zijn slecht uitgeruste troepen moet aanvoeren in hun allereerste strijd: één op leven en dood. Die hoofdrol is weggelegd voor Jamie Dornan, die meteen de vieze smaak van zijn eerdere werk in Fifty Shades Of Grey wegspoelt.

The Siege of Jadotville

Een mooi in beeld gebrachte vertelling over de clash tussen oorlog en politiek en een nodige correctie van de geschiedenis.
6
Score
60
Score: 60

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

Full hd-tv of 4k uhd-televisie? Zo kies je de juiste soundbar
0

Reacties op: Dit zijn de pareltjes in het aanbod van streamingdiensten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.