Review

Denon PMA-30

Klein van stuk, modern van geest

Geschreven door Jamie Biesemans op

Denon PMA-30

Dat hifi er niet ouderwets uit hoeft te zien, bewijst de PMA-30. Hij is klein van stuk en modern van geest, terwijl hij aan de binnenkant wel over een redelijk versterkerluik beschikt. Het blijft natuurlijk een instapversterker, waardoor er wat zaken ontbreken. Streaming is beperkt tot bluetooth, wat voor velen wel voldoende is. Usb en/of Chromecast hadden we mooie extra’s gevonden. Een draaitafelingang ook. Al met al krijg je met deze PMA-30 voor een bescheiden bedrag toch een mooi en krachtig toestel.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • AptX over bluetooth
  • Designhoogvlieger
  • Betaalbare kwaliteit
  • Minpunten
  • Geen streaming
  • Relatief weinig ingangen
  • Eerder voor ‘gemakkelijke’ luidsprekers
Met de Design-lijn wil Denon meer van nu zijn, en op die manier een nieuwe doelgroep aanspreken. Lukt dat? Media Totaal testte het aan de hand van een compacte versterker uit die serie: de Denon PMA-30.

Er zijn heel veel mensen die geen zin hebben in grote av-receivers of klassieke stereotoestellen. Dan heb je als merk met decennialange ervaring in die wereld maar twee opties: terugvallen op de oudere audiofiel met pijp óf toestellen bedenken die traditionele hifi-waarden op een eigentijdse manier verpakken. Dat laatste probeert Denon met zijn Design-lijn. Nu zouden veel merken een hip design uittekenen en dat snel richting de winkels mikken, maar Denon pakt dat meer weloverwogen aan, bijvoorbeeld met deze PMA-30.

Verbazingwekkend krachtig

De PMA-30 is een klein toestel van 20x24x8,6 cm. Zijn afgeronde behuizing doet hem nog compacter lijken. De combinatie van mat en glimmend zwarte oppervlaktes met boven- en onderkant van dof aluminium zorgt voor een unieke uitstraling. Het is natuurlijk een kwestie van smaak of je het mooi vindt, maar het is in elk geval iets anders. Het slimme aan dit design is dat je de versterker zowel liggend als rechtopstaand kunt plaatsen. Het display achter de voorkant van zwart glas kantelt gewoon mee. Echt veel doe je er niet mee, maar het is een mooi detail, net als het witte oled-schermpje zelf. Het PMA-30-ontwerp past overigens mooi bij een aantal andere toestellen uit de Design-serie, zoals de DCD-50 (een cd-speler). Daarnaast zijn er ook producten uit de Design-lijn die er heel tof uitzien, maar wat breder zijn.

Met zijn 2x40 watt (voor 4 ohm-speakers) is de PMA-30 een verbazingwekkend krachtige versterker, al moet je die cijfers altijd wel relativeren. Niettemin had deze kleine Denon bij het testen niet echt problemen om heel diverse luidsprekers aan te sturen. Wie graag wat luider luistert, kan luidsprekers met een zeer lage gevoeligheid het beste vermijden. Paradoxaal genoeg zijn dat juist vaak compacte speakers. We zijn ook verrast door de behoorlijk goede hoofdtelefoonversterker. Die kun je via de instellingen zelfs aanpassen al naar gelang de eisen van je koptelefoon.

Ook voor tv

De aansluitingen aan de achterkant verklappen eveneens dat Denon mikt op een ander publiek. Er is maar één analoge cinch-ingang, die in de handleiding als ‘legacy’ wordt omschreven. We vinden het jammer dat dit geen phono-ingang is, want volgens ons zullen mensen hier vooral een draaitafel aan willen hangen. Dat lukt dus alleen met een draaitafel met een ingebouwde phono-preamp of met een aparte voorversterker.

Wel zijn er drie digitale ingangen: twee optische en één coaxiaal. Je kunt dus wel veel digitale bronnen aansluiten, inclusief een tv. Dat zeggen we niet toevallig. De compacte PMA-30 is door zijn vorm het soort toestel dat je gerust in de woonkamer naast de tv kunt parkeren. De versterker heeft bovendien een subwoofer-uitgang, zodat je vrij eenvoudig een 2.1-opstelling maakt. Oké, dat is geen echte surround-ervaring, maar toch vele niveaus beter dan de flauwe speakers die de tv-fabrikant levert. Gekoppeld aan onze Samsung UE60KS7000 speelde de PMA-30 perfect tv-geluid zonder latentieproblemen af. De PMA-30 laat muziek prettig klinken, zonder harde kantjes en met een evenwichtige klank.

Er is bluetooth, zelfs met ondersteuning voor een lage latentie-codec van aptX. Je hebt hier vooral iets aan als je met een geschikte Android-tablet video bekijkt of games speelt, terwijl het geluid via de PMA-30 gaat. In theorie blijft beeld en geluid dan goed gesynchroniseerd. In de praktijk zal dat van de mix van apparaten afhangen. Je kunt trouwens via bluetooth ook het geluid van een nieuwere tv afspelen, maar synchronisatieproblemen treden dan sneller op.

Denon PMA-30

Prijs: € 399,-
Website: www.denon-hifi.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoe de nieuwe Discovery Tour-modus in Assassin's Creed: Origins onderwijs kan ondersteunen Samsung Galaxy A8 (2018)
0

Reacties op: Denon PMA-30

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.