Review
beste goedkope laptops

De beste laptops voor school en werk

Krachtig en goedkoop

Geschreven door Redactie MediaTotaal op

HP Notebook 15-bs020nd

beste goedkope laptops

Deze klassiek ogende laptop uit HP’s Essential gamma heeft een ontspiegeld 15,6inch-full hd led-scherm en is met voorsprong het grootste apparaat van deze test. Zijn formaat benadert dat van een moderne 17inch-laptop, maar het gewicht van minder dan 2 kg (iets minder nog dan de kleinere, eveneens klassiek vormgegeven Lenovo IdeaPad) valt mee in verhouding tot zijn formaat. Eén voordeel van het grote formaat is dat het chassis plaats biedt aan een enorm toetsenbord met grote, ver uit elkaar staande ‘chicklet’-toetsen en een volwaardig numeriek gedeelte.

Ook de navigatietoetsen zijn direct bruikbaar, zonder omweg via een Fn-toets. De polssteunen naast het grote aanraakvlak zijn meer dan enorm. Het chassis bestaat voornamelijk uit antracietkleurige kunststof, maar de dekplaat waarin toetsenbord en aanraakvlak gemonteerd zijn is van zwart geborsteld aluminium vervaardigd. De twee schermscharnieren zijn gemaakt van stevig, zilverkleurig metaal.

HP verkoopt verschillende uitvoeringen van deze laptop, die ook nog eens van land tot land verschillen. Wij testten een Nederlands model met een dual-core Intel Core i3 processor, 4 GB ram en 128GB-ssd. Naast één usb 2.0-, twee usb 3.0- en een volwaardige hdmi-poort heeft deze laptop als enige in deze test een gigabit-ethernet-aansluiting. De accu is in negentig minuten ongeveer negentig procent opgeladen. Geen van de andere laptops heeft een dergelijke snellaadfunctie.

HP vermeldt een accuduur van meer dan elf uur bij gewoon computerwerk en bijna tien uur bij het afspelen van video’s. Neem dat echter met een flinke korrel zout. In onze strenge Futuremark PCMark 8-accubenchmark komt deze HP Notebook niet verder dan 199 minuten. Dat is de op één na slechtste score en een hele forse afwijking van de opgegeven waarde. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van de Lenovo IdeaPad, de andere op Intel Core i3-gebaseerde laptop in deze test.

Score
70
 • Pluspunten
 • Goede prestaties
 • Groot toetsenbord
 • Ethernetpoort
 • Minpunten
 • Omvangrijk
 • Grotendeels van plastic
 • Accuduur veel minder dan beloofd

HP Notebook 15-bs020nd

Lenovo IdeaPad 320S

beste goedkope laptops

De Lenovo IdeaPad 320S is een klassieke 14inch-laptop die, hoewel goed draagbaar, toch vrij groot is. Wat de omvang betreft moet het apparaat alleen de HP Notebook laten voorgaan. Aan de zijkant bekeken oogt het apparaat dunner en strakker dan het in werkelijkheid is: de zijkanten zijn iets afgerond, zodat de dikte van bijna 2,3 cm niet onmiddellijk opvalt. De ‘S’ in de productnaam slaat trouwens op dit ‘Slim’-design. Het grotere formaat heeft ook enkele voordelen, zoals een toetsenbord met grote ‘chicklet’-toetsen, compleet met ruime spatiebalk en dito aanraakvlak én met volwaardige navigatietoetsen.

De stroomtoets bevindt zich net zoals bij de laptop van Acer aan het uiteinde van de bovenste rij met functietoetsen. Een ander voordeel is het relatief grote, ontspiegelde 14inch-full hd ips-scherm, dat niet aanraakgevoelig is, maar wel bijna tot tegen de rand van het schermdeksel loopt, zoals dit bij veel duurdere laptops al langer de gewoonte is. Mede door die dunne schermrand is de IdeaPad 320S iets kleiner en strakker dan een doorsnee 14inch-laptop. Het aluminium unibody-chassis is verkrijgbaar in verschillende schakeringen: zwart, wit, blauw en de door ons geteste zilveren variant.

Deze laptop bestaat in verschillende varianten, waarvan sommige zelfs een ingebouwd dvd-station hebben. De door ons geteste educatieve variant heeft dat niet, maar is wel voorzien van een quad-core Intel Core i3 cpu van de Kaby Lake-generatie met 4 GB ram en 128 GB ssd. Van de drie usb-poorten heeft er één het kleinere usb 3.1 type C gen 1-formaat. Verder heeft deze laptop een volwaardige hdmi-poort, een gecombineerde 3,5mm-audio-aansluiting en een sdcard-lezer.

Lenovo vermeldt een acculevensduur van zeven uur. Gezien de score van 194 minuten in onze strenge accubenchmark zal het sterk afhangen van de uitgevoerde taken of je dit effectief haalt. Dat is net zoals bij de HP Notebook de prijs die je wellicht betaalt voor een relatief krachtige processor, met een voor dit prijsniveau goede prestaties.

Score
70
 • Pluspunten
 • Scherm bijna randloos
 • Goede prestaties
 • Type-C Gen 1 usb-poort
 • Minpunten
 • Luidsprekers naar beneden gericht
 • Kleine accu
 • Redelijk groot

Lenovo IdeaPad 320S-14IKB

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder op de volgende pagina

Dit artikel delen:

Lees meer

Pioneer DJ DM-40BT-W De 10 beste wifi-mesh-systemen die je kunt kopen
0

Reacties op: De beste laptops voor school en werk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.