Review

Apple iPhone SE

Grote specificaties in een klein jasje

Geschreven door gdegram op
Als je een relatief goede, high-end-telefoon in een kleine uitvoering wil, dan zit je met de iPhone SE goed. Je moet er alleen wel mee leren leven dat je niet het meest hippe apparaat ter wereld in handen hebt.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Krachtige processor
  • Goede camera
  • Lange accuduur
  • Goedkoop, gezien de specificaties
  • Minpunten
  • ‘Saai’ ontwerp dat ouderwets aanvoelt

Waar Apple normaal gesproken met veel bombarie zijn nieuwste paradepaardjes aankondigt, werd de iPhone SE een beetje stilletjes gepresenteerd. Dat heeft ermee te maken dat het toestel niet heel erg uniek is: Het is dezelfde hardware van de iPhone 6S, in het kleine jasje van de iPhone 5. Dat wil echter niet zeggen dat de iPhone SE geen prima telefoon is.

Apple spreekt met de iPhone SE een markt aan die maar op weinig andere plekken terecht kan. De trend in smartphoneland is tegenwoordig namelijk dat alles maar groter moet. Modellen als de Samsung Galaxy S6 en S7 zijn met hun 5,5" veel groter, net als toptoestellen van LG of Huawei. Wil je een kleiner toestel, dan kom je eigenlijk alleen maar uit op modellen met minder goede specificaties, zoals de Galaxy A-serie van Samsung of de G-Mini-serie van LG. Maar een kleine telefoon met high-end-specificaties? Die zijn vrijwel nergens meer te vinden.

Gouden middelpunt

De iPhone SE heeft precies dat middelpunt gevonden, al betekent dat wel dat je niet de hipste nieuwe telefoon in handen hebt. Wie het toestel voor het eerst ziet, ziet weinig verschil met eerdere modellen. De SE is niet uniek, het design is nagenoeg hetzelfde als de iPhone 5. Dat betekent een strakke, effen achterkant, een stevige metalen rand met de bekende speakers onderop. Natuurlijk zit ook op de SE ook de homeknop, inclusief de vingerafdrukscanner om Touch ID te gebruiken.

Dat is kortom het klassieke design van de iPhone zoals je dat al kende - 5 jaar geleden dan. Dat is gelijk het grootste nadeel van de iPhone SE: hij voelt als een gadget van 2 jaar terug. Dat is het wat betreft de buitenkant ook, hetzelfde design was 2 jaar geleden helemaal hip, maar voelt wat achterhaald. Misschien heeft dat met de grootte te maken, en dat we tegenwoordig alleen nog maar grote telefoons gewend zijn.

Sterk van binnen

Dat achterhaalde gevoel geldt overigens alleen voor de buitenkant. Als je kijkt naar de specificaties van het toestel, en hoe dat in het dagelijks gebruik werkt, heb je het idee één van de snelste en beste toestellen van dit moment in handen te hebben. Dezelfde A9-processor als in de iPhone 6S komt op de SE nog beter tot zijn recht, met name omdat de cpu nu een kleiner scherm moet aandrijven. Daardoor heb je meer rekenkracht om zware apps te draaien en veel tussen apps te wisselen, en dat merk je. We zagen geen moment vertraging in het scherm of tijdens het werken, zelfs niet bij het draaien van grafische zware games. Heerlijk!

Twee dagen

Door dat kleinere display haal je ook veel meer tijd uit je accu. Die is sowieso een stukje groter dan die van de iPhone 5 (1624 mAh tegenover 1440 mAh), maar in combinatie met de krachtige processor haal je uiteindelijk veel meer looptijd uit de batterij. Die gaat nu met een beetje moeite 2 dagen mee, maar anderhalve dag haal je sowieso makkelijk.

Ook wat betreft de camera kun je tevreden zijn; die heeft namelijk dezelfde 12 megapixels als de iPhone 6s en dat is meer dan genoeg om scherpe plaatjes te schieten. Leuk is ook dat de SE Live Photos ondersteunt, de bewegende plaatjes waarbij je twee seconden voor en na een foto nog een bewegend beeld te zien krijgt.

Conclusie

Daar komt de aantrekkelijke prijs van de SE ook nog eens bij, want daar betaal je 'slechts' € 479,-. Dat is nog steeds aan de hoge kant, maar een heel stuk goedkoper dan zijn grotere broertje. De S6 kost namelijk € 639,-, voor praktisch dezelfde specificaties. Als je dus een relatief goede, high-end-telefoon in een kleine uitvoering wil, dan zit je met de iPhone SE goed. Je moet er alleen wel mee leren leven dat je niet het meest hippe apparaat ter wereld in handen hebt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Winnaars EISA Awards 2016 - 2017 LG 34UC88
0

Reacties op: Apple iPhone SE

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.