Review

Amazon versus Netflix

Overstappen: ja of nee?

Geschreven door Jelle Schot op

Ondertiteling

Het geringe vertrouwen in de Nederlandse markt toont zich ook in het geregeld ontbreken van Nederlandse ondertiteling. Slechts veertig films en twee series zijn tot op heden van Nederlandse ondertiteling voorzien, terwijl bij Netflix de 'dekkingsgraad' gewoon honderd procent is. En vreemd genoeg bevindt zich onder de ondertitelde series geen enkele Amazon Original, terwijl je dat toch op zijn minst wel zou mogen verwachten. Wij konden in ieder geval geen enkele logica vinden in wat wel en niet ondertiteld is. Aan de andere kant is het gelukkig wel mogelijk om bijvoorbeeld The Godfather met Japanse nasynchronisatie en Turkse ondertiteling te bekijken. Voor de liefhebber.

Zoekfunctie

De zoekfunctie van Netflix laat veel te wensen over — gelijkwaardige zoektermen leveren soms zeer verschillende uitkomsten op — maar bij Prime Video heeft zoeken, mits je een specifieke titel in gedachten hebt, eigenlijk helemaal geen zin. Zo levert zoeken op 'sitcom' bijvoorbeeld geen enkel resultaat op. En zoek op 'cars' en sitcom Seinfeld verschijnt bovenaan je scherm, nog voor Amazons eigen autoprogramma The Grand Tour.

Algoritme

Dat zoeken op Prime Video niet werkt, heeft er waarschijnlijk mee te maken dat Amazon weinig gebruikt maakt van tags en microgenres, terwijl Netflix daar juist hoog op inzet, ten behoeve van hun fameuze aanbevelings-algoritme. Amazon doet geen aanbevelingen op basis van jouw kijkgedrag, maar laat je wel weten waar andere klanten naar kijken. Dat leverde ons na het aanklikken van The Godfather onder meer suggesties voor kinderserie Tumble Leaf en — daar is ie weer — The Last Airbender op.

Apps

Was je van plan om films en series te streamen via AppleTV of Chromecast? Dan heb je bij Amazon dikke pech, want in tegenstelling tot Netflix ondersteunt Prime Video de apparaten niet. Wel zijn er apps beschikbaar voor iOS en Android, alle moderne gameconsoles, de meeste smart-tv's en natuurlijk Amazons eigen Fire tablet. Net als bij Netflix is het ook mogelijk om films en series op mobiele apparaten te downloaden (meestal voor een periode van 48 uur). Sterker nog: in onder meer de VS was dit voor Prime-klanten al jaren mogelijk, terwijl Netflix de functie pas sinds kort heeft ingevoerd. Puntje voor Amazon.

Wat kost het?

Menig concurrentiestrijd wordt uiteindelijk beslist door het prijskaartje. En op dat vlak wint Amazon met gemak. Tijdens het eerste half jaar betaal je voor Prime Video slechts 2,99 euro per maand, daarna wordt dit 5,99 euro. Bij Netflix is dat 7,99 euro per maand, maar dan gaat het wel om het goedkoopste abonnement, waarbij je slechts op één scherm tegelijk kunt kijken en niet over de hoogste beeldkwaliteit beschikt. Voor het duurste Netflix-abonnement betaal je nog eens vier euro per maand extra. Amazon doet niet aan verschillende abonnementen en laat standaard maximaal drie schermen tegelijk toe. Wel een mogelijk nadeel van Prime Video: je kunt enkel met creditcard betalen.

Wat brengt de toekomst?

Amazon en Netflix richten zich steeds meer op eigen content, en dat zal in de komende jaren alleen maar extremer worden. Wie de vertoningsrechten van een film of serie wil aanschaffen, dient dat immers per land te regelen, wat niet alleen onhandig maar ook nog eens vrij prijzig is. In de toekomst zal de strijd tussen Amazon en Netflix dan ook vooral gaan draaien om de kwaliteit van hun eigen producties. Op dat vlak heeft Amazon weliswaar een behoorlijke inhaalslag te maken — series en films waar iedereen het bij de koffieautomaat over heeft, zoals House of Cards en Stranger Things, hebben ze tot op heden nog niet gemaakt — maar gezien de kwaliteit van series als Transparent en The Man in the High Castle (zie kader) geven we ze een goede kans. Bovendien kan Amazon voor het genereren van winst nog altijd vertrouwen op bijvoorbeeld hun webwinkel en Amazon Web Services, waardoor ze waarschijnlijk makkelijker risico's kunnen nemen met de productie van hun eigen content. En dat kan de kwaliteit alleen maar ten goede komen.

Gratis bezorging

Eén belangrijk voordeel van Amazon Prime hebben we nog niet genoemd, simpelweg omdat het voor Nederlandse klanten (nog) niet geldt. Wie in bijvoorbeeld Duitsland of België een Prime-abonnement afsluit, krijgt daar als bonus gratis bezorging van alle fysieke producten uit de webwinkel van Amazon bij, en in sommige landen ook nog eens toegang tot Prime Music. Amazon heeft in Nederland nog geen eigen distributiecentrum voor de webwinkel, maar volgens analisten gaat dit snel veranderen. Dat zou een Prime-abonnement een stuk aantrekkelijker kunnen maken.

Conclusie

Amazon Prime Video biedt nog geen gelijkwaardig (of beter) alternatief voor Netflix, tenzij je graag een paar euro's per maand bespaart, ondertiteling overbodig vindt en enkel naar Hollywood-producties (voor volwassenen) kijkt. Maar Prime Video staat in Nederland dan ook nog in de kinderschoenen, en de toekomst ziet er een stuk rooskleuriger uit.

Vijf tips voor Amazon Prime Video

1: The Man in the High Castle (2 seizoenen)

Wat als nazi-Duitsland en Japan de Tweede Wereldoorlog hadden gewonnen? Dat is het uitgangspunt van deze spannende en enigmatische serie, een Amazon Original, gesitueerd in een alternatief jaren zestig Amerika. Gebaseerd op een roman van science fiction-genie Philip K. Dick.

2: Transparent (3 seizoenen)

Nog een Amazon Original, over een disfunctionele familie waarvan de pater familias aankondigt transgender te zijn. Vanaf dat moment gaat hij niet meer als Morton maar als Maura door het leven. Ontroerend, vooruitstrevend en ook nog eens bijzonder geestig.

3: Mr. Robot (2 seizoenen)

Acteur Rami Malek won volledig terecht een Golden Globe voor zijn hoofdrol in deze intelligente thrillerserie, over een briljante hacker die de strijd aangaat met een machtig conglomeraat. Zijn persoonlijkheidsstoornis maakt het hem (en de kijker) echter behoorlijk lastig om feit en fictie gescheiden te houden.

4: True Grit

Deze meesterlijke western van de gebroeders Coen (Fargo, The Big Lebowski) stond enige tijd op Netflix, maar werd onlangs verwijderd. Jeff Bridges schittert als lompe, vrijwel voortdurend dronken cowboy die tegen betaling een veertienjarig meisje helpt om wraak te nemen op de moordenaar van haar vader.

5: American Graffiti

George Lucas wordt inmiddels als regisseur alom verguisd vanwege de afgrijselijke Star Wars prequels, maar dat hij wel degelijk ooit talent had, bewijst deze liefdevolle hommage aan zijn jeugd, waarin Californische tieners een laatste nacht samen doorbrengen voordat hun volwassen leven begint. In 1973 een groot commercieel succes, waardoor Lucas de vrije hand kreeg om zijn gedroomde ruimteopera te maken.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

De gadgets van Pierre Wind Acer P6500
0

Reacties op: Amazon versus Netflix

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.