Review

Alles over universele afstandsbedieningen

Beste vriend of grootste vijand?

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Kooptips

Wil je zo’n universele afstandsbediening wel eens proberen? Als je nog twijfelt, dan is de aanschaf van een goedkoop infrarood-model waarschijnlijk het beste. Zie je het gebruik van een universeel exemplaar helemaal zitten? Verdiep je dan eens in een duurder model met meer mogelijkheden.

König KN-RCU40B

Als je goed zoekt, kun je de König KN-RCU40B in bepaalde webwinkels voor minder dan tien euro kopen. Toch is deze infrarood-afstandsbediening capabel genoeg om vier apparaten aan te sturen, bijvoorbeeld een televisie, tv-decoder, soundbar en dvd-speler. Of je kiest ervoor om twee televisies en evenzoveel tv-decoders te bedienen. Nuttig voor het geval je de afstandsbediening ook in een camper of caravan wilt gebruiken. Dit exemplaar beschikt over een ingebouwde database, waardoor het probleemloos apparaatcodes herkent. Ondanks de lage aanschafprijs, heeft König de KN-RCU40B voorzien van geheugen. Opnieuw programmeren na een batterijwissel is dus niet nodig.

One For All URC7980

De URC7980 van One For All laat zich eenvoudig configureren middels een mobiele app voor Android of iOS. Hierin geef je eenvoudig aan welke apparaten je wilt bedienen, waarna de toepassing de juiste data ophaalt. Vervolgens geeft de app deze informatie via bluetooth door aan de afstandsbediening. Het product is geschikt om maximaal acht apparaten te bedienen, waaronder alle bekende merken van televisies, blu-ray-spelers, tv-decoders, receivers, mediastreamers en gameconsoles. Ben je de afstandsbediening onverhoopt kwijt? Vanuit de app speelt het bedieningsapparaat een harde pieptoon af, zodat je hem gemakkelijk terugvindt. Fijn is dat de URC7980 toetsen bevat die je aan specifieke functies van bijvoorbeeld een smart-tv kunt koppelen. Verder stel je eventueel ook combinaties in, zodat je meerdere apparaten in één klap inschakelt. De One For All URC7980 kost zo’n vijftig euro.

Logitech Harmony Ultimate One

De Harmony Ultimate One is een universeel infrarood-model met een ingebouwd aanraakscherm van 2,4 inch. Hiermee kies je uit maximaal vijftien bronnen en vijftig tv-zenders. Fijn is dat het scherm pictogrammen van bekende zenders laat zien, zodat je eenvoudig op het gewenste kanaal afstemt. Vanwege het display bevat de bescheiden behuizing relatief weinig fysieke toetsen. De aanwezige knoppen zijn overigens verlicht - ideaal dus voor bediening in een donkere ruimte! Verder levert Logitech een oplaadstation mee om de accu van verse energie te voorzien. Dit betreft een elegante houder waarin je de afstandsbediening rechtop neerzet. Het programmeren van de Harmony Ultimate One kan uitsluitend via de meegeleverde software. Deze gebruiksvriendelijke afstandsbediening kost bij de meeste (web)winkels ongeveer negentig euro.

Logitech Harmony Hub (Elite)

Met de Logitech Harmony Hub maak je van iedere smartphone of tablet een universele afstandsbediening. Dit ovaalvormige apparaat geeft opdrachten van je mobiele toestel rechtstreeks door aan alle verbonden apparatuur. Naast een geschikte televisie, blu-ray-speler en tv-decoder kun je ook allerlei smart home-apparatuur aansturen. Denk bijvoorbeeld aan de Philips Hue-verlichting of de Nest-thermostaat. De communicatie verloopt via wifi en/of bluetooth. Gunstig is dat je meerdere handelingen kunt combineren. Geef je in de app aan dat je een filmavond wilt starten, dan schakelt de televisie zichzelf in en gaan de gordijnen automatisch dicht. Je kunt apparaten ook buitenshuis bedienen zodat je onderweg alvast de kachel een graadje hoger kunt zetten. De Harmony Hub kost ongeveer 115 euro. Het product is onder de productnaam Logitech Harmony Elite ook verkrijgbaar in combinatie met een fysieke afstandsbediening. Hiervoor betaal je zo’n 239 euro.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3: kooptips

Dit artikel delen:

Lees meer

Dutch Filmworks mag ip-adressen van internetpiraten verzamelen UE Wonderboom
0

Reacties op: Alles over universele afstandsbedieningen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.