Review

Alles over universele afstandsbedieningen

Beste vriend of grootste vijand?

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Wat is je doel?

Het is belangrijk om na te gaan met welk doel je een universele afstandsbediening aanschaft. Wens je een product dat alle bestaande originele afstandsbedieningen vervangt? Of is de afstandsbediening van een specifiek apparaat stuk en wil je die vervangen? In dat laatste geval zijn er ook betaalbare afstandsbedieningen die je via speciale software kunt programmeren. Hierdoor krijgt het universele exemplaar exact dezelfde functies als de originele afstandsbediening. Voorwaarde is uiteraard wel dat het apparaat wordt ondersteund. De zogeheten 1:1-afstandsbedieningen van König zijn volgens de fabrikant compatibel met zo’n honderdduizend apparaten. Je kunt ook kiezen voor goedkope universele afstandsbedieningen die vier of zelfs acht apparaten kunnen bedienen.

Niet écht universeel

Sommige ‘universele’ afstandsbedieningen werken slechts met producten van één merk samen. Echt universeel zijn die dus niet. De fabrikant One For All ontwikkelt bijvoorbeeld exemplaren die compatibel zijn met apparaten van Panasonic, Philips, Samsung, Sony of LG. Een voordeel is dat je deze afstandsbedieningen meestal niet hoeft te programmeren. Verder sluiten de functies van de producten beter aan met de knoppen op de afstandsbediening. Denk bijvoorbeeld aan het openen van de smart-omgeving of de elektronische handleiding op een smart-tv.

Ergernissen

De bediening van een smart-tv is tegenwoordig zó geavanceerd, dat het gebruik van een goedkoop infrarood-model vaak niet voldoet. Het toestel inschakelen, op de juiste zender afstemmen of een teletekstpagina openen, lukt doorgaans nog wel. Maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Het openen van de smart-omgeving is bijvoorbeeld veelal een hoop gedoe, waardoor apps als Netflix, YouTube, NPO en RTL XL niet of lastig bereikbaar zijn. Ook het activeren van de 3D-modus of spraakfunctie is meestal niet mogelijk met een goedkope universele afstandsbediening. Wanneer je vlot toegang wilt tot alle functies van de smart-tv, heb je een moderner exemplaar nodig. Gelukkig zijn die volop verkrijgbaar. Zo is Logitech een voorloper in het ontwikkelen van slimme afstandsbedieningen die voor iedere smart-tv bruikbaar zijn.

In de volgende alinea’s nemen we diverse functies met je door die bij veel luxe afstandsbedieningen beschikbaar zijn.

App-ondersteuning

Een afstandsbediening handmatig programmeren via een codetabel is natuurlijk niet meer van deze tijd. Daarom hebben veel moderne producten tegenwoordig een bluetooth-adapter ingebouwd, waardoor ze draadloos communiceren met een smartphone of tablet. Handig, want je gebruikt een mobiele app om de universele afstandsbediening in te stellen. Vaak is het al voldoende om het merk van de televisie, tv-decoder of blu-ray-speler op te geven, waarna de app en de gekoppelde afstandsbediening een testprocedure starten. Eventueel kun je ook meteen het juiste modelnummer invoeren. Soms bevat de app ook extra functies, zoals het afspelen van een pieptoon op de afstandsbediening – erg fijn als je de afstandsbediening kwijt bent!

Luxe universele afstandsbedieningen configureer je met behulp van een mobiele app

Reservetoetsen programmeren

Neem je een universele afstandsbediening uit een prijssegment van pakweg vijftig euro, dan betaalt zich dat terug in toetsen die beter bij moderne apparaten aansluiten. Zo hebben ze meestal knoppen om de smart-omgeving en elektronische tv-gids te openen. Het is helemaal fijn als fabrikanten daarnaast ook nog reservetoetsen vrijhouden die je naar eigen wens kunt programmeren. Hieraan koppel je functies die niet standaard op de universele afstandsbediening aanwezig zijn, bijvoorbeeld het inschakelen van de 3D-modus of het openen van de instellingen. Overigens heb je voor het programmeren van de reservetoetsen doorgaans wel de oorspronkelijke afstandsbediening nodig. Meestal moet je beide afstandsbedieningen namelijk op elkaar richten bij een afstand van zo’n drie centimeter. Afhankelijk van het merk volg je vervolgens een procedure om een specifieke toets van de originele afstandsbediening naar het universele exemplaar te kopiëren.

Bestudeer vooraf of veelgebruikte functies op de afstandsbediening vertegenwoordigd zijn.

Aanraakscherm

Wie bereid is om zo’n 75 euro voor een universele afstandsbediening te betalen, kiest voor een exemplaar met een ingebouwd display. Vooral Logitech ontwikkelt fraaie exemplaren met heldere kleurenschermen. Dankzij pictogrammen op het aanraakscherm schakel je snel tussen verschillende bronnen. Omdat fabrikanten niet voor iedere bron een aparte toets hoeven te implementeren, kunnen ze vaak meer apparaten aansturen. De mogelijkheid om pakweg vijftien apparaten te bedienen, is bijvoorbeeld geen uitzondering. Verder gebruik je het aanraakscherm ook om op je favoriete zender af te stemmen. Niet voor niets hebben dergelijke afstandsbedieningen geen numerieke toetsen. Afhankelijk van het producttype laat het display ook de resterende acculading en huidige tijd zien. De duurste afstandsbedieningen zijn vaak net even slimmer. Wanneer je op de Logitech Harmony 950 bijvoorbeeld de activiteit tv kijken aantikt op het scherm, schakelt de afstandsbediening automatisch de juiste apparaten (televisie, tv-decoder en receiver) en de bijbehorende instellingen in. Dergelijke gekoppelde handelingen (macro’s) dien je vooraf wel te configureren aan de hand van de meegeleverde software.

Een aanraakscherm vervangt een heleboel traditionele knoppen op de afstandsbediening.

Accu

In doorsnee universele afstandsbedieningen gaan twee of vier penlites. Wie bereid is om in een duurder exemplaar te investeren, krijgt veelal een laadstation bijgeleverd. Gunstig, want producten met een ingebouwd aanraakscherm verbruiken nogal wat energie. Het laadstation voorkomt dat je continu je AA- of AAA-batterijen moet vervangen. Het nadeel van een laadstation is dat je het op het lichtnet moet aansluiten. Je kunt de afstandsbediening dan dus niet langdurig op de salontafel neerleggen, omdat je de accu geregeld dient op te laden.

Design en gebruiksvriendelijkheid

Naast alle technische aspecten, spelen de esthetische eigenschappen natuurlijk ook een belangrijke rol. De duurdere modellen liggen vaak net wat beter in de hand en zijn aan de achterzijde geregeld voorzien van antislipmateriaal. Op die manier glijdt de behuizing minder snel uit je hand. Verder is de aanwezigheid van verlichte toetsen een pre, zodat je de apparatuur in het donker kunt bedienen. Producten in het hoogste prijssegment hebben soms bewegingsdetectie. Hierdoor springt de toetsverlichting vanzelf aan zodra iemand in de buurt komt. Verder hoef je dankzij vibratiefeedback, zoals bij de Logitech Harmony 950, niet naar de afstandsbediening te kijken om te weten welke toetsen je indrukt. En val je soms voor de tv in slaap? Dan is een universele afstandsbediening met een slaaptimer iets voor jou. Op een vooraf ingesteld tijdstip schakelt deze functie op eigen houtje alle apparatuur voor je uit. Overigens zijn afstandsbedieningen met een display vaak wel wat zwaarder, omdat ze voor de stroomvoorziening een grotere accu of vier AA-penlites nodig hebben.

Een afstandsbediening gebruik je dagelijks, dus is het fijn als hij lekker in de hand ligt.

Smart home

Er komen steeds meer universele afstandsbedieningen met zogeheten smart home-functies. Daarmee stuur je ook andere apparatuur in huis aan. Afhankelijk van de gebruikte apparatuur en afstandsbediening, dim je bijvoorbeeld de verlichting en doe je de gordijnen dicht. De verderop besproken Logitech Harmony Hub is bijvoorbeeld heel geschikt voor smart home-toepassingen. Er zijn ook afstandsbedieningen die zich specifiek richten op smart home-apparatuur, zoals de SPIN Remote. Daarmee kun je via bewegingen allerlei zaken bedienen, zoals Sonos-speakers en Philips Hue-lampen. Hoewel het product nog volop verkrijgbaar is, ging de fabrikant onlangs failliet. Verdere ondersteuning voor dit product hoef je dus niet te verwachten.

De SPIN Remote is een bijzondere afstandsbediening zonder fysieke toetsen.

Conclusie

Wie verschillende moderne apparaten met een universele afstandsbediening wil aansturen, kan het beste kiezen voor een exemplaar uit een hoger prijssegment. Dergelijke producten hebben toegang tot een up-to-date database van soms wel honderdduizenden producten. Een afstandsbediening met een gekoppelde app of pc-software heeft de voorkeur, zodat je niet handmatig codes hoeft toe te voegen. Kies verder voor een recent product waarbij de knoppen voor de smart-omgeving en elektronische tv-gids al voorhanden zijn. Bij veelvuldig gebruik heb je profijt van een model met ingebouwde accu, zodat je niet telkens nieuwe penlites hoeft te kopen. Is de afstandsbediening van een oudere televisie of dvd-speler defect en wil je die vervangen? De aanschaf van een prijzige Logitech Harmony- of One For All-afstandsbediening is dan wat overdreven. In dat geval kun je met een simpele infrarood-afstandsbediening van een merk als König prima uit de voeten. Let bij goedkope producten wel goed op de apparaatcompatibiliteit, want die is niet altijd up-to-date.

Voor een oudere televisie of dvd-speler volstaat een goedkope universele afstandsbediening meestal prima

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3: kooptips

Dit artikel delen:

Lees meer

Dutch Filmworks mag ip-adressen van internetpiraten verzamelen UE Wonderboom
0

Reacties op: Alles over universele afstandsbedieningen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.