Review

Alles over universele afstandsbedieningen

Beste vriend of grootste vijand?

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op
Weinig hifiproducten staan zo ter discussie als de universele afstandsbediening. De één ervaart het als een onbegrijpelijk onding, terwijl de ander absoluut niet meer zonder kan. Genoeg reden om de universele afstandsbediening eens uitvoerig te bespreken, zodat je zelf kunt bepalen in hoeverre het apparaat voor jou onmisbaar is.

Anno 2017 beschikken veel huishoudens over een televisie, receiver (of soundbar), blu-ray-speler én tv-decoder. En vaak zijn er ook nog een gameconsole en mediastreamer aanwezig. Er slingeren dus al gauw vier á vijf afstandsbedieningen in huis. Een groot nadeel, want je raakt ze gemakkelijk kwijt. Bovendien bedien je alle apparatuur natuurlijk het liefst vanaf een enkel apparaat. Fabrikanten van universele afstandsbedieningen springen in op deze behoefte door je tot een aanschaf te verleiden. Ze beloven bijvoorbeeld dat je tot wel vijftien apparaten kunt bedienen zonder beperkingen. Er is duidelijk markt voor, want universele afstandsbedieningen zijn in allerlei prijsklassen te koop. Hoog tijd om eens nader in te zoomen op deze bijzondere productgroep.

Hoe werkt het?

Wanneer het lukt om een universele afstandsbediening helemaal naar wens in te stellen, is de werking eenvoudig. Je geeft allereerst aan met welk apparaat je verbinding wilt maken. Op goedkope producten zie je bovenaan bijvoorbeeld toetsen voorzien van termen als TV, DVD/VCR, SAT en AUX staan. De duurdere modellen hebben een aanraakscherm waarop je de juiste bron selecteert. Vervolgens gebruik je de overige knoppen om bijvoorbeeld het volume te regelen en op het gewenste televisiekanaal af te stemmen.

Alternatieve oplossingen

Wil je het aantal afstandsbedieningen op de salontafel beperken? Ren dan niet meteen naar de winkel voor een universeel exemplaar. Er zijn namelijk ook nog andere oplossingen denkbaar. Zo hebben veel televisies aan de zijkant een CI+ slot. Bij sommige televisieproviders vraag je een geschikte CI+ module inclusief smartcard aan die je rechtstreeks in de televisie schuift. Hierdoor heb je geen externe decoder met dito afstandsbediening meer nodig. Voor het afstemmen op jouw favoriete tv-zender gebruik je de reguliere afstandsbediening van de televisie. Onder meer kabelaar Ziggo levert aan zijn klanten optioneel een CI+ module. Bij smart-tv’s uit het hogere prijssegment wordt overigens vaak een afstandsbediening bijgesloten waarmee je ook andere apparaten kunt bedienen, waaronder externe tv-decoders en blu-ray-spelers. De LG Magic Remote is daarvan een bekend voorbeeld.

De meeste moderne televisies bieden plek aan een CI+ module.

Programmeren

Wie zich verdiept in de wereld van de universele afstandsbedieningen ontdekt allerlei soorten. De eenvoudigste producten zijn al voor minder dan een tientje te koop, terwijl een luxe afstandsbediening als de Logitech Harmony Elite voor zo’n 239 euro over de toonbank gaat. Bij goedkope infrarood-afstandsbedieningen dien je de productcodes van ondersteunde apparaten veelal handmatig in te voeren. Dit gebeurt aan de hand van een codetabel. Doorgaans zie je aan een indicatielampje of de ingevoerde code correct is. Gelukkig kun je zelfs bij de goedkoopste afstandsbedieningen steeds vaker automatisch naar codes zoeken. Je richt de afstandsbediening dan op het betreffende apparaat en drukt tegelijkertijd één of twee toetsen in. De exacte procedure hiervoor verschilt per product. Wanneer je de batterijen gaat vervangen, bestaat de kans dat je de codes opnieuw moet programmeren. Fijn is dat veel afstandsbedieningen de ingevoerde codes zo’n twintig minuten in het geheugen bewaren, zodat er voldoende tijd is voor een batterijwissel.

Bij goedkope producten wordt altijd een ellenlange codetabel bijgesloten.
Eenvoudige universele afstandsbedieningen zijn al vanaf een tientje te koop

Compatibiliteit

Ga je voor een goedkoop exemplaar, let dan goed op of er ondersteuning is voor de gewenste merken. Vaak geeft de verpakking aan dat de afstandsbediening met een duizelingwekkend aantal apparaten van talloze merken overweg kan. Helaas staat lang niet altijd vermeld welke merken dat precies zijn. Wees zeker van de compatibiliteit en zoek desnoods vooraf een online handleiding op. Controleer verder met welke apparaatgroepen het product overweg kan. Zo is er geregeld ondersteuning voor dvd-spelers, maar niet voor blu-ray-spelers.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3: kooptips

Dit artikel delen:

Lees meer

Dutch Filmworks mag ip-adressen van internetpiraten verzamelen UE Wonderboom
0

Reacties op: Alles over universele afstandsbedieningen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.