Nieuws

Wordt de Samsung Galaxy S8 de basis van je bestaan?

Geen extra gadgets meer nodig

Geschreven door Ger de Gram op
De nieuwe Samsung Galaxy S8 moet alle ellende rondom de in de fik vliegende Galaxy Note 7 doen vergeten. Media Totaal was bij de presentatie en concludeert: dat kan best weleens gaan lukken.

Het afgelopen jaar kan voor Samsung het best worden omschreven als: chaotisch. Enerzijds baarde het merk opzien door Harman over te nemen, anderzijds zorgde de ontploffende Note 7 voor de grootste imagoschade uit de recente geschiedenis van de Zuid-Koreaanse fabrikant.

En vooral dat laatste is wat in de journalistiek beklijft. Opmerkelijk genoeg kwam de Nederlandse tak van het merk op de dag dat Samsung de Galaxy S8 presenteerde, met een opvallend statement. Er worden, volgens Samsung, door de Nederlandse media, nogal veel feitelijke onjuistheden de wereld in geslingerd en dus heeft het merk een bureau ingeschakeld om die fouten te monitoren. In theorie zouden we bij een feitelijke onjuistheid in dit stuk na publicatie gebeld kunnen worden om te rectificeren.

Het zegt alles over de huidige situatie bij Samsung. Het merk heeft de afgelopen jaren zoveel successen aan elkaar geregen, dat de kans op falen alleen maar groter wordt. Anders gezegd: de concurrentie ligt, zeker in de smartphonemarkt, sterk op de loer en dan kan een kleine schuiver zomaar fataal zijn.

Samsung Galaxy S8: stijlvoller dan ooit

De Samsung Galaxy S8, verkrijgbaar in een 5,8 inch en 6,7 inch variant (S8+), lijkt in ieder geval een geslaagde exercitie. Met een strakke, zeer moderne look-and-feel en hoogwaardige hardware valt er in eerste instantie maar heel erg weinig te klagen. Een Edge-editie ontbreekt, maar dat komt omdat de reguliere S8 zelf al het stijlvolle touchscreen-randje heeft.

Maar liefst 84 procent van de behuizing bestaat uit het scherm. Samsung noemt het trots een ‘infinity display’. Een speelfilm kent bijna geen zwarte randen meer. Op het moment dat je een video kijkt, herkent de (overigens zeer stijlvolle) telefoon het filmformaat en zorgt ervoor dat je automatisch de beste kijkervaring krijgt.

Qua software valt vooral ‘smooth multitasking’ op. Het idee is dat je op eenvoudige wijze meerdere apps tegelijk draait en gebruikt. Denk aan het kijken van een serie op Netflix, terwijl je met je vrienden in een drukke Whatsapp-conversatie zit. Of dat prettig is op een 5,8 inch display valt te bediscussiëren, maar Samsung laat met de S8 wel zien dat je telefoon veel meer kan zijn dan louter een apparaat om een beetje multimedia te consumeren.

Het grootste bewijs daarvan is te vinden in Samsung DeX, een nieuwe dienst die je telefoon omturnt tot een volwaardige pc. Zet de S8 in een dock, sluit die aan op een monitor en je hebt geen laptop of tablet meer nodig. Het lijkt een beetje te werken zoals Windows 10 dat ook een brug tussen de smartphone en pc slaat. Het succes daarvan is op sommige vlakken nog beperkt, maar dat de telefoon de basis van ons bestaan moet worden, is inmiddels wel duidelijk.

Bixby: persoonlijke assistent

Verder introduceert Samsung op de S8 Bixby, een eigen variant van Siri. De technologie heeft zelfs een fysieke knop op de zijkant gekregen en maakt het mogelijk je telefoon via spraak te bedienen. Maar het gaat, volgens de Zuid-Koreanen, een stuk verder dan dat. Het is een dienst die je, met hulp van de cloud, meer informatie over allerhande zaken kan geven. Zo is Samsung trots op de samenwerking met Vivino. Maak een foto van een wijnfles en de telefoon herkent uit welke streek hij komt. Om dat soort informatie makkelijk te verkrijgen, is er in de camera-app een klein oogje te vinden. Het zijn toffe nieuwe innovaties, maar of we er massaal gebruik van gaan maken is de vraag. Vooral ook omdat Bixby de Nederlandse taal nog niet ondersteunt.

De meest vreemde update bij de S8 is te vinden bij de irisscanner. Volgens Julian Lengkeek, techguru bij Samsung, vonden veel mensen het zwartwit-beeld om je ogen te herkennen ‘creepy’. De oplossing: Snapchat-achtige filters, waarbij je als een gek konijntje je telefoon kunt ontgrendelen. Nutteloos, maar wel grappig.

Tot slot heeft Samsung de camera verbeterd. Via Enhanced Image Processing ziet de camera wanneer er beweging in je te fotograferen object zit en schiet dan direct meerdere plaatjes, die samen een mooi en scherp beeld moeten vormen. Lijkt indrukwekkend, maar vaak klinken dat soort softwarematig trucjes mooier dan dat ze zijn. Handig is wel de autofocus op de frontfacing-cam, om nog beter je selfies te kunnen schieten.

Galaxy S8: prijzig

Alles bij elkaar lijkt de Samsung Galaxy S8 een zeer compleet model waarvan alleen het prijskaartje echt iets is waar je niet blij van wordt. Met respectievelijk 799 en 899 euro zijn de S8 en S8+ geen goedkope jongens. Maar de geschiedenis leert dat we dat er vaak voor over hebben. Nu maar hopen dat de S8 niet in de fik vliegt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fossil Q Marshall Oled, Quantum Dots en microleds
0

Reacties op: Wordt de Samsung Galaxy S8 de basis van je bestaan?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.