Nieuws

Toekomstgeluid of niet?

Dolby Atmos nader bekeken

Geschreven door wdiemer op

Dolby Atmos, de 3D-techniek van Dolby, staat op het punt van doorbreken. In een aantal bioscopen kun je het geluid al ervaren en ook de weg naar de huiskamer is gevonden. Grote fabrikanten introduceren hun eerste generatie Atmos-systemen. Het is dus niet de vraag óf je Dolby Atmos in je huiskamer krijgt, maar wanneer.

Momenteel wordt de consument klaargestoomd voor 3D-audio, ofwel geluid van alle kanten. Daarvoor is een aantal technieken beschikbaar: DTS-X (zie kader), Auro 3D en - de bekendste variant - Dolby Atmos. Het is de vraag welke techniek doorbreekt bij het grote publiek, maar Dolby Atmos is aan de winnende hand. De filmindustrie brengt inmiddels titels uit op blu-rayschijfjes met Dolby Atmos en dat is een belangrijk signaal. Voor concurrent DTS-X heb je echter geen extra speakers nodig en ook dat spreekt veel gebruikers aan. In dit stuk zullen we het echter voornamelijk over Dolby Atmos hebben.

Meer speakers dan plantenbakken

We geven toe dat we er vroeg bij zijn. Het aanbod Dolby Atmos speakers is nog vrij klein en mede daardoor slechts weggelegd voor een kleine groep liefhebbers. Dat is gelukkig snel aan het veranderen. Zo worden receivers steeds vaker uitgerust met Atmos. Vorig jaar waren ze al volop verkrijgbaar en je hebt geen specifiek gecertificeerde speakers nodig om een 3D-geluidseffect naar je huiskamer te brengen.

De belangrijkste schakel voor 3D-geluid is de receiver. Die moet Atmos, DTS-X of Auro 3D ondersteunen. Als je vervolgens zelf zeven of meer speakers installeert, waarvan je er minimaal twee aan het plafond monteert of naar het plafond richt, dan kun je je eigen thuisbioscoop met 3D-geluid bouwen. Er is alleen één probleem: niet iedereen wil meer speakers dan plantenbakken in de huiskamer. In dit artikel zetten we daarom een compleet Dolby Atmos systeem neer, met zo min mogelijk apparatuur en zonder gaten in het plafond te maken.

Soorten en smaken

Om Dolby Atmos naar je huiskamer te halen, heb je drie mogelijkheden: alle onderdelen los kopen, een Atmos soundbar aanschaffen of een receiver met complete set kopen.

Op dit moment kun je het aantal volledige Atmos systemen nog op één hand tellen. De allereerste ondersteuning van Atmos kwam van receiver fabrikanten. Het Japanse Denon en Onkyo hadden halverwege 2014 de primeur. Daarna volgden Sony, Pioneer, Marantz en andere merken. Sinds kort lanceren fabrikanten ook hun eigen complete Atmos speakerset. Klipsch deed dat vorig jaar en Teufel kwam recentelijk met een complete door Dolby gecertificeerde set. Bij een speakerset waarin Atmos is geïntegreerd, zijn op de linker- en rechterspeaker voor, twee drivers geplaatst die zijn gericht op het plafond. Zo wordt het geluid via het plafond naar je toe gekaatst. Er zijn ook losse Atmos Enabled speakers die naar het plafon vuren en die je apart kunt aansluiten op je receiver. Deze plaats je bij je stereospeakers.

Yamaha heeft een soundbar met drivers die het geluid via het plafond de huiskamer in sturen. Deze kost bijna 2.000 euro, maar er komen betaalbare opvolgers die geschikt zijn voor jouw huiskamer. Samsung en Philips hebben tijdens de CES begin dit jaar ook soundbars met Dolby Atmos laten zien. Die zullen naar verwachting deze zomer in Nederland verkrijgbaar zijn. In de tweede helft van 2016 zullen hoogstwaarschijnlijk meer fabrikanten volgen met Atmos speakersystemen in verschillende soorten en smaken.

Als je eenmaal een set hebt, ben je er nog niet. Als je een film gaat kijken, moet die film opgenomen zijn in Dolby Atmos. Ook op dat vlak is de keuze helaas nog beperkt. Er zijn op blu-ray zo’n 50 titels beschikbaar in Dolby Atmos.

Waarom zou je, met zo’n beperkt aanbod, nu al aan Dolby Atmos beginnen? Voor de echte filmliefhebber heeft Dolby Atmos de toekomst. Films worden met deze geluidstechniek veel realistischer en daardoor wordt film kijken nog leuker. Bovendien zal het aanbod van zowel Atmos apparatuur als films zeker gaan groeien.

Zware jongen

Om Dolby Atmos te ervaren, bouwden we zelf een set op. We kozen voor een Denon X7200W receiver en een LT5 speakerset van Teufel.

De X7200W (2.999 euro) is een stevige receiver die Atmos, Auro 3D en DTS-X ondersteunt. Met deze receiver heb je home theatre technieken in huis voor nu én de toekomst. Denon slaagt er met de X7200W bovendien in om zowel audio- als filmliefhebbers te bedienen - bijzonder, want normaal gesproken is wedden op twee paarden geen goed idee.

De receiver biedt ondersteuning voor 4k en maakt verbinding met je netwerk, maar ook via bluetooth en Apple’s Airplay. Voor de bediening maak je gebruik van een afstandsbediening of de Denon-app. Hoewel het idee van de app goed is, zijn de mogelijkheden helaas nog wat beperkt.

De achterkant van de X7200W maakt pas echt duidelijk wat er mogelijk is. Je kunt maar liefst elf kanalen aansluiten en de receiver levert 210 watt per kanaal. Om dat vermogen te kunnen leveren weegt de X7200W wel 17.1 kg. Een zware jongen dus.

Om gebruik te maken van Dolby Atmos moet je minimaal zeven kanalen aansluiten: twee speakers voor, één center speaker, twee achter en twee speakers aan het plafond of gericht naar het plafond. Met elf kanalen haal je natuurlijk pas echt alles uit je receiver. In dat geval zou je vier speakers op het plafond kunnen aansluiten, plus twee stereospeakers en vijf speakers in surround.

Het gebruiksgemak van Denon apparatuur was in het verleden nog wel eens een drempel, maar dat probleem is inmiddels verholpen. Via de setup op je tv of laptop wordt je systeem met behulp van Audyssey software optimaal gekalibreerd. Stap voor stap meet het systeem hoe je huiskamer is ingericht en stemt daar het geluid op af. We vonden het zeer eenvoudig. Zo gemakkelijk zelfs, dat we ons afvroegen wat we er zelf nog aan zouden kunnen doen. Als de meting niet goed uitgevoerd kon worden, gaf het systeem automatisch een melding.

Omdat een receiver behoorlijk veel stroom kan slurpen, heeft Denon een speciale eco mode ingebouwd. Het nadeel daarvan is dat je niet direct volle kracht vooruit kunt met de X7200W. Gelukkig is de eco mode ook uit te schakelen. Je kunt kiezen tussen een stereo, Atmos, surround of full stereo modus, waarbij de receiver goed en netjes tussen de verschillende speakers schakelt.

De vorig jaar gelanceerde X7200W is met bijna 3.000 euro wellicht te prijzig voor je. In dat geval heeft Denon ook nog een goedkopere variant met vergelijkbare mogelijkheden: de X4200W. Voor ongeveer duizend euro heb je een receiver die Dolby Atmos ondersteunt en waarop je negen kanalen kunt aansluiten.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

LG 34UC88 Scherp, scherper, scherpst
0

Reacties op: Toekomstgeluid of niet?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.