Nieuws

Slimme speaker geeft artiesten fooi

Volareo wil tekortkomingen in streaming model oplossen

Geschreven door Lub Snoek op
Met de slimme speaker Volareo kun je tijdens het beluisteren van muziek de desbetreffende artiest een fooi geven in de vorm van cryptocurrency. Volgens bedenker Nick Yap is een dergelijke speaker nodig om ervoor te zorgen dat artiesten ook daadwerkelijk profiteren van streamingplatforms.

Volareo is een speaker die je met spraak of een app kunt aansturen om te luisteren naar je favoriete muziek op Spotify. Tijdens het luisteren van muziek is het mogelijk om de artiest een fooi te geven, door op een knop te drukken of in je handen te klappen. Je applaus levert de artiest daardoor daadwerkelijk iets op.

Nick Yap bedacht de speaker om de tekortkomingen van het streaming model op te lossen. Volgens hem verdient een artiest per Spotify-stream ongeveer 0,0072 euro. “Als beginnende artiest is dat niet genoeg om bijvoorbeeld je huur te betalen”, aldus Yap.

Cryptocurrency

De fooi die je geeft als je klapt, wordt uitbetaald in de cryptocurrency Musicoin. Inmiddels hebben meer 2500 artiesten zich aangesloten bij dit blockchain-initiatief. Volgens Yap levert de Volareo de artiest niet alleen meer inkomsten op, maar kan de artiest ook zien wie de luisteraars zijn. Volgens Yap “kan de artiest beter inspelen op de wensen van de fans, door bijvoorbeeld een tournee in te plannen in een stad waar veel luisteraars wonen”.

Een enorm nadeel van uitbetalingen in cryptocurrency is inmiddels al opgetreden. In januari was de Musicoin ongeveer 10 dollarcent waard was, terwijl de cryptomunt inmiddels slechts iets meer dan 1 dollarcent waard is. Ook zijn er slechts 2500 artiesten aangesloten bij het initiatief van de digitale munt, van de ruim 2 miljoen artiesten die Spotify rijk is.

Spotify

Streamingdiensten hebben de muziekindustrie voorgoed verandert. Vroeger werd de hoeveelheid nummers die je kon luisteren bepaald door de hoeveelheid CD's die je in de kast had liggen. Na de introductie van de iPod in 2001 werd steeds meer muziek digitaal gedistribueerd en met de komst van Spotify werd een werkende internetverbinding alles wat je nodig had om toegang te krijgen tot miljoenen nummers op je smartphone of computer. De fysieke verkoop van albums - voorheen de grootste omzetmaker van platenmaatschappijen – is voor een groot deel verleden tijd. In het geval van streamingdiensten als Spotify bezitten geen muziek meer, maar krijgen ze voor een vast bedrag per maand toegang tot een enorme database met muziek in de cloud. Uiteindelijk is muziek voor de gebruiker een stuk goedkoper geworden, wat de artiest logischerwijs ook terugziet op de loonstrook.

Toch kan de loonstrook per artiest verschillen: Spotify keert meer uit voor streams van betalende abonnees. Helaas leveren abonnees uit een land als De Fillipijnen – waar Spotify Premium omgerekend minder dan 3 dollar per maand kost - een stuk minder op dan de omgerekend ruim 13 dollar betalende gebruikers uit Nederland. Onlangs bereikte Spotify de mijlpaal van 70 miljoen betalende abonnees, maar de dienst telt ook zo’n 70 miljoen niet-betalende gebruikers. Als gevolg kan de uitbetaling per stream fluctueren tussen de 0,0038 dollar en 0,0084 dollar.

Volgens Spotify wordt 70% van de opbrengsten van betalende abonnees en tot 50% van de advertentieopbrengsten van de gratis versie van de dienst uitgekeerd aan de labels. Het is dus nog maar de vraag of Spotify in deze de boosdoener is en of fooien in de vorm van een cryptomunt de oplossing is.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuw op Netflix Apple HomePod
0

Reacties op: Slimme speaker geeft artiesten fooi

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.