Nieuws

Scherp, scherper, scherpst

8K in de woonkamer

Geschreven door gdegram op

Fabrikanten lijken nu al weer klaar met 4k. Tijdens de grote beurzen worden al prototypes van 8k-tv’s getoond. Blijkbaar moet het allemaal nog scherper en mooier. Maar is dat wel nodig?

Heb jij al een 4k-televisie in huis? Grote kans dat je deze vraag met ‘nee’ beantwoordt. En dat is niet heel gek: televisies met deze ultrascherpe resolutie zijn vooralsnog best prijzig en bovendien is er, op diverse Netflix-series na, nog steeds een groot gebrek aan 4k-content. Alle reden dus om er nog even mee te wachten. Maar in de wereld van de consumentenelektronica gaan de ontwikkelingen razendsnel. Je knippert een keer met je ogen en er is alweer iets nieuws: 8k is twee keer zo scherp als 4k, wat weer vele malen scherper is dan full-hd. Bij full-hd gaat het om een resolutie van 1920x1080 pixels, 8k doet het met 7680x4320 pixels. Daar kun je veel over vertellen, maar de basis is simpel: de 8k resolutie zorgt voor haarscherpe beelden.

Sterker nog: het is zó scherp dat het verschil met 4k op een gemiddelde televisie haast niet te zien is. “Op een televisie van 46 inch, voor de meeste consumenten momenteel de meest courante grootte, zul je er weinig van merken”, zegt Danny Tacke, Director Product Strategy & Planning van TP-vision, de fabrikant die de televisietak van Philips beheert. “Zelfs bij 65 inch zul je er weinig voordeel van hebben. Pas bij beeldmaten van 75 tot 85 inch zul je van 8k kunnen genieten."

8K is zo scherp dat het voor het blote oog haast niet te zien is.

Billboards

De stap naar de woonkamer lijkt daarom lastig. Op een stel rijke profvoetballers en BN’ers na, zullen weinig mensen bereid zijn om zo’n gigantische televisie in de woonkamer te zetten. Het is daarom niet heel gek dat diverse fabrikanten de resolutie in eerste instantie als een soort test proberen in de zakelijke markt. LG heeft plannen om nog dit jaar officieel met een 8k-monitor te komen. "Er zijn in de B2B-omgeving mogelijkheden zat om iets met deze resolutie te doen", aldus Jeroen Peeters, woordvoerder van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Peeters doelt dan vooral op billboards om berichten of andere content op te tonen. Een soort van narrow casting dus, maar dan extreem scherp en geschikt voor zeer grote formaten. Ideaal voor openbare plekken of luchthavens, meent hij. Het is momenteel de sector waar de mogelijkheden voor deze resolutie liggen".

NOS in 8K?

Pas daarna komt de consument aan de beurt. "Het lijkt een logische stap, van 4k naar 8k, maar het is niet iets voor morgen. Daar dienen we eerst zeker te zijn van content en dragers voor 4k." Daar heeft Peeters een punt, want hoewel grote streamingdiensten als Netflix druk bezig zijn met de introductie van 4k-series en er tegenwoordig Blu-ray discs zijn die in ultra-hd afspelen, lijkt de adaptatie nog maar matig. 4k-producties worden inmiddels wel gemaakt, maar zelfs reguliere televisie is soms nog niets eens in full-hd – het NOS journaal is bijvoorbeeld pas sinds dit jaar in full-hd te zien.

“Zodra 4k in de meeste huiskamers te ontvangen is, zal de stap naar 8k mogelijk worden gezet", zegt Peeters. Wanneer dat is, durft hij niet te zeggen. "Het kan snel gaan. Onze huidige line-up bestaat momenteel bijna alleen uit 4k-televisies."

Dat laatste is overigens niet alleen zo bij LG. Ook andere merken zetten sterk in op 4k. "Iets wat je een paar jaar geleden niet zag aankomen", zegt Tacke van TP-Vision. "Niemand had durven stellen dat 4k op televisiegebied, ondanks het geringe aantal bronnen, nu al de standaard zou zijn. Het zou zo maar kunnen dat dit bij 8k over pakweg vier jaar ook het geval is. Ik denk alleen wel dat deze televisies een stuk duurder zullen zijn, omdat de resolutie alleen geschikt is voor de grotere beeldformaten."

Open monden

LG en Samsung lieten tijdens de afgelopen CES beurzen dan ook vooral gigantische prototypes van 8k-tv’s zien. Panasonic deed dat in 2012 al, toen ze op de IFA in Berlijn uit het niets met een 145 inch 8k Super High Vision Plasma tv op de proppen kwamen. Meer dan 30 miljoen pixels leverden een haarscherp resultaat op. Monden vielen open: dit hadden we nog nooit gezien. Verwachtingen werden geschept, zeker toen fabrikant Sharp bij de CES een half jaar later ook een prototype toonde.

Daarna bleef het echter een lange tijd stil, niet in minste plaats doordat de plasma-technologie inmiddels is vervangen door led en zelfs oled.

Toch is Panasonic nog altijd voornemens een grote 8k speler te worden. Zo kondigde het merk afgelopen jaar met veel bombarie aan dat ze de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 8k zullen vastleggen. In Japan zal het evenement zelfs deels in die resolutie worden uitgezonden. Van de 7000 uur aan sportbeeld, zal er 130 uur in 8k te zien zijn. Dat is relatief weinig, maar het is vooral een test om te kijken wat er precies haalbaar is. Vier jaar later, in 2020 dus, wil het merk groots uitpakken, aangezien dan de Spelen in Japan, Panasonics land van herkomst, worden gehouden. In datzelfde jaar hoopt Panasonic ook de eerste 8k-camera’s te leveren aan consumenten, al gaan er sterke geruchten dat dit ook weleens eerder het geval kan zijn.

Resolutierace

Het zal dus nog wel even duren voordat we massaal aan de 8k gaan. Voorlopig moeten we het doen met innovatieve upscaling processen die de suggestie voor ultieme scherpte moeten wekken. "Uit ons eigen onderzoek blijkt dat scherpte de belangrijkste parameter voor tv-kijkers is", verklaart TP-Vision’s Tacke. "Blijkbaar hebben de source en display industrie diezelfde inzichten."

Concurrent Samsung is het daarmee eens. "Wij hebben de afgelopen tijd tijdens beurzen 8k-concepten laten zien en mensen waren verrast door het zichtbare detail in beeld", meent woordvoerder Anne ter Braak. "Beeldkwaliteit is nog steeds een belangrijke reden om een tv te kopen, zo niet de belangrijkste. Dit gaat echter niet alleen om de resolutie en het aantal pixels, maar ook om de kwaliteit van de pixels."

En dan is die hele 8k-resolutie ineens een stuk minder interessant, ook voor fabrikanten. Je kunt je beter afvragen wat precies met de pixels te doen. Nieuwe technieken als hdr, oled en quantum dot zorgen ervoor dat we zonder mee te hoeven doen aan de resolutierace nog steeds geweldig beeld hebben. 8k lijkt gewoon nog even een brug te ver. Niet voor niets wordt er door filmstudio’s content opgenomen in 8k, om het vervolgens terug te brengen tot 4k: het resultaat is scherp genoeg.

Of zoals Ter Braak van Samsung stelt: "Resolutie is slechts een aspect en geen doel op zich." Je kunt met een gerust hart een 4k-tv aanschaffen, dus.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Toekomstgeluid of niet? Sony h.ear in NC (MDR-EX750NA)
0

Reacties op: Scherp, scherper, scherpst

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.