Nieuws

Full hd-tv of 4k uhd-televisie?

Reken maar uit!

Geschreven door wouter-diemer op
Het kiezen van een televisie wordt er niet eenvoudiger op. Naast de full hd-televisie is er tegenwoordig ook de 4k uhd-televisie. Nog scherper en mooier, en (uiteraard) een stuk duurder. Maar heb je zo’n superscherpe televisie eigenlijk wel nodig? Media Totaal neemt de proef op de som.

Om meteen maar even een fabeltje uit de wereld te helpen: het is niet ongezond om heel dicht op je televisie te zitten. Comfortabel is natuurlijk anders, dus een minimale afstand van zo’n anderhalve meter is wel prettig om nog enigszins lekker te zitten. In de meeste huiskamers is dat waarschijnlijk geen probleem.

Optimale scherpte

Waar je in ieder geval voor moet zorgen, is dat je ver genoeg van het scherm af zit om de individuele pixels niet meer te onderscheiden. Beelden zijn opgebouwd uit pixels en bij een full hd-televisie zijn dat er horizontaal 1920 naast elkaar. Rekening houdend met een normaal gezichtsvermogen moet je de kijkhoek bij een full hd-televisie beperken tot maximaal 30 graden. Dit vertaalt zich in een vermenigvuldigingsfactor van 1,6 keer de maat van een televisie. Let er daarbij op dat televisiematen worden uitgedrukt in inches terwijl wij natuurlijk uitgaan van centimeters. De formule voor de kijkafstand is daarom: Televisiemaat x 1,6 x 2,54. Bij een 50 inch televisie moet je dus minimaal 203,2 cm van de televisie af zitten voor een scherp beeld. Let op: dit is tegelijkertijd ook de optimale scherpte.

Een 4k uhd-televisie heeft vier keer zoveel pixels als een full hd-televisie.

Wanneer 4k uhd?

Een 4k uhd-televisie is natuurlijk veel scherper dan een full hd-televisie en heeft horizontaal maar liefst 3840 pixels naast elkaar. Hierdoor hoef je slechts 0,8 keer de diagonale afstand van de televisie af te zitten voor een scherp beeld. Bij een 50 inch televisie kun je dus op minimaal 101,6 cm zitten om alles nog scherp te zien. Tegelijkertijd zagen we eerder dat dit bij dezelfde maat voor een full hd-model 203,2 cm was. Bij een 50 inch televisie heb je dus profijt van 4k uhd bij een kijkafstand van 101,6 tot 203,2 cm. Dat geeft direct aan waarom 4k uhd-televisies kleiner dan 60 inch eigenlijk onzin zijn: niemand zit op slechts een meter van zijn televisie. Om het je makkelijk te maken zie je in de grafiek bij welke afstand een 4k uhd-televisie zinvol is.

Is een 4k uhd-televisie zinvol? Dankzij deze grafiek achterhaal je het snel.

Conclusie

Er blijkt een kern van waarheid te zitten in de wijsheid om een zo groot mogelijke televisie te kopen als je kunt betalen. Het is namelijk erg lastig om een té grote televisie te kopen en geloof ons: je bent zo aan een maatje meer gewend. Uit de berekeningen en de grafiek op deze pagina blijkt dat je het qua maat eigenlijk best bont moet maken voordat een 4k uhd-televisie nut heeft. Overigens kan het wel zo zijn dat een duurdere 4k uhd-televisie toch een beter beeld geeft doordat het paneel bijvoorbeeld kleuren fraaier toont. Uiteraard staat niets je in de weg om voor een kleinere televisie te kiezen. Koop dan gerust een full hd-model, want 4k uhd heeft dan echt geen zin.

Thuisbioscoop

Het bekende kwaliteitslabel voor beeld- en geluidskwaliteit THX raadt aan dat een scherm in een thuisbioscoop maar liefst 40 procent van het blikveld moet vullen. Dat betekent ongeveer een kijkafstand van 1,2 keer de diagonale afstand. Bij een 50 inch televisie moet je dan 152,4 centimeter van het toestel af zitten. Dat is bij full hd zo dichtbij, dat je de pixels kunt tellen. Wil je voldoen aan de strengste THX-normen, dan zul je in het geval van een thuisbioscoop dus een 4k televisie moeten kopen.

THX raadt een beeldhoek van 40 graden aan voor de beste thuisbioscoop-ervaring.

Dit artikel delen:

Lees meer

Zo bouw je een thuisbioscoop in je kelder Dit zijn de pareltjes in het aanbod van streamingdiensten
0

Reacties op: Full hd-tv of 4k uhd-televisie?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.