Blog

Van televisie naar beamer

Gigagroot kijkplezier

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Tip 5: Welke projectietechniek?

Er bestaan verschillende technieken om beelden te projecteren. Voor thuisgebruik zijn vooral beamers met dlp- en lcd-technologie interessant. Die zijn al beschikbaar vanaf zo’n 500 euro. Bij dlp is er een uitstekend contrast en hoge lichtopbrengst mogelijk. Een nadeel is dat dlp-projectors met enkelvoudige chips de drie primaire kleuren razendsnel na elkaar projecteren, waardoor veel mensen het zogeheten ‘regenboogeffect’ ervaren. Sommige kijkers vinden dat vermoeiend voor de ogen. Beamers die lcd-technologie als basis hebben, bieden een betere kleurweergave. Wel is de weergave van het lage contrast minder zwart dan bij dlp het geval is. Lcd- en dlp-beamers projecteren de beelden via een (uhp-)lamp, leds of lasers. Een lamp is vanwege de lage prijs de meest voorkomende optie, maar is minder duurzaam dan led- of laserverlichting. De beste beamers voor home-cinemadoeleinden maken gebruik van lcos-techniek (liquid crystal on silicon). Zowel de kleurenweergave als het contrast zijn hierbij uitstekend, maar dergelijke beamers zijn nog erg duur. Onder meer Sony, JVC en Canon hebben lcos-beamers op de markt gebracht.

Tip 6: Stille beamer

Bij een thuisbioscoop bevindt de zogeheten ‘sweet spot’ zich vaak rechtstreeks onder de beamer. Het is dan ook belangrijk dat je een stil apparaat koopt. Niets is namelijk zo irritant als een brommende projector tijdens fluisterstille scènes. Gun jezelf maximaal kijkplezier en beoordeel voor aanschaf het geluidsniveau van het toestel. Veel merken vermelden netjes het volumeniveau van de ventilator. Een geluidsniveau tot zo’n 25 decibel is aanvaardbaar. Vooral dlp-beamers met een projectielamp produceren, vanwege de hitteproductie, behoorlijk wat geluid. Dat komt omdat een ventilator de warmte moet afvoeren.

Tip 7: Let op de extra’s

Het is de moeite waard om de extra’s van je beoogde beamer onder de loep te nemen. Zo leveren fabrikanten van home-cinemaprojectors doorgaans een afstandsbediening mee. Bovendien bieden recente modellen 3D-ondersteuning, dus bekijk ook of er geschikte 3D-brillen zijn bijgesloten om de beelden te bekijken. Fijn is dat veel modellen een geïntegreerde mediaspeler bevatten. Door een usb-stick met mediabestanden te koppelen, zijn de gewenste video’s direct afspeelbaar. Let daarbij wel even op de bestandscompatibiliteit. Enkele modellen hebben naast een ethernetpoort ook een wifi-adapter ingebouwd, zodat je minder kabels hoeft te trekken. Voor het streamen van videobestanden heeft een bekabelde verbinding echter de voorkeur. Wat betreft draadloze connectiviteit, zien we steeds meer modellen met een bluetooth-adapter. Hiermee kun je bijvoorbeeld het geluid van een beamer naar een externe speaker doorsturen. Ten slotte zijn er ook nog beamers met een ingebouwde tv-tuner, zodat je geen externe apparatuur nodig hebt om televisie te kijken.

Een afstandsbediening en 3D-brillen zijn prettige extra’s bij aanschaf van een beamer.

BenQ W1210ST

Als je weinig ruimte hebt, is een short throw-beamer een ideale oplossing. De W1210ST van het Taiwanese BenQ is in staat om op een korte afstand groot te projecteren. Het betreft een dlp-exemplaar met een projectielamp die een lichtsterkte bevat van 2200 ansi-lumen. De resolutie bedraagt 1920 × 1080 pixels, waardoor dit product prima geschikt is voor home-cinemadoeleinden. Fijn is dat de W1210ST een korte reactietijd garandeert, waardoor je met deze projector probleemloos videogames kunt spelen. De levensduur van de projectielamp bedraagt zo’n 3500 uur, al kun je dat in de ecomodus verlengen naar ongeveer 6000 uur. De BenQ W1210ST is verkrijgbaar vanaf 1049 euro.

Praktische zaken

Voor je ideale thuisbioscoop is alleen een beamer met projectiescherm onvoldoende. Je wilt natuurlijk ook genieten van een goed geluid. Bovendien is het de bedoeling dat de projector beelden van verschillende bronnen laat zien, zoals een gameconsole, mediaspeler, blu-ray-speler en tv-ontvanger. In tegenstelling tot wat je gewend bent bij een televisie is de afstand tussen een beamer en de overige apparatuur groot. Vaak staat de apparatuur met de speakers voor in de kamer, terwijl de beamer ergens achterin aan het plafond hangt. Bovendien dien je de beamer ook op het lichtnet aan te sluiten. Kortom, er zijn een heleboel praktische zaken die je bij de montage tegenkomt. Media Totaal helpt je een handje door je slimme oplossingen voor te schotelen.

Kabels wegwerken

In de meeste gevallen hangt de beamer aan het plafond terwijl de audioapparatuur voor in de kamer staat opgesteld. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een oprolbaar projectiescherm tegenover de bank bevestigd. De hifi-installatie bevindt zich dan veelal achter het projectiescherm. Kortom, er zit niets anders op dan over een grote afstand kabels te trekken. Bij een verlaagd plafond kun je wellicht een gat boren en de kabels op die manier uit het zicht plaatsen. Heb je die luxe niet, dan ga je op zoek naar een kabelgoot of houten balk. Een elegantere en tijdrovende oplossing is om een pvc-buis in het plafond te frezen, waarna je de boel weer dichtmaakt. Een nadeel van deze methode is wel dat je naderhand geen nieuwe kabels meer kunt toevoegen.

Montage

Nadat alle kabels zijn getrokken, kun je de beamer aan het plafond monteren. Het is handig als de beamer de functie ‘lens shift’ ondersteunt. Hierbij hoef je de projector niet kaarsrecht voor het scherm te positioneren. Bij een plafondmontage verstel je de projectiehoek simpelweg naar beneden, waarbij er geen sprake is van kwaliteitsverlies. De beamer hangt hoger en is hierdoor minder ‘zichtbaar’. Aangezien de meeste plafonds wit zijn, is het slim om voor een witgekleurde projector te kiezen. Voor bevestiging aan het plafond gebruik je een geschikte beugel. De merken Vogel’s en Sunne maken bijvoorbeeld universele plafondbeugels. Zorg er wel voor dat de beamer precies waterpas hangt. Vaak is dat nog best een uitdaging, omdat veel plafonds ietwat scheef zijn. Controleer vooraf of de plafondbeugel het gewicht van je beamer kan dragen.

Hdmi-verlengers

Je hoeft de beamer nu alleen nog maar op je overige apparatuur aan te sluiten. Bij gebruik van een reguliere av-receiver is dat een fluitje van een cent. Je gebruikt voor de verbinding dan namelijk een hdmi-kabel. Houd wel rekening met de kabellengte, want meters lange kabels zijn nadelig voor de signaaloverdracht. Probeer de hdmi-kabel dan ook zo kort mogelijk te houden. Heb je meer dan tien meter hdmi-kabel nodig, maak dan gebruik van een apparaatje om het hdmi-signaal onderweg te versterken. Veel producten garanderen een afstand van zo’n dertig meter. Dergelijke extenders of repeaters zijn niet al te duur en zorgen ervoor dat je storingsvrij kunt kijken. Een nadeel is wel dat je ze meestal met het lichtnet moet verbinden, dus houd daar bij de montage rekening mee. Verder is het met speciale converters ook mogelijk om het hdmi-signaal via ethernetkabels te transporteren.

Het Nederlandse merk Eminent ontwikkelt diverse hdmi-verlengers.

Draadloos hdmi

Sommige fabrikanten van beamers bieden draadloos hdmi aan. Meestal gebeurt dat via een meegeleverde dongel, waarmee je geluid en video via het wifi-netwerk transporteert. Je kunt draadloos hdmi ook zelf toevoegen door hiervoor een wireless hdmi-pakket aan te schaffen. Dit is helaas wel een vrij prijzige aangelegenheid. Zo kost de Marmitek GigaView 811 bijna 300 euro. Controleer vooraf altijd even of het beoogde product voldoende bereik heeft.

Beamer aansluiten

De av-receiver stuurt de beelden van iedere aangesloten videobron door naar de beamer, terwijl het audioapparaat zelf de geluidsverwerking voor zijn rekening neemt. Weliswaar zijn er ook beamers met ingebouwde speakers, maar voor je thuisbioscoop is dat natuurlijk onvoldoende. Moderne av-receivers zetten, dankzij ondersteuning van nieuwe surroundformaten, een indrukwekkende bioscoopervaring neer. Denk hierbij aan formaten als dolby atmos en dts:x. Wegens de extra kanalen heb je hiervoor wel meer speakers nodig. Een 5.1-geluidsset met een dts- of dolby digital-opname klinkt echter ook al prima. Naast hdmi kun je veel beamers ook met het netwerk verbinden. Het voordeel hiervan is dat je films vanaf een pc of nas kunt streamen. Wanneer je naast de beamer ook een televisie op de receiver wilt aansluiten, kies je het beste een audioapparaat met twee hdmi-uitgangen. Indien je receiver slechts één hdmi-ingang heeft, kun je eventueel een hdmi-splitter overwegen.

Bij gebruik van een televisie en beamer kies je het beste een receiver met twee hdmi-uitgangen.

Finishing touch

Zodra je beamer in gebruik is, kun je nog allerlei zaken aanpakken om je thuisbioscoop te optimaliseren. Een donker plafond en omringende muren zorgen ervoor dat het contrast op het projectiescherm beter zichtbaar is. Zeker wanneer je een aparte ruimte als thuisbioscoop inricht, is dat het overwegen waard. Verder loont het de moeite om geluidsisolatie aan te brengen, zodat je buren geen last hebben van jouw bombastische actiefilm. En vergeet tot slot vooral de vaste klapstoeltjes niet, zodat je je, met een beetje fantasie, in een echte bioscoop waant!

Gebruik je een aparte ruimte als thuisbioscoop, dan kun je een rijtje originele bioscoopzetels overwegen.

Epson EH-TW9300

Deins je er niet voor terug om flink in je thuisbioscoop te investeren, dan is de Epson EH-TW9300 van Epson een interessante optie. Weliswaar kost dit exemplaar ruim 3000 euro, maar daar krijg je prima specificaties voor terug. Het apparaat heeft voor de projectie een full hd lcd-paneel in huis. Via een opschalingstechnologie (pixel shifting) is het echter mogelijk om ultra hd-resolutie te benaderen, al is dat natuurlijk geen native 4K. Een fijne eigenschap is dat de EH-TW9300 middels hdr een groot kleurbereik ondersteunt. De lamp biedt een lichtsterkte van 2500 ansi-lumen en gaat maximaal 5000 uur mee. Wie draadloos hdmi-overdracht belangrijk vindt, kan de duurdere EH-TW9300w overwegen.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

Streamingdienst Disney krijgt gestalte Dali Katch
1

Reacties op: Van televisie naar beamer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Beamerkenner

  • 2 augustus 2018 12:14
  Goed artikel Maikel ! Misschien handig om de lezers ook te wijzen op de mogelijkheden die Utra Short Beamers hebben. Deze zijn erg handig omdat je deze gewoon op een kast kan plaatsen voor het projectievlak en is benodigde projectieafstand minimaal, geen kabels meer over de wand of beugels die aan het plafond bevestigd moeten worden. Deze zijn er ook in Laser techniek tegenwoordig.
  https://www.beamerspecialist.nl/beamers/home-cinema-beamers/optoma-hz45ust-laser-beamer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.