Blog

Van televisie naar beamer

Gigagroot kijkplezier

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op
In plaats van een grotere televisie kun je ook een beamer overwegen voor jouw thuisbioscoop. Met zo’n projector geniet je van levensgrote beelden met een diameter van pakweg drie meter (of meer). Vergeleken met een doorsnee televisie van 55 inch is dat natuurlijk andere koek. Interesse om naar zo’n echte thuisbioscoop over te stappen? Media Totaal helpt je bij het overstappen van televisie naar beamer.

Het principe van een beamer is simpel: een krachtige lichtbron projecteert de beelden van je tv-ontvanger, gameconsole of blu-ray-speler op een witte muur of projectiescherm. Fijn is dat je hierbij zelf het formaat bepaalt. Je wordt dus niet langer beperkt door de afmetingen van je televisie. Naar televisies boven de 100 inch moet je goed zoeken en bovendien zijn ze ook nog eens peperduur. Voor liefhebbers van groot beeld is de aanschaf van een beamer daarom een logischere keuze. Voordat je naar de winkel rent om een exemplaar te bemachtigen, is het belangrijk dat je enkele (praktische) zaken in ogenschouw neemt. We zetten allereerst enkele aanschaftips op een rij, waarna we uitleggen hoe je een beamer verbindt met de overige apparatuur. En passant hebben we nog een paar interessante koopsuggesties voor je.

Tip 1: Creëer ruimte

Een beamer heeft ruimte nodig. En dan bedoelen we natuurlijk niet voor het apparaat zelf, want bij een thuisbioscoop monteer je de projector logischerwijs aan het plafond. Om een groot beeld te garanderen, is wel een flinke afstand tot het projectie-oppervlak vereist. Denk voor een schermdiagonaal van drie meter aan een projectieafstand van ruim vier meter. Wens je groter beeld, dan positioneer je de beamer verder naar achteren. Op deze website tref je een handige calculator om de ideale afstand van jouw beoogde projector te berekenen. Uiteraard dien je ook voldoende ruimte op de muur of het projectiescherm te reserveren. Overigens heeft een projectiescherm de voorkeur, aangezien er op de muur vaak structuur zichtbaar is.

Bereken met deze rekentool de ideale projectieafstand voor jouw beamer.

Projectieverhouding

Als je op zoek gaat naar een geschikte beamer, kom je in de specificaties ongetwijfeld ergens de projectieverhouding tegen. Deze waarde geeft aan hoe ver het apparaat van het projectiescherm moet staan om één meter breed te projecteren. Bij een projectieverhouding van 1,35 – 2,84:1 dien je de beamer dus minimaal op 1,35 meter en maximaal op 2,84 meter afstand te positioneren om één meter breed te projecteren. Veel producten hebben een variabele projectieafstand, omdat ze kunnen in- en uitzoomen. Wil je de beamer dichtbij het scherm monteren en evengoed groot projecteren? Kies dan voor een short throw-beamer. Een bijkomend voordeel van short throw is dat mensen minder snel ‘door het beeld lopen’ en er kortere kabels benodigd zijn.

Tip 2: Haarscherpe beelden

Een beamer voor je thuisbioscoop heeft vooral zin wanneer je een exemplaar met een hoge resolutie kiest. Goed nieuws, want zogeheten home-cinemabeamers met een full hd-resolutie zijn tegenwoordig zeer betaalbaar. Zeker wanneer je de beelden groot projecteert, is een resolutie van minimaal 1080p wel een pre. Wanneer je je zelfgemaakte thuisbioscoop toekomstbestendig wilt maken, kun je zelfs een 4K-projector overwegen. Bedenk wel dat die momenteel nog erg prijzig zijn. Aangezien er nog maar weinig films en series in ultra hd zijn geschoten, is het wellicht zinvol om nog even te wachten op meer betaalbare producten. Houd er rekening mee dat er tegenwoordig ook veel 4K-beamers in omloop zijn die upscaling-technieken (via pixel-shifting) gebruiken om deze resolutie te halen. Wie echt geïnteresseerd is in 2160p, dient op zoek te gaan naar een native 4K-beamer. Ten slotte verschijnen er langzamerhand steeds meer beamers met hdr-ondersteuning. Met deze techniek geniet je van een groter kleurbereik.

Tip 3: Hoeveel ansi-lumen?

Bij een televisie maken je ogen rechtstreeks contact met de lichtbron, waardoor de kleuren van bijvoorbeeld een led-tv zeer helder zijn. In het geval van een beamer maken je ogen niet direct contact. Je kijkt namelijk in tegengestelde richting van de plek waar het licht vandaan komt. Om films evengoed helder weer te geven, hebben alle beamers een hoge lichtopbrengst. In ruimtes met relatief veel omgevingslicht en een grote projectieafstand heb je een krachtigere lichtbron nodig dan in een verduisterde thuisbioscoop. Om die reden hebben lichtbronnen van home-cinemabeamers relatief weinig ansi-lumen aan boord. In donkere ruimtes is het contrast van een beamer met een sterke lichtbron namelijk minder dan bij een zwakkere lichtbron het geval is. Dat komt omdat bij overmatig licht zwart al snel als grijs zichtbaar is. Bij het kijken van speelfilms is een goed contrast echter een must! Voor de keuze van het juiste aantal ansi-lumen maak je dus een afweging tussen de projectieafstand, het omgevingslicht en het gewenste contrast. Voor een donkere kamer met een projectiediameter van zo’n drie meter is een lichtbron met 1000 á 2500 ansi-lumen normaliter voldoende.

Tip 4: Levensduur lamp

Vergeleken met de achtergrondverlichting van een televisie is de levensduur van de meeste beamerlampen nogal beperkt. Controleer dus even hoeveel lichturen de fabrikant garandeert. Een lichtbron met drieduizend branduren lijkt best veel, maar in de praktijk valt dat tegen. Als je dagelijks drie uur met de beamer projecteert, houdt een dergelijke lamp het nog geen twee jaar vol en voor een vervangende beamerlamp ben je al snel een paar honderd euro kwijt. Een duurzamere oplossing is een lichtbron met leds of lasers.

Vooral beamers met een traditionele projectielamp hebben een beperkt aantal branduren, zodat je dit onderdeel na verloop van tijd moet vervangen.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

Streamingdienst Disney krijgt gestalte Dali Katch
1

Reacties op: Van televisie naar beamer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Beamerkenner

  • 2 augustus 2018 12:14
  Goed artikel Maikel ! Misschien handig om de lezers ook te wijzen op de mogelijkheden die Utra Short Beamers hebben. Deze zijn erg handig omdat je deze gewoon op een kast kan plaatsen voor het projectievlak en is benodigde projectieafstand minimaal, geen kabels meer over de wand of beugels die aan het plafond bevestigd moeten worden. Deze zijn er ook in Laser techniek tegenwoordig.
  https://www.beamerspecialist.nl/beamers/home-cinema-beamers/optoma-hz45ust-laser-beamer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.