Blog

Speakers kiezen: vloerstaander of boekenplankmodel?

Bombastisch symfonieorkest vs. sprankelende jazz

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Scheidingsfilter

Een vloerstaander klinkt beslist voller dan een boekenplankspeaker, maar is het geluid daarmee ook per definitie beter? Een goede versterker vergroot weliswaar de kans op een uitgebalanceerde audioweergave, maar dat biedt nog geen garanties. Goedkope vloerstaanders beschikken namelijk veelal over matige scheidingsfilters. De aanwezigheid van meerdere audiodrivers is in dat geval eerder een nadeel dan een voordeel. Hoe zit dat precies? Een scheidingsfilter splitst het analoge audiosignaal op en loodst een bepaald frequentiegebied naar de juiste audiodriver van de luidspreker. Gebeurt dat onzorgvuldig, dan komen er bepaalde frequenties bij de verkeerde audiodrivers terecht. Het resultaat is een rommelige geluidsweergave, die nogal vlak en misschien zelfs wat vervormd klinkt. Hoe meer audiodrivers er zijn, hoe lastiger het is om een effectief scheidingsfilter te ontwikkelen. Gelukkig hebben de betere speakers van gerenommeerde merken allemaal een goed scheidingsfilter ingebouwd. Dergelijke speakers klinken dan ook een stuk levendiger dan vloerstaanders van B-merken die dit kunstje minder goed beheersen. Is je budget beperkt? Ons advies: kies liever voor een goed boekenplankmodel (met een effectief scheidingsfilter) dan voor een matige vloerstaander.Is je budget beperkt? Kies liever voor een goed boekenplankmodel dan voor een matige vloerstaander.

Is je budget beperkt? Kies liever voor een goed boekenplankmodel dan voor een matige vloerstaander.

Akoestische ruimte

Het is inmiddels wel duidelijk dat vloerstaanders anders klinken dan boekenplankspeakers. Houd je van een vol en bombastisch geluid, dan is een vloerstaander in combinatie met een goede (stereo)versterker de beste keuze. Hiervoor geldt wel een belangrijke voorwaarde: de akoestische ruimte moet groot genoeg zijn. Zet je hoge speakers neer in een kamer van minder dan grofweg 25 vierkante meter, dan is een allesoverheersende en ongecontroleerde baslaag het gevolg. De muren staan dan namelijk te dicht bij elkaar om het laag ‘kwijt te raken’. In een kleine luisterruimte zijn monitorspeakers dan ook een betere keuze, omdat die in een bescheiden ruimte wél een uitgebalanceerd geluid neerzetten. Is de akoestische ruimte relatief groot, dan komen een setje kwalitatieve vloerstaanders volledig tot hun recht.

Een vloerstaander moet zijn energie kwijt en dat kan alleen in een grote ruimte.

Laag basniveau?

Als je uit ruimtegebrek voor boekenplankluidsprekers kiest, wees dan niet bang voor een te laag basniveau. Als je de monitorspeakers iets meer richting de muur zet, ontstaat er al wat meer laag. En wens je nog wat meer bas, dan kun je altijd nog een compacte subwoofer aan het audiosysteem toevoegen. Een voordeel hiervan is dat je het basniveau extern kunt reguleren, zodat je een overheersend laag simpel wegneemt. Bij een setje vloerstaanders is het lastiger om de basintensiteit te reduceren, want dat kan alleen door de versterkerinstellingen te wijzigen.

Kostenplaatje

Het kostenplaatje speelt natuurlijk ook mee in de uiteindelijke keuze. Binnen een speakerserie zijn vloerstaanders altijd duurder dan boekenplankmodellen. Dat heeft met de bouwtechniek te maken. Zo vereist een omvangrijkere behuizing logischerwijs meer materiaal. Bovendien zijn er vergeleken met een monitorspeaker één, twee of misschien wel drie extra audiodrivers aanwezig. Kortom, dure productiekosten die leiden tot een hogere consumentenprijs. Desondanks is de aanschaf van een vloerstaander wellicht een voordeligere keuze, al is dat afhankelijk van de situatie. Een luidsprekerzuil positioneer je met de meegeleverde rubberen voetjes of spikes direct op de vloer en een boekenplankmodel kun je ophangen. Voor de akoestiek is het echter beter om de speakers iets van de muur te zetten. Via speciale luidsprekerstandaards voor monitorspeakers los je dit euvel op, maar die zijn best prijzig. De aanschaf van twee vloerstaanders verschilt bij veel speakerseries niet eens zo gek veel van de aanschaf van twee boekenplankspeakers en evenzoveel standaards. En wie bij een opstelling met twee kleine luidsprekers later nog een subwoofer toevoegt voor wat extra laag, is veelal zelfs duurder uit. Daarentegen vereisen een paar vloerstaanders weer een krachtigere versterker voor optimale controle. De volledige geluidsketen moet namelijk met elkaar matchen. Is je versterker niet krachtig genoeg, dan zijn boekenplankspeakers een goedkopere keuze.

De FS-CM S2-standaard van Bowers & Wilkins kost per paar zo’n 450 euro.

Positionering kiezen

Naast de kwaliteit van de speakers en aangesloten audioapparatuur heeft de plaatsing van de speakers grote invloed op de geluidskwaliteit. Het loont dan ook de moeite om met de positie van luidsprekers te experimenteren. Zet je ze dicht op de muur of houd je juist wat meer afstand? Hoe ver zet je de speakers uit elkaar en hoeveel graden laat je ze indraaien? Bij monitorspeakers op een standaard is het logischerwijs eenvoudiger experimenteren vergeleken met logge luidsprekerzuilen. Dat heeft alles te maken met het grote gewicht van vloerstaanders. Bij boekenplankmodellen bereik je overigens makkelijker de ideale positie, omdat ze minder gevoelig zijn voor geluidsweerkaatsing van muren en vloeren. Houd er bij een vloerstaander rekening mee dat een iets andere positie mogelijk veel invloed heeft op het totale geluidsbeeld.

Surround-opstelling

Ben je van plan om een degelijke surround-opstelling op te tuigen? Dan ligt het voor de hand om vloerstaanders met boekenplankspeakers te combineren. De voorste luidsprekerzuilen geven het reguliere filmgeluid weer, terwijl de achterste boekenplankspeakers verantwoordelijk zijn voor de surround-effecten. Overigens heb je nog wel een centerspeaker nodig voor een neutrale weergave van stemmen. In een traditionele 5.1-opstelling voeg je eventueel nog een subwoofer toe voor een diepere laagweerhave. Wanneer je voor een surround-opstelling kiest, combineer dan altijd speakers uit dezelfde serie. Alleen dan ontstaat er een universeel geluidsbeeld dat filmgeluid met de juiste dynamiek laat horen.

Kies bij een surround-opstelling altijd speakers uit dezelfde serie om een universeel geluidsbeeld te creëren.

Conclusie

Veruit de meeste luisteraars hebben meer baat bij een goede vloerstaander dan bij een boekenplankmodel. Belangrijk is wel dat de versterker een stabiele voeding bevat om alle audiodrivers met voldoende controle aan te sturen. Bovendien moet de akoestische ruimte groot genoeg zijn. Mits er aan de genoemde voorwaarden wordt voldaan, zal het geluid voller en energieker klinken dan bij de boekenplankmodellen. Kies wel een vloerstaander met een goed scheidingsfilter, dus laat je niet verleiden tot een product van een obscuur B-merk.

Overigens bestaat er ook een groep muziekliefhebbers die heel sterk de voorkeur geeft aan kleine boekenplankspeakers. Compacte modellen hebben minder laag, waardoor er in de muziekweergave meer ruimte is voor subtiliteit en detaillering. De speakers komen daardoor goed tot hun recht bij rustige muziekstijlen als jazz en country. Een extra voordeel is dat boekenplankmodellen minder vermogen vragen van de versterker, waardoor je met een lager budget uit de voeten kunt.

3 boekenplankspeakers

Woon je klein en/of wens je een sprankelend stereogeluid met veel detaillering? Onderstaande boekenplankspeakers stellen je zeker niet teleur.

Bowers & Wilkins 705 S2

Wie een kwalitatief goede speaker zoekt, komt ongetwijfeld de gloednieuwe 700 Series van Bowers & Wilkins tegen. Deze breed verkrijgbare speakerlijn vervangt de populaire CM S2-serie. De 705 S2 is de grootste boekenplankspeaker binnen de genoemde reeks. Bijzonder is dat de tweeterbehuizing bovenop de klankkast uit een massief blok aluminium is gefreesd. Dit voorkomt ongewenste trillingen en geeft bovendien een breder stereobeeld. Sowieso heeft de Britse fabrikant de tweeter volledig onder handen genomen, waardoor het frequentiebereik tot ver boven het menselijke gehoor reikt. Voor het midden en laag heeft de klankkast een hoogwaardige midrange-driver met een diameter van 16,5 centimeter. De 705 S2 is erg stijlvol afgewerkt en verkrijgbaar in drie uitvoeringen: matwit, zwart pianolak en rozenhoutfineer. Vind je een prijs van ruim 2.100 euro voor deze kwalitatieve boekenplankspeaker iets te gortig? Bowers & Wilkins heeft onder de productnamen 706 S2 (1.398 euro) en 707 S2 (998 euro) ook goedkopere versies ontwikkeld.

Prijs: 2.198 euro per paar

Dali Alteco C-1

Het Deense Dali staat bekend om zijn prima prijs-kwaliteitverhouding en de nieuwe Alteco C-1 is daar weer een mooi voorbeeld van. Opvallend is dat de behuizing een gekantelde voorkant heeft. Hierdoor lukt het om de speakers hoog aan de muur te hangen, wat bijvoorbeeld bij dolby atmos-systemen goed van pas komt. Verder is er ook een horizontale positie aan de muur mogelijk, waarbij de tweeter en midrange-driver vanwege de schuine hoek iets naar binnen draaien. De Alteco C1 is ongeschikt om op een standaard te positioneren. Houd er rekening mee dat deze speakerset weinig laag laat horen. De Alteco C-1 is dan ook meer geschikt voor surround-toepassingen, bijvoorbeeld in combinatie met speakers uit de Dali Spektor-serie. Kopers hebben keuze uit verschillende afwerkingen, namelijk zwart essenhout, walnoothout of wit.

Prijs: 298 euro per paar

Raumfeld Stereo M

De Raumfeld Stereo M is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Deze actieve speakerset bevat namelijk een eigen eindversterker met een opgegeven vermogen van 320 watt. Het is dus niet nodig om deze boekenplankspeakers op een aparte receiver of versterker aan te sluiten. Met een smartphone of tablet stuur je deze luidsprekers rechtstreeks via het (draadloze) thuisnetwerk aan, waarbij je muziek van diensten als Spotify en Tidal kunt streamen. Verder is er ook een Chromecast-functie ingebouwd, dus de Raumfeld Stereo M werkt met nog veel meer apps samen. Voor een boekenplankspeaker heeft dit product een bijzondere opbouw. Middenin de midrange-driver is namelijk een tweeter gestationeerd. Dat werkt ruimtebesparend, waardoor er ook nog plaats is voor een losse woofer voor de lage tonen. Een knappe prestatie, want de compacte Stereo M is daarmee een volwaardige drieweg-speaker.

Prijs: 799,99 euro per paar

3 vloerstaanders

Heb je een krachtige versterker en staat de apparatuur in een ruime kamer? Met deze drie vloerstaanders doe je geen concessies en geniet je van een vol geluid.

Bowers & Wilkins 702 S2

De 702 S2 is het topmodel uit de 700 Series. Het prijskaartje is weliswaar fors, maar daar krijg je wel een paar uitstekende speakers voor terug. Zoals we van luidsprekers in het hoogste Bowers & Wilkins-segment gewend zijn, is de tweeter bovenop de klankkast aangebracht. Deze zogeheten nautilus-tweeter is min of meer rechtstreeks overgenomen uit de befaamde 800 Diamond-serie. Dat dit kleine onderdeel ruim één kilo weegt, draagt bij aan het resonantievrije ontwerp. Verder is er een midrange-driver geïntegreerd met daaronder maar liefst drie losse woofers. Het laag is dan ook beter vertegenwoordigd dan bij de broertjes 703 S2 en 704 S2 het geval is. Deze modellen hebben namelijk ‘slechts’ twee woofers aan boord. Belangrijk om te weten is dat deze vloerstaander een uitstekend scheidingsfilter bevat, zodat alle frequenties bij de juiste audiodrivers terechtkomen. Om een extra stijve kast te creëren, heeft de fabrikant nogal dikke mdf-platen gebruikt. Niet voor niets weegt de speaker bijna dertig kilo!

Prijs: 3.998 euro per paar

Kef Q750

De Kef Q750 is een interessante optie voor degenen die voor een relatief betaalbare prijs een paar degelijke vloerstaanders zoeken. Het betreft een middelgrote speakerzuil uit de Q-serie, die al sinds het begin van de jaren ‘90 bestaat. Inmiddels is het Britse merk alweer aanbeland bij de achtste generatie van deze bekende reeks, waarbij de kenmerkende UniQ-driver weer het middelpunt vormt. In een midrange-driver is een onafhankelijke tweeter gestationeerd. Een groot deel van het frequentiebereik komt dus vanuit een enkele driver (eigenlijk zijn het er twee-in-één). Het grote voordeel hiervan is dat deze frequenties gelijktijdig het oor bereiken en dat draagt bij aan een natuurgetrouwer en vooral nauwkeuriger geluid. Kef verstaat dit trucje uitstekend. Overigens hoeven liefhebbers van een diep laag niet te vrezen, want de Q750 heeft maar liefst drie woofers ingebouwd. Deze prijsvriendelijke vloerstaander is verkrijgbaar in een witte en zwarte uitvoering.

Prijs: 1.348 euro per paar

Dynaudio Focus 60 XD

De Dynaudio Focus XD60 kost zo’n elf ruggen en daarmee behoort deze hoogwaardige vloerstaander tot het duurdere prijssegment. Vanzelfsprekend is dat nogal veel geld, maar je bespaart wel weer op de aanschaf van een krachtige versterker. Die heb je namelijk niet nodig, want de Focus XD60 heeft een eigen eindversterker van 600 watt. Verder heeft deze actieve speaker een analoge en digitale ingang om overige bronnen te verbinden. Wil je meer bronnen aansluiten of het audiosysteem koppelen aan het netwerk, dan kun je de optionele Dynaudio Connect overwegen (350 euro). Vanaf online muziekdiensten en mediaservers binnen je thuisnetwerk stream je in dat geval eenvoudig liedjes naar dit speakersysteem. De bediening regel je vanuit een mobiele app. De speaker zelf beschikt over een tweeter, een midrange-driver en twee woofers. Een pluspunt is dat de geïntegreerde digitaal/analoog-converter audiobestanden tot een resolutie van 24bit/192kHz kan verwerken. Kortom, speel liedjes in studiokwaliteit af en geniet van een audioweergave met een uiterst hoge detaillering.

Prijs: 11.000 euro per paar

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

STREAM ON 3x beeld én geluid voor 1000 euro
0

Reacties op: Speakers kiezen: vloerstaander of boekenplankmodel?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.