Blog

Peperdure thuisbioscopen met vorstelijk beeld én geluid

Om van te dromen...

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Neem je alleen genoegen met het allerbeste beeld en geluid? Dat komt mooi uit, want voor de derde thuisbioscoop zochten we louter naar producten uit het topsegment. Voorwaarde is uiteraard wel dat alle apparatuur in Nederland en België eenvoudig te verkrijgen is.

Beeld: Sony VPL-VW5000ES

De VPL-VW5000ES is dankzij een lichtopbrengst van maar liefst 5000 ansi-lumen uitsluitend geschikt om in een grote thuisbioscoopzaal te projecteren. Voor doorsnee kamers laat je deze krachtpatser dus links liggen. Het apparaat is voorzien van een laserlichtbron die het Japanse merk normaliter alleen gebruikt voor professionele home-cinemaprojectoren. De kleuren ogen een stuk feller en levendiger vergeleken met doorsnee beamers. Opvallend is dat de resolutie met 4096×2160 pixels hoger is dan veel andere ultra hd-projectoren en -televisies. Dit formaat wordt ook gebruikt in moderne bioscopen, dus gebruikers dienen hiervoor rekening te houden met de aanschaf van een geschikt projectiescherm.

Sony VPL-VW5000ES

Av-receiver: Rotel RAP-1580

Hoewel Rotel voornamelijk losse voor- en eindversterkers produceert (voor wie nog een stapje verder wil gaan), heeft het audiomerk nu ook een av-receiver in de markt gezet. Rotel noemt de RAP-1580 zelf overigens een geïntegreerde versterker, waarbij het mogelijk is om rechtstreeks zeven kanalen te versterken. Het aantal van zeven kanalen kunnen gebruikers eventueel upgraden naar elf, al vereist dat wel een aparte versterkingsbron. Het uitgangsvermogen bedraagt dankzij een omvangrijke ringkerntransformator 100 watt per kanaal bij een elektrische weerstand van 8 ohm. Zoals je dat van een nieuw product mag verwachten, is er ondersteuning voor dolby atmos en dts:x ingebouwd. Verder vallen de twee hdmi-uitgangen op, zodat gebruikers kunnen schakelen tussen een televisie en videoprojector.

Rotel RAP-1580

Geluid: Monitor Audio Platinum Series II

Met de Platinum Series II heeft Monitor Audio een prachtige speakerserie neergezet voor de ware geluidspurist. Hoewel de serie een paar vloerstaanders kent voor een prijskaartje van 20.000 euro (PL500 II), is dat in combinatie met de geïntegreerde versterker van Rotel wat te veel van het goede. De PL200 II kost minder dan de helft en biedt evengoed een zeer natuurgetrouwe geluidsweergave dankzij het brede frequentiebereik. Uiteraard wil het oog ook wat, dus geïnteresseerden hebben keuze uit verschillende stijlvolle afwerkingen. Naast twee voerstaanders, wens je natuurlijk ook nog vier (achterste) surround-speakers. Hiervoor is de PL100 II uitermate geschikt. PLC350 II zet je neer om dialogen van films kraakhelder weer te geven. Om de 7.1-kanaals audioset af te maken voeg je de PLW215 II aan deze setup toe, zodat er ook voldoende laag vertegenwoordigd is.

Monitor Audio PL200 II

Media: Nvidia Shield TV Pro

Wat betreft de prijs steekt deze Nvidia Shield TV Pro misschien wat schril af bij de duurbetaalde high-end producten binnen deze setup. De prestaties zijn er echter niet minder om. Er zijn namelijk maar weinig mediaspelers die meerdere hdr-technieken, ultra hd-video’s en een verversingssnelheid van zestig beelden per seconde ondersteunen. Daarmee is deze mediaspeler zeer toekomstbestendig. Ook surround-formaten als dolby atmos en dts:x stuurt het apparaat moeiteloos door naar de av-receiver. De duurdere versie bevat een ingebouwde schijf van 500 GB waarop je eigen filmbestanden kunt opslaan. Een leuk extraatje is dat de fabrikant een controller meelevert voor het spelen van (pc-gebaseerde) games.

Nvidia Shield TV Pro

Kassabon

Sony VPL-VW5000ES
€ 76.405 (Azerty)

Rotel RAP-1580
€ 3.999 (iEar)

2 × Monitor Audio PL200 II
€ 8.800 (hificorner.nl)

4 × Monitor Audio PL100 II
€ 8.600 (hificorner.nl)

1 × Monitor Audio PLC350 II
€ 5.250 (hificorner.nl)

1 × Monitor Audio PLW215 II
€ 5.250 (hificorner.nl)

Nvidia Shield TV Pro
€ 349 (Coolblue)

Totaal
€ 108.653

Specialistische shops

Heb je genoeg te besteden, maar vind je het lastig om eigenhandig de gewenste apparatuur bij elkaar te sprokkelen? Sommige webwinkels zijn gespecialiseerd in het opzetten van hoogwaardige thuisbioscopen. CinemaDream en Beter Beeld & Geluid zijn daar twee goede voorbeelden van. Naast videoprojectoren, projectieschermen, luidsprekers, versterkers en audiocomponenten kun je bij deze bedrijven ook terecht voor het D-Box Motion Code-systeem. Hiermee voel je letterlijk iedere film, aangezien D-Box-stoelen zijn uitgerust met een bewegingssysteem. Deze bewegingen zijn afgestemd met de actie op het witte doek en versterken dus de filmervaring.

The sky is the limit

Wie oneindig veel geld te besteden heeft, koopt liever niet blind de duurste av-receiver, speakerset, videoprojector of televisie. Belangrijk is dat alle apparatuur goed tot elkaar in verhouding staat. Voor zover je bij de besproken droomsets van een knelpunt mag spreken, zijn het in dit geval de av-receivers die de boel enigszins belemmeren. Deze alles-in-één-apparaten leveren kortweg niet genoeg power om de topmodellen uit de betere speakerseries optimaal te controleren. Geen schande, want deze topmodellen worden vaak voor bovengemiddelde stereoversterkers ontwikkeld. Wie toch een surround-beleving wenst met de allerbeste speakers die momenteel verkrijgbaar zijn, komt uit bij een voorversterker (av-processor) en één of meerdere eindversterkers van een high-endmerk. Dat kan zelfs zover gaan, dat je voor ieder geluidskanaal een aparte eindversterker gebruikt. Kortom, zogeheten monoblocken. Het Amerikaanse merk McIntosh is hierin bijvoorbeeld gespecialiseerd, al zit daar ook meteen een zeer hoog prijskaartje aan vast. Bovendien kost het nogal wat kamerruimte om de apparatuur fatsoenlijk te positioneren. Laat je echter niet van de wijs brengen, niet voor niets luidt de Engelse uitdrukking ‘the sky is the limit’. Wie zich een droomset uit dit artikel kan veroorloven, zal zeker versteld staan van het audio- en videoresultaat! Besef daarentegen ook dat het altijd nóg beter kan…

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Thuisbioscoop 1: Enorm beeldscherm
  3. Thuisbioscoop 2: Groot projecteren
  4. Thuisbioscoop 3: Semi-professioneel

Dit artikel delen:

Lees meer

Samsung Galaxy Note 8 Philips 55PUS7502/12
0

Reacties op: Peperdure thuisbioscopen met vorstelijk beeld én geluid

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.