Blog

Peperdure thuisbioscopen met vorstelijk beeld én geluid

Om van te dromen...

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Een thuisbioscoop op basis van een videoprojector biedt nogal wat voordelen. Zo bepaal je zelf het formaat, waardoor je niet meer beperkt bent tot de afmetingen van een televisie. Verder vereist een donkere kamer een relatief zwakke lichtbron, wat tegelijkertijd ook bijdraagt aan een hoger contrast.

Beeld: Sony VPL-VW550ES

Een moderne beamer voor de thuisbioscoop móet natuurlijk 4K ondersteunen. En dan bedoelen we ook echt 4K en niet een exemplaar dat via duistere opschalingstechnieken ultra hd nabootst. De VPL-VW550ES is misschien prijzig, maar hiermee geniet je wel van films en games in de beste kwaliteit. Omdat de videoprojector doorgaans boven of achter de zitpositie aan het plafond is gemonteerd, mag het apparaat niet zoveel herrie maken. Met een geluidsproductie van 26 decibel is het geluidsniveau bij dit product te verwaarlozen. De projectielamp heeft een lichtopbrengst van 1800 ansi-lumen en gaat volgens Sony zo’n zesduizend uur mee. Verder ondersteunt de beamer ook de weergave van hdr-beelden.

Sony VPL-VW550ES

Av-receiver: Arcam AVR850

Niet iedereen voelt de behoefte om een 11.2-kanaals dolby atmos-opstelling op te tuigen. Dat hoeft dan ook helemaal niet, want in een bescheiden ruimte levert een 7.1- of 5.1-opstelling ook al verbluffende effecten op. Hoewel Arcam van oudsher veel kennis in huis heeft voor het ontwikkelen van stereoproducten, zijn ook de av-receivers van een zeer hoog niveau. Het Engelse merk is niet bepaald gevoelig voor allerlei hippe toeters en bellen die uit de filmindustrie komen overwaaien. De AVR850 is weliswaar de duurste av-receiver van Arcam, maar het apparaat versterkt ‘slechts’ maximaal zeven luidsprekers. Toch is er wel een dolby atmos-opstelling mogelijk met vijf lage speakers en twee aan het plafond. Deze receiver stuurt de luidsprekers aan middels Klasse G-eindversterkers in combinatie met een krachtige voeding. Kortom, er is voldoende vermogen beschikbaar om kwalitatieve luidsprekers aan te sluiten.

Arcam AVR850

Geluid: Sonus Faber Olympica

Gespecialiseerde hifiwinkels houden geregeld demonstraties van Arcam-apparatuur in combinatie met speakers van het Italiaanse merk Sonus Faber. Dat is niet zonder reden, want de merken matchen namelijk goed. De bekende Olympica-serie staat hoog aangeschreven onder audiofielen. Voor een vol geluid is het bij deze speakerlijn niet nodig om de kamer helemaal vol te hangen met luidsprekers. De Olympica III heeft een indrukwekkende vloerstaander die je achter of naast het projectiescherm positioneert. Verder vervult de Olympica I de rol van surround-speaker met verve. Binnen de Olympica-serie is er ook een fraaie centerspeaker beschikbaar. Onder de naam Sumiko ontwikkelt Sonus Faber tot slot kwalitatieve subwoofers, waarvan de S.10 het topmodel vormt.

Sonus Faber Olympica III

Media: Kaleidescape Strato

De Kaleidescape Strato Movie Player laat zich het beste omschrijven als een hoogstaande filmserver die eenvoudig in gebruik is. Het apparaat heeft zes terabyte opslagruimte aan boord waarop je tientallen ultra hd-films kunt bewaren. Via de hdmi2.0a-uitgang geeft de Strato het audio- en videosignaal moeiteloos door aan de av-receiver, waarbij er ondersteuning is voor hdr-beelden en alle moderne surround-formaten. Dankzij een verversingssnelheid van zestig beelden per seconde, ogen de beelden op de videoprojector erg vloeiend. Gebruikers die aan 6 terabyte opslagruimte niet genoeg hebben, kunnen ook een exemplaar met 10 terabyte opslag overwegen. Een pluspunt is dat je rechtstreeks toegang hebt tot een online filmwinkel, waarbij je zo’n 180 titels in ultra hd-kwaliteit kunt aanschaffen. Verder zijn er ook nog duizenden full hd-films beschikbaar. De Strato krikt deze titels desgewenst op naar 4K-kwaliteit. Houd er rekening mee dat je deze filmserver nergens online kunt bestellen, dus je moet hiervoor op zoek naar een officiële Nederlandse of Belgische dealer.

Kaleidescape Strato

Kassabon

Sony VPL-VW550ES
€ 9.999 (Beamerwebwinkel.com)

Arcam AVR850
€ 5.499 (iEar)

2 × Sonus Faber Olympica III
€ 8.990 (Hobo hifi)

2 × Sonus Faber Olympica I
€ 5.198 (Hobo hifi)

1 × Sonus Faber Olympica Center
€ 4.599 (Hobo hifi)

1 × Sumiko S.10
€ 1.999 (Overgauw)

Kaleidescape Strato
€ 5.500

Totaal
€ 41.784

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Thuisbioscoop 1: Enorm beeldscherm
  3. Thuisbioscoop 2: Groot projecteren
  4. Thuisbioscoop 3: Semi-professioneel

Dit artikel delen:

Lees meer

Samsung Galaxy Note 8 Philips 55PUS7502/12
0

Reacties op: Peperdure thuisbioscopen met vorstelijk beeld én geluid

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.