Blog

Peperdure thuisbioscopen met vorstelijk beeld én geluid

Om van te dromen...

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op
Wie denkt dat kapitaalkrachtige mediafanaten eenvoudig de prachtigste thuisbioscoop samenstellen, heeft het mis. Een groot budget levert namelijk nogal wat keuzestress op. Een luxeprobleem, natuurlijk. Maar hoe ziet een thuisbioscoop van dertigduizend euro of meer er eigenlijk uit? Media Totaal stelde drie droomsets met thuisbioscopen samen.

Dat een groot budget eerder keuzestress dan gemak oplevert bij het samenstellen van een thuisbioscoop, komt doordat merken als Arcam, Anthem, Rotel en Sonus Faber een groot aantal topproducten aanbieden in het hoogste prijssegment. Om over de adembenemende televisies en videoprojectoren van de betere fabrikanten nog maar te zwijgen.

Bij het creëren van een droombioscoop speelt de beschikbare ruimte een doorslaggevende rol. In de meeste middelgrote woonkamers kun je met gemak een 5.1- of 7.1-kanaals geluidssysteem kwijt, maar voor een omvangrijke televisie of groot projectiescherm is er vaak geen plek. Bovendien is het kijken van doorsnee televisieprogramma’s op een scherm met een fors diagonaal nou niet bepaald ontspannend. De oplossing is het reserveren van een aparte kamer als thuisbioscoop. De drie droomsets die we je in dit artikel presenteren, lenen zich daar uitstekend voor. Sterker nog, het zou zelfs nogal afbreuk doen aan de duurbetaalde apparatuur door ze in een woonkamer te positioneren. Een aparte ruimte kun je akoestisch optimaliseren, waardoor geluidseffecten beter uit de verf komen.

Bekende namen

Er bestaan allerlei onbekende merken die voor enorme bedragen perfecte beeld- en geluidsapparatuur ontwikkelen. Een versterker of een paar luidsprekers voor een ton, het kan allemaal! Wie een beetje zijn of haar best doet, komt zelfs op een bedrag van boven de zes nullen uit (zie kader). In dit artikel kiezen we voor producten van ‘betaalbare’ merken die op relatief brede schaal in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Een groot voordeel hiervan is dat je voor productondersteuning en garantieclaims altijd bij een adres in de Benelux terecht kunt. Kortom, realistische producten die tegelijkertijd een droomscenario vervullen. Om kleuring binnen het audiospectrum te voorkomen, is het belangrijk om altijd speakers binnen dezelfde luidsprekerserie te selecteren. Vanzelfsprekend is daar bij het samenstellen van de besproken thuisbioscopen rekening mee gehouden. De genoemde bedragen zijn gebaseerd op de laagste winkelprijzen die we op het moment van schrijven konden vinden.

Duurste set ter wereld

Voor zover bekend, is de thuisbioscoopexpert Jeremy Kipnis eigenaar van de duurste home-cinemaset ter wereld. Binnen een ruimte van tachtig vierkante meter versterken 48 MC-2102-buizenversterkers van McIntosh, twee Mark Levinson No. 33H-versterkers en acht Crown Macro Reference Gold-versterkers het geluid. Hierop zijn zestien subwoofers, tien vloerzuilen en drie centerspeakers van Snell aangesloten. Verder bevat het geluidsysteem tien aparte ES103A-tweeters van MuRata. Als videoprojector koos de Amerikaan onder meer voor de Sony SRX-T110. Het totale kostenplaatje bedraagt meer dan zes miljoen dollar. Nieuwsgierig naar de volledige set? Neem dan een kijkje.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Thuisbioscoop 1: Enorm beeldscherm
  3. Thuisbioscoop 2: Groot projecteren
  4. Thuisbioscoop 3: Semi-professioneel

Dit artikel delen:

Lees meer

Samsung Galaxy Note 8 Philips 55PUS7502/12
0

Reacties op: Peperdure thuisbioscopen met vorstelijk beeld én geluid

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.