Blog

Is er een toekomst voor oled?

Peperdure publiekslieveling

Geschreven door Eric Beeckmans op

Premium prijzen

We vragen al geruime tijd aan LG of ze plannen hebben om kleinere schermmaten in de markt te zetten. Het antwoord dat we daarop krijgen is steevast hetzelfde: ‘Wij volgen de vraag in de markt, en maken op basis daarvan beslissingen voor de toekomst. Voorlopig blijven we bij 55, 65 en 77 inch.’ Gezien de prijs van de schermen (het zijn duidelijk premium-producten) lijkt het ons onwaarschijnlijk dat je op korte termijn kleinere schermmaten mag verwachten. Wie shopt voor een premium-tv kijkt immers hoofdzakelijk naar grote maten. En de fabrikanten zelf zetten ook liever grotere maten in de markt.

Over een eventuele verdere prijsprognose wilde LG niet veel kwijt. Behalve dan dat de prijs nog een beetje zal zakken, maar opnieuw: ‘Het blijft een premium product.’ Het scherm goedkoper maken doe je op twee manieren: of het proces moet goedkoper (efficiënter), of de materiaalkosten naar beneden. Dat laatste hangt vooral af van de volumes. De oled-markt is momenteel nog te klein ten opzichte van de lcd-markt, maar naarmate er meer oled verkocht wordt, zullen de prijzen dalen.

Op het gebied van procesverbetering kan er nog vanalles gebeuren. Volgens LG zit de ‘yield’, de opbrengst van het fabricageproces, al boven de 85 procent voor 55 inch panelen. Dat kan nog beter, maar er wordt ook gekeken naar andere oled-materialen en andere fabricageprocessen. Een daarvan is het gebruik van inkjet-technologie om het scherm als het ware te printen. Dat verbruikt minder materiaal dan het huidige proces (je print enkel wat vereist is), en zou het ook mogelijk maken om naar rgb-oled te kijken, in plaats van de huidige wrgb-structuur. Rgb-oled zou energie-efficiënter zijn.

LG: ‘De prijs zal nog een beetje zal zakken, maar het blijft een premium product.’
De Sony Bravia A1 oled-tv gebruikt het scherm als luidspreker.

Concurrentie: quantum dots

Oled is niet de enige technologie die een gooi doet naar de toekomst. Quantum dots maken ook een uitstekende kans. Deze nanoscopische deeltjes kunnen invallend licht nauwkeurig omzetten naar licht van een andere kleur. De huidige schermen gebruiken een film van rode en groene quantum dots die voor een blauwe achtergrondverlichting staan om zo wit licht te creëren. Maar voorts zijn dit traditionele lcd-tv’s. Er staan echter slimme ontwikkelingen op stapel. Door quantum dots te gebruiken op de plaats waar nu het kleurfilter staat, zouden de resulterende schermen een veel ruimere kijkhoek, en vooral een spectaculair lager energieverbruik hebben. Ander onderzoek kijkt naar de mogelijkheid om quantum dots rechtstreeks op een led te integreren. Samsung zet sterk in op quantum dots. Zij introduceerden de naam qled, waarmee ze alle mogelijke gebruiken van quantum dots aanduiden. Voorlopig dus nog steeds traditionele lcd-tv’s met een breder kleurbereik en hogere piekluminantie, maar mogelijk in de toekomst ook echt andere tv-technologie. Quantum dot kleurfilters zouden mogelijk in 2018 of 2019 aangekondigd worden.

Loewe heeft verschillende oled-modellen, die je kunt voorzien van allerlei originele plaatsingsopties.

Glazen bol

Dat de toekomst voorspellen een bijzonder lastige opdracht is, blijkt wel uit de tegenstrijdige berichten van gespecialiseerde industrie- en marktonderzoekbureaus. Zo liet in augustus IHS Market optekenen dat de verkoop van qled-tv’s (Samsungs lcd-tv’s die gebruik maken van quantum dots), in het tweede kwartaal van 2017 48 procent was gedaald (351.000 stuks), ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar (671.000 stuks). Dat terwijl de verkoop van oled-tv’s 29 procent steeg in diezelfde periode (van 212.000 naar 282.000 stuks). Als dergelijke cijfers doorzetten, dan zal Samsung zijn strategie moeten aanpassen.

Maar niet iedereen deelt die mening. Display Supply Chain Consultants (DSCC) is juist erg optimistisch over qled. Zij voorspellen een samengestelde jaarlijkse groei van 90 procent tussen 2016 en 2021 voor qled, terwijl oled jaarlijks maar 49 procent zou groeien. De belangrijkste reden hiervoor is dat quantum dot-technologie gebruik kan maken van de bestaande lcd-fabrieken, en dus veel capaciteit heeft om hoge volumes te draaien. Vooral als we kijken naar de meest moderne (gen 10) fabrieken hebben lcd (en dus quantum dots) een grote voorsprong. Die fabrieken zijn noodzakelijk om 65 en 77 inch schermen zo goedkoop mogelijk te maken. Gezien de niet aflatende trend voor grotere schermen is dat een belangrijke factor. Dat terwijl oled nog steeds volop in de groei zit, en er volop fabrieken gebouwd moeten worden om het vereiste volume te bereiken. Die extra investeringen, die volgens DSCC ook nog eens duurder zijn dan voor een vergelijkbare lcd-fabriek, zouden oled een sterk nadeel opleveren.

Vergis je niet, oled heeft meer pijlen in zijn koker dan alleen televisie.
De Panasonic EZ1000 combineert oled-tv met een Technics soundbar.

Conclusie

Oled-technologie is erin geslaagd om op relatief korte termijn een mooi deel van de premium tv-markt te veroveren, en het ziet er niet naar uit dat de technologie snel zal verdwijnen. De televisies slepen internationaal heel wat awards binnen, zowel van het publiek als van de vakpers. Maar op korte termijn (enkele jaren) zal de prijs vermoedelijk niet meer sterk dalen. Er worden wel enorm veel onderzoeken en investeringen gedaan, maar daar plukken we op z’n vroegst binnen drie tot vijf jaar de vruchten van. En ondertussen zitten concurrenten niet stil. Ontwikkelingen op het gebied van lcd, quantum dots, en leds maken het niet alleen mogelijk maar zelfs vrij waarschijnlijk dat we in de komende vijf jaar nog meer nieuwe technologie zullen zien. Of die dan de fakkel van oled zullen overnemen is koffiedik kijken, maar voor de consument is het in elk geval goed nieuws. Concurrentie zwengelt immers hopelijk prijsverlagingen aan.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

Onkyo TX-RZ820 Misfit Vapor
0

Reacties op: Is er een toekomst voor oled?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.