Blog

Hoe zinvol is een subwoofer?

Extra baspower!

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Positie kiezen

In tegenstelling tot reguliere speakers is de positie van de subwoofer minder van belang. Het menselijke gehoor heeft namelijk moeite om te bepalen uit welke richting de lage frequenties komen. Gunstig, want het geeft je meer vrijheid om het omvangrijke apparaat ergens neer te zetten. Voor een intensieve filmervaring is de plek naast de bank een goede positie. Tijdens hectische scènes voel je de bank misschien zelfs trillen. Sommige fabrikanten ontwerpen platte subwoofers, zodat je de behuizing onder dit zitmeubel kwijt kunt. De Teufel Subwoofer T 4000 Wireless en de HEOS by Denon Subwoofer zijn daar twee goede voorbeelden van. Houd er rekening mee dat het in de praktijk lang niet altijd meevalt om kabels van de geluidsinstallatie naar de tegenovergestelde bank te trekken. De genoemde producten zijn om die reden dan ook draadloos. Een andere goede positie voor de subwoofer is naast het televisiemeubel en/of de voorluidsprekers. Vanwege de korte afstand ligt deze plaats bij een bekabelde aansluiting voor de hand. Laatstgenoemde positie is voor het luisteren van muziek vanuit akoestisch oogpunt de beste optie. Verder is het nuttig om te weten dat een subwoofer de bastonen naar alle richtingen rondom de behuizing stuurt. Geef het apparaat om die reden voldoende ruimte en wijs bijvoorbeeld geen plek enkele centimeters voor een muur aan. Doe je dat wel, dan weerkaatst het laag tegen deze wand en is een allesoverheersende bas het gevolg.

Aansluitopties

Voor het aansluiten van een subwoofer is er een aantal mogelijkheden. Zoals gezegd, hebben veruit de meeste basspeakers een eigen versterker. Om die reden laten ze zich anders aansluiten dan reguliere luidsprekers. Nagenoeg alle receivers hebben achterop een aparte subwooferuitgang met de aanduiding SUB, SUBW of gewoon SUBWOOFER. Op de achterzijde van de subwoofer kies je vervolgens voor de lfe-ingang. Helaas hebben veel stereoversterkers geen aparte uitgang om een subwoofer te koppelen. In dat geval gebruik je de zogeheten pre-output om een actieve subwoofer aan te sluiten. Je hebt hiervoor reguliere tulpkabels nodig die je vervolgens aansluit op de line-ingang van je subwoofer. Sommige subwoofers kun je tot slot ook draadloos verbinden. Modellen die onderdeel zijn van een multiroom-systeem meld je bijvoorbeeld aan op het wifi-netwerk, waarna je de bediening regelt met een mobiele app. Verder bestaan er ook speciale adapters waarmee je desgewenst iedere subwoofer draadloos maakt. Hierbij verbind je een draadloze zender met de receiver, terwijl je een ontvanger aan de subwoofer koppelt.

Met de Marmitek Subwoofer Anywhere 635 (69,95 euro) maak je iedere subwoofer draadloos.

Conclusie

Voor filmliefhebbers is het gebruik van een subwoofer een absolute must. De reden is dat dvd’s, blu-rays en gestreamde films voor de surround-weergave een apart subwooferkanaal gebruiken. Wil je de film met een diepe laagweergave ervaren, dan kun je dus niet om een degelijke subwoofer heen. De bas mag voor films flink aanwezig zijn, dus kies gerust voor een fors exemplaar. Een voorwaarde is wel dat de woonkamer groot genoeg is om alle lage tonen kwijt te raken. Ook muziekliefhebbers met een stereo-opstelling hebben wellicht baat bij een actieve subwoofer. Zeker in het geval van monitor-speakers op een standaard mag er in veel gevallen best een beetje bas bij.

Drie Kooptips

Zoek je een goede subwoofer, maar heb je geen idee welke? Media Totaal zet drie producten uit verschillende prijsklassen voor je op een rij:

HEOS by Denon Subwoofer (€599)

Wanneer je het HEOS-systeem van Denon gebruikt, voeg je eenvoudig extra baspower toe. De HEOS Subwoofer werkt namelijk met ieder HEOS-product samen, waarbij het apparaat voor de weergave van films vooral een goede combinatie vormt met de HEOS Bar. Handig is dat je de behuizing zowel rechtop als plat kunt neerzetten. Vanwege het relatief smalle ontwerp, kun je hem ook onder een geschikte bank kwijt. Deze subwoofer is gebaseerd op twee basdrivers, waarbij een Klasse D-versterker de units aanstuurt. Via een mobiele app koppel je dit draadloze exemplaar eenvoudig aan andere HEOS-apparatuur. Zoals je van een moderne subwoofer mag verwachten, passen gebruikers eventueel handmatig de crossover- en fase-instellingen aan. Handig is dat je eventueel een usb-opslagdrager kunt aansluiten, waarna je de muziek op het gewenste HEOS-apparaat afspeelt.

Dali SUB K-14 F (€1.199)

De SUB K-14 F is een nogal fors model waarin een basdriver van maar liefst 36 centimeter doorsnede is verwerkt. Een Klasse D-versterker met maximaal 500 watt aan uitgangsvermogen is verantwoordelijk voor de aansturing. Dali besteedde naar eigen zeggen veel aandacht aan een stijve constructie, waarbij de basunit is verbonden met een voet van massief aluminium. Dit draagt bij aan het verminderen van ongewenste resonanties. Voor de verbinding met een receiver hebben gebruikers keuze uit een lfe- of lijningang, waardoor dit exemplaar van Dali geschikt is voor praktisch ieder audiosysteem. De K-14 F is verkrijgbaar in een witte en zwarte uitvoering.

Bowers & Wilkins DB4S (€1.600)

De nieuwe 700 Series van Bowers & Wilkins vervangt de immens populaire CM-reeks. Uiteraard hoort daar ook een nieuwe subwoofer bij, namelijk de DB4S. Het betreft een basspeaker waarin een driver van ruim 25 centimeter is verwerkt. Dankzij het brede frequentiebereik produceert dit indrukwekkende apparaat een diepe laagweergave. Met duizend watt aan maximaal uitgangsvermogen is het een nogal krachtig exemplaar, dus geef de DB4S vooral genoeg ruimte. Voor een juiste kalibratie stelt de Britse speakerbouwer een speciale configuratie-app beschikbaar (Android en iOS). Geïnteresseerden hebben keuze uit drie afwerkingen, namelijk mat wit, zwart hoogglans en houtfineer.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina: conclusie

Dit artikel delen:

Lees meer

Dali Katch B&O PLAY Beoplay M3
0

Reacties op: Hoe zinvol is een subwoofer?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.