Blog

Hifi in de badkamer

Spetterend beeld en geluid

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Internetaansluiting

Een succesvol multiroomnetwerk valt of staat met een stabiele internetverbinding. Je kunt daarvoor het beste netwerkkabels gebruiken, maar in de praktijk blijkt het netjes aanleggen van kabels in de badkamer nogal lastig vanwege de betegeling. Heb je een verlaagd plafond, dan kun je de netwerkkabels wellicht bovenlangs trekken. Wie toevallig de badkamer opnieuw gaat betegelen, kan de ethernetkabels wellicht in de muur kwijt. In de meeste gevallen is verbinden via wifi een reëlere optie, maar de router die het wifi-signaal uitzendt, bevindt zich doorgaans in de woonkamer of meterkast. Vanwege die afstand is de wifi-dekking lang niet in iedere badkamer in orde, terwijl het streamen van audiobestanden, zeker in een hoge resolutie, behoorlijk wat bandbreedte vereist. Twijfel je aan de dekking? Probeer de router hemelsbreed dichter in de buurt van de badkamer te positioneren. Dat kan bijvoorbeeld door het apparaat in de woonkamer recht onder de badkamer neer te zetten, mits de natte ruimte zich op de eerste etage bevindt. Soms verbeter je de dekking door andere routerinstellingen te kiezen, zoals een ander kanaal of activatie van de 5GHz-band. Wanneer dat allemaal niet helpt, kun je de dekking van het wifi-netwerk vergroten met een accesspoint. Positioneer het accesspoint op dezelfde etage als de badkamer en sluit het apparaat met een kabel op een switch of router aan. Vervolgens wordt er een draadloos internetsignaal verspreid.

Met een accesspoint verbeter je de wifi-dekking in huis en dus ook in je badkamer.

Traditionele hifi-opstelling

Wil je de badkamer voorzien van een traditionele hifi-oplossing met een versterker en twee losse luidsprekers? Vochtbestendige luidsprekers zijn er genoeg te vinden, maar helaas kun je de versterker niet in dezelfde ruimte kwijt. Vochtbestendige versterkers zijn er namelijk amper. Je kunt natuurlijk wel twee geschikte speakers in de muur monteren, terwijl je de versterker met eventueel een cd- of muziekspeler aan de andere kant van de wand in een droge ruimte neerzet. Aangezien moderne versterkers zich tegenwoordig via een app laten bedienen, kies je vanuit de badkuip de gewenste muziek. Onder meer merken als AquaSound, ArtSound, Audac, EIS, Bowers & Wilkins, Dali en Skytronic fabriceren geschikte luidsprekers. Als je speakers in een sauna wilt plaatsen, dan is het belangrijk dat ze hittebestendig zijn tot zo’n honderd graden.

De Audac SSP500 is een hittebestendige inbouwspeaker die je in een sauna kunt gebruiken.

Akoestiek

De badkamer bestaat veelal uit harde, gladde oppervlakten, zoals tegels en een douchecabine van glas. Akoestisch gezien zijn dat nogal bezwaarlijke eigenschappen, omdat de muziek hierdoor sterk vervormt en gaat galmen. Probeer daarom verschillende posities voor je speaker(s). Vermijd plaatsing dicht bij de vloer of vlak onder het plafond, omdat de weerkaatsing van de geluidsgolven hierbij sterk toeneemt. Het beste positioneer je de luidsprekers op oorhoogte. Dat kan bijvoorbeeld door ze aan de muur te hangen of een plankje te gebruiken. Je kunt speakers eventueel ook in een verlaagd plafond kwijt, al is dat voor de geluidsweergave niet de beste keuze. Klinkt de muziek alsnog schel en zwaar vervormd? Voeg zoveel mogelijk zachte oppervlakken aan de natte ruimte toe. Een flink badkamerkleed en een radiator met handdoeken aan de muur, scheelt meestal al enorm. Wie van plan is om de badkamer binnenkort onder handen te nemen, kan in plaats van tegels stucwerk met reliëf overwegen. Het geluid wordt op deze manier beter door de muur geabsorbeerd.

Badkamertelevisie

Wat is er fijner dan vanuit bad naar je favoriete televisieprogramma kijken? Dankzij internet kijk je tegenwoordig gemakkelijk naar live televisie, bijvoorbeeld via apps als Ziggo GO of KPN Interactieve TV. Een standaard voor een vochtbestendige tablet is in dat geval al voldoende. Er bestaan ook gespecialiseerde televisies voor de badkamer. Zo kun je een beeldbuis bijvoorbeeld in de muur verwerken of aan een vesa-beugel ophangen. Om condensvorming onder de glasplaat te voorkomen, wordt het scherm van badkamertelevisies doorgaans verwarmd. Bedenk vooraf wel even hoe je televisie wilt kijken. Een ingebouwde dvb-t-tuner is handig als je zenders wilt ontvangen via de ether, al worden in Nederland alleen de publieke zenders ongecodeerd doorgegeven. Voor alle commerciële zenders heb je een CI+ insteekkaart met een smartcard van Digitenne nodig. Andere oplossingen zijn om de televisie middels een analoge kabel, digitale tv-ontvanger of decoder met een satellietschotel te verbinden. Bedenk wel dat je hiervoor extra kabels moet trekken. Bovendien kunnen decoders niet tegen vocht. Televisies met een ingebouwde dvb-c-ontvanger zijn overigens geschikt om via een coaxkabel digitale televisiezenders van Ziggo ontvangen. Vanzelfsprekend is hiervoor wel een televisieabonnement bij Ziggo vereist, maar je hoeft dan geen decoder of CI+ module aan te sluiten. SplashVision en AquaSound zijn twee producenten die televisies voor badkamers fabriceren. Houd wel rekening met een forse aanschafprijs!

AquaSound

Schaf je het liefst alle apparatuur van hetzelfde merk aan? De Nederlandse producent AquaSound produceert zowel waterdichte audioproducten als televisies. Bij een eventuele verbouwing van de badkamer kun je kiezen uit fraaie inbouwoplossingen, al levert het merk ook producten die je in bestaande badkamers kwijt kunt. Interessant is met name het N-Joy-audiosysteem, waarmee je je favoriete nummers of radiostations op een vochtbestendig aanraakscherm selecteert. Deze controller stuurt de gewenste muziek vervolgens door naar draadloze luidsprekers. Het voordeel van zo’n controller is dat je geen smartphone of tablet in de badkamer hoeft te gebruiken. De interne opslagcapaciteit van dit muzieksysteem bedraagt 16 GB.

Het N-Joy Music Center fungeert als muziekcentrum voor je badkamer.

Spiegeltelevisie

Wil je graag een televisie in de badkamer, maar is er geen ruimte? Overweeg dan een zogeheten spiegeltelevisie boven de wastafel. Staat deze televisie uit, dan zie je een doodnormale spiegel. Bij inschakeling stem je eenvoudig af op je favoriete televisieprogramma. Spiegeltelevisies zijn in allerlei maten verkrijgbaar, van zo’n 17 inch tot maximaal 42 inch. Verder kiezen geïnteresseerden tussen inbouw- en opbouw-modellen. Bij inbouw is er een kast voor alle elektronica inbegrepen, die je in de muur dient te plaatsen. Kies je voor opbouw, dan is er vaak een vesa-muurbeugel bijgesloten. De fabrikant levert tot slot altijd een waterdichte afstandsbediening mee.

Een spiegeltelevisie is een spiegel en televisie in één.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

Samsung The Frame De gadgets van Triggerfinger
0

Reacties op: Hifi in de badkamer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.