Blog

Hifi in de badkamer

Spetterend beeld en geluid

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op
Veel mensen maken van hun badkamer een heuse wellness, met een luxe douche, een whirlpool en misschien wel een sauna. Wie veel tijd in de badkamer doorbrengt, kan wel wat entertainment gebruiken. Hoe luister je in deze natte ruimte naar je favoriete muziek? Kortom: hoe krijg je hifi in de badkamer? Media Totaal zocht het voor je uit.

Bij serieuze hifi-oplossingen in de badkamer komt heel wat kijken. Veruit de meeste apparatuur kan namelijk slecht tegen water, en dus heb je vochtbestendige producten nodig. Bovendien is bekabeling vaak een probleem, omdat internet- en televisiekabels doorgaans ver uit de buurt liggen. Ook het wifi-bereik heeft op deze plek meestal geen prioriteit. Tot slot heeft de gemiddelde badkamer geen of slechts weinig stopcontacten, waardoor je ook iets voor de stroomvoorziening moet regelen.

Media Totaal helpt je graag een eindje op weg met zowel eenvoudige oplossingen die je probleemloos in iedere badkamer integreert, als duurzame inbouwoplossingen om optimaal te genieten van hifi in de badkamer.

Keuze: stopcontact of batterijen

Voordat je specifieke apparatuur voor je badkamer aanschaft, bepaal je eerst hoe je de boel wilt aansluiten. Is er op een logische plek een stopcontact vrij? Meestal bevindt zich een enkel stopcontact schuin boven de wastafel of in de spiegelkast. Het gebruik van een stekkerdoos (met geaarde stopcontacten!) is de meest praktische oplossing. Je kunt de boel ook openbreken om een (extra) stopcontact te realiseren. Een waarschuwing is in dat geval wel op zijn plaats: doe dat alleen als de elektrische installatie is beveiligd met een aardlekschakelaar. Die vind je in de meterkast. Blijf met het stopcontact verder zo ver mogelijk uit de buurt van het bad en de douchecabine. Kun je geen stopcontact vrijmaken, dan is er nog geen man overboord. Er bestaan namelijk voldoende oplossingen die werken op een accu of batterijen.

Wanneer water de veroorzaker is van lekstroom, maakt de aardlekschakelaar de elektrische installatie spanningsloos.

De badkamerradio

Heb je op audiogebied weinig eisen, maar wens je in bad wel een lekker muziekje op de achtergrond? Een badkamerradio (of doucheradio) is een betaalbare oplossing, want die zijn al te vinden vanaf zo’n 25 euro. Je ontvangt hiermee het radiosignaal uit de ether. Kies bij voorkeur voor een plek dichtbij het raam, zodat je de aanwezigheid van ruis minimaliseert. Vaak is er een uitneembare antenne waarmee je de ontvangst van radiozenders kan verbeteren. Sommige modellen hebben een zuignap, zodat je de radio bijvoorbeeld aan de douchecabine kunt bevestigen. Via (draai)knoppen kies je het juiste fm-kanaal en regel je eventueel het volume. Luxere radio’s beschikken over dab+ voor digitale radio-ontvangst. Die zijn overigens wel wat duurder en het bereik van dab+ binnenshuis is in veel regio’s geen zekerheid. Wie regelmatig lang in bad zit, kiest het beste een badkamerradio met een afstandsbediening. Zo kun je bijvoorbeeld het volume iets opschroeven zodra je de luidruchtige bubbels van je whirlpool aanzet. Verder is het handig als je voorkeurzenders kunt opslaan, zodat je niet telkens handmatig op het juiste kanaal hoeft af te stemmen. Sommige modellen zijn zelfs voorzien van antislipmateriaal, zodat je de behuizing moeiteloos met natte handen beetpakt. Met name de goedkopere badkamerradio’s werken op batterijen.

De Philips AE2330 is met een adviesprijs van 32,99 euro een betaalbare badkamerradio.

Vochtbestendige bluetooth-speakers

Een badkamerradio heeft als nadeel dat je geen eigen muziek kunt afspelen. Gelukkig bestaan er ook vochtbestendige bluetooth-speakers. Die zijn vanaf enkele tientjes tot honderden euro’s te koop, dus er is voldoende keuze. Let goed op de stroomvoorziening, want ze zijn zowel met batterijen, accu’s als netvoeding verkrijgbaar. Vanaf een smartphone of tablet speel je eenvoudig muziek op de bluetooth-speaker af. Bedenk wel dat de badkamer mogelijk vochtschade aan het mobiele toestel veroorzaakt. Gelukkig heeft bluetooth doorgaans voldoende bereik, zodat je de smartphone of tablet ook buiten de badkamer kunt houden. De bediening vanuit bad is in dat geval wel wat onpraktisch, maar ook daarvoor is een oplossing: vochtbestendige smartphones. Veel bluetooth-speakers hebben een usb-poort en/of radiofunctie ingebouwd, zodat je op meerdere manieren muziek kunt afspelen. Een fraaie oplossing is om vochtbestendige bluetooth-speakers in het verlaagde plafond van je badkamer te monteren. De fabrikant EIS heeft hiervoor onder de naam KBsound diverse stijlvolle producten ontwikkeld, mét een eigen app en een afstandsbediening waarmee je eenvoudig schakelt tussen radiozenders en bluetooth-bronnen.

De KBsound Select BT bestaat uit een stereo-speakerset die je in het verlaagde badkamerplafond kunt verwerken.

Multiroom

Sommige multiroomspeakers zijn spatwaterdicht, waardoor je ze probleemloos in een badkamer gebruikt. De Sonos PLAY:1 en PLAY:5 zijn daarvan bekende voorbeelden. Ook de Denon HEOS 1 is in combinatie met het HEOS GoPack vochtbestendig, omdat deze uitbreiding kwetsbare speakeringangen afdicht. Het zijn meestal de kleinere, draagbare multiroomspeakers die een spatje water kunnen verdragen. Bijkomend voordeel is dat soms een accu is ingebouwd die je bijvoorbeeld buiten de natte ruimte kunt opladen. Handig wanneer er in de badkamer geen stopcontact is. Zoals de naam al doet vermoeden, luister je met multiroomspeakers in meerdere kamers naar muziek. Je koppelt bijvoorbeeld luidsprekers in de woon-, slaap- en badkamer aan elkaar. Vanuit een mobiele app bepaal je in welke ruimte(s) je muziek afspeelt. Handig, want zo hoor je tijdens het omkleden in de slaapkamer hetzelfde muziekalbum als waar je zojuist in bad naar luisterde. Multiroomspeakers ondersteunen allerlei muziekbronnen. Zo geef je in de mobiele app aan dat je mp3- of hoogstaande flac-audiobestanden naar de luidspreker wilt streamen. Verder kun je ook rechtstreeks eigen afspeellijsten bij online muziekdiensten als Spotify, Deezer en Tidal ophalen.

De Sonos PLAY:1 zet je moeiteloos in de badkamer neer, al heeft dit exemplaar wel netstroom nodig.

(Spat)waterdicht

Bij veel audioproducten staat vermeld dat ze spatwaterdicht of waterdicht zijn. Hierover bestaat vaak onduidelijkheid. Een spatwaterdichte behuizing is beschermd tegen opspattend water, vochtige ruimtes en regen. Een waterdicht product kun je enige tijd onderdompelen in water, zonder dat er schade ontstaat. Zowel spatwater- als waterdichte producten zijn prima geschikt voor gebruik in de badkamer.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

Samsung The Frame De gadgets van Triggerfinger
0

Reacties op: Hifi in de badkamer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.