Blog

3x beeld én geluid voor 1000 euro

Thuisbioscoop voor spekkopers

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Met een soundbar of kant-en-klare home-cinemaset doe je altijd concessies aan de geluidskwaliteit. Elektronicamerken als LG en Samsung kunnen redelijke speakers ontwikkelen, maar specialisten op dit gebied zijn ze niet. Vaak is het materiaal van plastic en heeft de klankkast een bescheiden formaat, waardoor de juiste akoestische eigenschappen ontbreken om een optimaal geluid neer te zetten. Een nadeel van zogeheten totaaloplossingen is ook het risico op een defect. Gaat er bijvoorbeeld een speaker of ingebouwde blu-ray-speler stuk, dan is het lastiger om dit onderdeel te vervangen dan wanneer je losse componenten hebt staan. Losse apparatuur is om die reden ook duurzamer. Voor de derde thuisbioscoop gaan we op zoek naar een televisie, receiver, blu-ray-speler en vijf speakers. Een behoorlijke uitdaging!

Televisie: Salora 40HS3500

Voor onze derde budget-thuisbioscoop staan er nogal wat producten op de planning, dus de televisie mag niet te veel geld kosten. Tegelijkertijd moet het beelddiagonaal natuurlijk wel de moeite waard zijn. De 40HS3500 van Salora is nogal breed verkrijgbaar en biedt interessante specificaties. Dit 40 inch model ondersteunt bijvoorbeeld ultra hd, al zijn de afmetingen eigenlijk te klein om met het blote oog het verschil met full hd waar te nemen. Desalniettemin is deze televisie een interessante optie, niet in de laatste plaats vanwege het lucratieve prijskaartje van nog geen 400 euro. Overigens is er ook nog een smartomgeving geïntegreerd, zodat je bijvoorbeeld toegang hebt tot Netflix en YouTube. De afstandsbediening bevat zelfs een heuse Netflix-knop om de streamingdienst direct te kunnen oproepen.

Audiosysteem: Jamo S426 HCS 3 en Pioneer VSX-531

Voor het vinden van een degelijke 5.0-speakerset is het domweg speuren naar de juiste aanbieding. De Jamo S426 HCS 3 is al een tijdje op de markt. Verschillende webwinkels bieden het product voor 349 euro aan. Deze set bestaat uit twee vloerstaanders, twee monitor-luidsprekers en een centerspeaker. Ondanks de lage aanschafprijs heeft de Deense fabrikant alle behuizingen voorzien van een houten klankkast (spaanplaat). Voor de basweergave bevat de voorzijde een basreflexpoort. Wie extra laag aan de geluidsweergave wil toevoegen, heeft eigenlijk nog een subwoofer nodig. Ons budget is hiervoor echter ontoereikend. Voor aansluiting van alle speakers is er een 5.1-receiver vereist. De Pioneer VSX-531 is een verrassend uitgebreide receiver die in staat is om een ultra hd-signaal aan je televisie door te geven. Verder zijn er vier hdmi-ingangen en een bluetooth-adapter. Deze receiver ondersteunt alle bekende surroundformaten en levert volgens de specificaties 140 watt per kanaal aan vermogen. Niet gek voor een aanschafprijs van 225 euro!

Geld over?

We hebben inmiddels 947,89 euro uitgegeven aan apparatuur, dus er is amper geld over om ergens nog een blu-ray-speler vandaan te plukken. Kort na de introductie van de blu-ray-standaard waren de spelers nog peperduur, maar inmiddels zijn de prijzen gekelderd. Zo haal je de Samsung BD-J4500 voor amper vijf tientjes in huis. Dit apparaat laat zich via hdmi op de receiver aansluiten, waarna je onder meer geniet van dts- en dolby true hd-geluid. Deze spotgoedkope blu-ray-speler bevat ook nog een usb-poort om externe opslagdragers te koppelen. De BD-J4500 ondersteunt hiervoor enkele mediaformaten, zoals mkv, flv, wmv en flac.

Kassabon

Salora 40UHS3500 € 373,89 (Azerty)
Jamo S426 HCS 3 € 349,- (Hi-Fi Corner)
Pioneer VSX-531 € 225,- (Hi-Fi Corner)
Samsung BD-J4500 € 49,95 (Foka Superstore)

Totaal: € 997,84

50 of 100 hertz?

Voor de prijs van een televisie maakt het nogal uit of het product 50, 100 of zelfs 200 hertz ondersteunt. Niet voor niets ondersteunen de besproken budgettoestellen allemaal een verversingssnelheid van ‘slechts’ 50 hertz. Een hogere waarde klinkt natuurlijk leuk, maar wat zegt het aantal hertz nou eigenlijk? Simpel, namelijk hoe vaak het beeld per seconde op je televisie ververst wordt. Een scherm met 100 hertz toont de beelden dus vloeiender dan een 50 hertz-toestel. Overigens is dit verschil alleen merkbaar bij het tonen van snelle beelden, zoals een voetbalwedstrijd of een actiefilm. Het beeld ‘hakkelt’ dan iets minder. Veel mensen vinden een verversingsfrequentie van 50 hertz echter al voldoende.

Conclusie

Voor de realisatie van een budget-thuisbioscoop van zo’n duizend euro is het noodzakelijk om op koopjes te jagen. Wie alles blind bij hetzelfde adres aanschaft, zal het budget zeker overstijgen. De talloze prijsvergelijkingssites op internet bieden hierbij uitkomst. Opvallend is dat de meeste webwinkels voor audiovisuele apparatuur geen verzendkosten rekenen, dus hiervoor hoef je geen budget vrij te houden. Bovendien kun je zo gemakkelijker bij verschillende (online) adressen producten bestellen. De grootste uitdaging is om een budget-thuisbioscoop met een losse receiver, blu-ray-speler en meerdere speakers te realiseren. Vooral losse speakers van een goed merk zijn over het algemeen prijzig, waardoor er behoorlijk wat creativiteit vereist is om binnen het budget te blijven. Een overjarig Jamo-setje dat nog bij diverse webwinkels voorradig was, bood gelukkig uitkomst. Ondanks alle moeite loont het om voor losse speakers te gaan, want dat komt de geluidskwaliteit ten goede. Hoewel Jamo geen topmerk is, klinken deze luidsprekers nog altijd beter dan de meeste kunststof speakers van een willekeurige home-cinemaset. De keerzijde is wel dat er minder budget overblijft voor een fatsoenlijke televisie. Veel succes bij het maken van je keuze!

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Thuisbioscoop 2: Ultiem filmgenot
  3. Pagina 3: Thuisbioscoop 3: Groots geluid

Dit artikel delen:

Lees meer

Speakers kiezen: vloerstaander of boekenplankmodel? Zo werkt NPO Start
0

Reacties op: 3x beeld én geluid voor 1000 euro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.