Blog

3x beeld én geluid voor 1000 euro

Thuisbioscoop voor spekkopers

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op

Voor filmfanaten met voldoende ruimte in de woonkamer zijn de wensen doorgaans helder. Hoe groter, hoe beter! Kortom, we gaan op zoek naar een forse smart-tv met ondersteuning voor ultra hd. Uiteraard moet het schermdiagonaal ruim zijn, want anders heeft een 4K-televisie weinig zin. Voor dé perfecte filmervaring mogen surround-speakers natuurlijk niet ontbreken. Om de boel betaalbaar te houden, zoeken we een kant-en-klare home-cinemaset die de audiostreams van Netflix en andere videobronnen over meerdere speakers verdeelt. Daarnaast is een ingebouwde blu-ray-speler een vereiste. Om de boel compleet te maken, voegen we ook nog een mediaspeler toe voor de weergave van eigen 4K-mediabestanden.

Televisie: Samsung UE49MU6100

Met een schermdiagonaal van 49 inch heeft de UE49MU6100 een mooi maatje. Wie relatief dichtbij het scherm zit, profiteert zo van haarscherpe ultra hd-beelden. Dat komt mooi uit, want dankzij de aanwezige smartomgeving ontvangen gebruikers Netflix in ultra hd. Overigens is hiervoor wel een Premium-abonnement vereist van 11,99 euro per maand. Verder zijn lang niet alle aangeboden series en films in deze resolutie beschikbaar. Een meerwaarde is dat dit exemplaar de beeldtechniek hdr ondersteunt, waardoor er bij geschikte films een gedetailleerder kleurbereik mogelijk is. Dankzij drie hdmi- en twee usb-poorten koppelen gebruikers allerlei randapparatuur aan de UE49MU6100. Verder levert Samsung een programmeerbare afstandsbediening mee, zodat je hiermee desgewenst overige apparatuur bedient. Bij de goedkoopste aanbieder kost deze televisie 635,25 euro.

Audiosysteem: Samsung HT-J4550

Ook voor de home-cinemaset komen we bij Samsung terecht. De HT-J4550 is al een tijdje op de markt, maar bij de grotere elektronicaketens is het product nog volop verkrijgbaar. Bij de meeste adressen betaal je 279 euro. Hiervoor krijg je vier vloerstaanders, een centerspeaker, een subwoofer en een blu-ray-speler. De vier zuilen staan precies op oorhoogte, zodat je surround-effecten van films goed kunt waarnemen. Houd er wel rekening mee dat je alles met kabels dient aan te sluiten. Samsung claimt een totaalvermogen van 500 watt, al zegt deze omstreden specificatie in de praktijk weinig over de geluidskwaliteit. Belangrijker is de compatibiliteit met surround-formaten. Die is prima op orde, want veelgebruikte formaten als dts, dts-hd master audio, dolby digital en dolby true hd geeft de HT-J4550 moeiteloos weer. De meegeleverde blu-ray-speler ondersteunt een maximale resolutie van 1920 × 1080 pixels. Een leuk extraatje is de aanwezige bluetooth-adapter, zodat je muziek kunt streamen.

Geld over?

We zitten nu al op een bedrag voor 914,25 euro, dus er is weinig geld over voor extra apparatuur. Toch wensen we nog een mediaspeler die ultra hd-bestanden kan decoderen, zodat je daadwerkelijk iets aan de 4K-televisie hebt. Zoals gezegd, Netflix zendt tenslotte lang niet alles in de hoogste resolutie uit. Na even zoeken komen we de Eminent EM7680-mediaspeler tegen voor een bedrag van 109 euro. Hiermee komen we dus iets boven ons budget uit, maar dit product is zijn geld meer dan waard. Onder leiding van het besturingssysteem LibreELEC bedien je hiermee het populaire mediacenter Kodi op een televisie. Je organiseert eigen films in een fraai aangeklede database inclusief filmafbeeldingen en trailers. Bovendien speel je hiermee nagenoeg alle bekende video- en audioformaten af.

PlayStation 4 (Pro)

Hoewel de PlayStation 4 (Pro) op het gebied van hardware-specificaties prima geschikt lijkt als mediaspeler, hebben we besloten om dit apparaat niet in ons artikel op te nemen. De reden is eenvoudig. Hoewel deze gameconsole prima games kan draaien op een hoge resolutie, vallen de mediaprestaties wat tegen. Zo ondersteunt de ingebouwde Mediaspeler-app veel minder bestandsformaten dan de meeste traditionele mediaspelers. Wel is het apparaat geschikt om blu-rays af te spelen.

Kassabon

Samsung UE49MU6100W € 635,25 (ACES Direct)
Samsung HT-J4550 € 279,- (Bol.com)
Eminent EM7680 € 109,- (Informatique)

Totaal: € 1023,25

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Thuisbioscoop 2: Ultiem filmgenot
  3. Pagina 3: Thuisbioscoop 3: Groots geluid

Dit artikel delen:

Lees meer

Speakers kiezen: vloerstaander of boekenplankmodel? Zo werkt NPO Start
0

Reacties op: 3x beeld én geluid voor 1000 euro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.