Blog

3x beeld én geluid voor 1000 euro

Thuisbioscoop voor spekkopers

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op
De prijzenoorlog tussen de talloze elektronicamerken duurt al jaren en maakt dat de winstmarges minimaal zijn. De consument profiteert: wie goed zoekt, vindt televisies, afspeelapparatuur en speakers voor spotprijzen. Media Totaal neemt de proef op de som en zoekt voor duizend euro een complete thuisbioscoop bij elkaar.

Wie relatief weinig geld voor audiovisuele apparatuur over heeft, is vandaag de dag spekkoper. Een 4K-televisie van een paar honderd is tegenwoordig van prima kwaliteit en gaat bovendien nog jarenlang mee. Uiteraard zijn er wel verschillen in beeldkwaliteit vergeleken met beeldbuizen uit het hogere prijssegment. Toch zijn het geen wereldschokkende verbeteringen, waardoor veel mensen terecht genoegen nemen met mindere specificaties. Niet iedereen hoeft tenslotte het beste materiaal te hebben, zeker niet als dat een forse kostenbesparing oplevert. Neem je bijvoorbeeld afstand van een hoge beeldverversing (aantal hertz), hdr, 3D-ondersteuning en gigagrote afmetingen, dan haal je voor een leuk bedrag een degelijke middenklasser in huis. Hetzelfde geldt voor speakers, receivers en kant-en-klare home-cinemasets.

Media Totaal vond drie aantrekkelijke thuisbioscoop-opstellingen voor een budget van duizend euro. De genoemde bedragen zijn gebaseerd op de laagste (web)winkelprijzen die we op het moment van schrijven konden vinden.

De juiste verhouding

Met een bescheiden budget van duizend euro zijn concessies onvermijdelijk. Besteed je veel geld aan een mooi groot beeld, dan blijft er minder geld over voor een degelijke audioset en vice versa. Liefhebbers van games en bezitters van een grote collectie dvd’s of blu-rays hebben bovendien extra afspeelapparatuur nodig. Het is de kunst om producten te verzamelen die zich goed tot elkaar verhouden. Kies dus geen televisie van 900 euro en een krakkemikkige soundbar van honderd euro om maar iets van een geluidsweergave te hebben. Ten eerste is dat doorgaans geen gezicht, omdat de televisie vaak luxer is afgewerkt dan een spotgoedkope soundbar van een obscuur merk. Ten tweede is een degelijk geluid in een thuisbioscoop-opstelling net zo belangrijk als een goed beeld. Probeer dus apparaten bij elkaar te sprokkelen die niet voor elkaar onderdoen.

Vuistregel

Je bedenkt het beste vooraf hoeveel geld je voor welke apparatuur wilt reserveren. Bij een relatief laag budget geef je zo’n 40 tot 60 procent van het totaalbedrag uit aan de televisie, terwijl je het overige geld gebruikt om een blu-ray-speler, soundbar en/of home-cinemaset te kopen. Overigens gaat deze ‘vuistregel’ alleen op bij de aanschaf van zogeheten totaalproducten, zoals een soundbar of home-cinemaset. Wie meerdere speakers, een receiver en een blu-ray-speler los aanschaft, dient hiervoor een hoger percentage van het totaalbudget te reserveren. De duizend euro waarmee Media Totaal op jacht gaat, is voor losse apparatuur en speakers veelal ontoereikend. Toch wagen we de gok en doen we ons uiterste best om degelijke apparatuur te verzamelen (zie Thuisbioscoop 3). Gelukkig zijn er ook soundbars en home-cinemasets die voor weinig geld een prettige thuisbioscoopervaring bieden.

Thuisbioscoop 1: Kleinschalig en veelzijdig

De eerste thuisbioscoop-opstelling heeft als doel om zowel games als films op een hoge resolutie af te spelen. Een goede bestandsondersteuning van audio- en videoformaten is een must, zodat gebruikers nooit te maken krijgen met een mediabestand dat dienst weigert. Uiteraard is een groot schermformaat wel zo prettig, al is dat geen harde eis. Deze budget-thuisbioscoop moet namelijk in een compacte woonkamer passen. Kortom: less is more!

Televisie: Philips 43PFS4132

Op het eerste gezicht lijkt de 43PFS4132 een gedateerde full hd-televisie zonder smartomgeving. Dat leggen we graag even uit! Een resolutie hoger dan full hd heeft voornamelijk zin bij de grotere televisies met een scherm vanaf pakweg 49 inch. Bij een kleiner schermdiagonaal is het verschil tussen full hd en ultra hd nauwelijks waarneembaar of je moet extreem dicht bij de televisie zitten. Verder lossen we het ontbreken van een smartomgeving later met een ander apparaat op. Aangezien de 43PFS4132 een relatief eenvoudig model betreft zonder netwerkaansluiting, is de aanschafprijs van 399 euro bescheiden. Toch biedt deze nieuwe Philips-telg prima beeldprestaties. De helderheid van 280 cd/m² is hoog genoeg om in een sterk verlichte kamer naar films te kijken.

Audiosysteem: LG SJ5

Voor 219 euro voeg je de LG SJ5 toe aan de thuisbioscoop. Deze soundbar is geschikt voor televisies van 43 inch of groter. Dat komt door de nogal langgerekte behuizing van 95 centimeter. Met een hoogte en diepte van respectievelijk 5,5 en 8,5 centimeter heeft de SJ5 echter niet zoveel inhoud. Om films en games toch voldoende baspower mee te geven, levert LG een draadloze subwoofer mee. Het betreft dus een 2.1-audiosysteem waarbij LG een uitgangsvermogen van in totaal 320 watt claimt. Ondanks het gebrek aan surround-speakers kan deze soundbar evengoed populaire audioformaten als dts en dolby surround decoderen. Voor aansluiting op een televisie gebruik je de hdmi-poort.

Fijn is dat er een bluetooth-adapter is geïntegreerd, dus gebruikers kunnen vanaf een smartphone of tablet ook nog liedjes streamen in een audioresolutie van maximaal 24bit/96kHz. Eventueel gebruik je de afstandsbediening van de Philips 43PFS4132 om de LG SJ5 aan te sturen.

Geld over?

Met de televisie en het audiosysteem zitten we nu op een bedrag van 618 euro. We zijn echter nog niet klaar, want je hebt nog een apparaat nodig om films af te spelen. De Philips 43PFS4132 heeft een ingebouwde mediaspeler, maar de bestandsondersteuning hiervan is ondermaats. Verder is het natuurlijk wel zo leuk als je toegang hebt tot Netflix, uitzending gemist diensten en games. De veelzijdige Nvidia Shield Pro heeft dat allemaal. In de piramidevormige behuizing zit een harde schijf van 500 GB om eigen films op te slaan. Verder draait deze mediaspeler op Android TV 7, waardoor apps als Netflix en YouTube aanwezig zijn. Dankzij de ingebouwde Chromecast-functie kun je daarnaast uitzending gemist diensten vanaf een smartphone of tablet naar je televisie casten. Als klap op de vuurpijl is de grafische chipset van dit handzame apparaatje krachtig genoeg om pc-games te draaien. De fabrikant levert dan ook een controller mee. Als extra accessoire kiezen we ten slotte voor de Hama Motion XL 3 Sterren-beugel met kantelfunctie. Hiermee bevestig je de Philips-televisie netjes aan de muur boven de soundbar. Dit product kost 27,99 euro.

Toekomstbestendig

Goed om te weten is dat de Nvidia TV Shield zeer toekomstbestendig is. Handig voor het geval je over een paar jaar een luxere televisie koopt. Deze mediaspeler geeft namelijk 4K-beelden in een frame rate van zestig beelden per seconde weer. Daarnaast is er ondersteuning voor hdr en de h.265/hevc-codec.

Kassabon

Philips 43PFS4132 € 399,- (Foka Superstore)
LG SJ5 € 219,- (Hifinesse)
Nvidia Shield TV Pro € 349,- (Coolblue)
Hama Motion XL 3 Sterren € 27,99 (Coolblue)

Totaal: € 994,99

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Thuisbioscoop 2: Ultiem filmgenot
  3. Pagina 3: Thuisbioscoop 3: Groots geluid

Dit artikel delen:

Lees meer

Speakers kiezen: vloerstaander of boekenplankmodel? Zo werkt NPO Start
0

Reacties op: 3x beeld én geluid voor 1000 euro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.