Workshop
Netflix

10 tips om nóg lekkerder te netflixen

Onbetwiste Netflix-koning

Geschreven door Maikel Dijkhuizen op
Aan de opmars van Netflix lijkt maar geen einde te komen. Zo’n vier miljoen Nederlanders streamen er naar hartenlust op los. Toch kent lang niet iedereen de ongekende mogelijkheden van deze Amerikaanse streamingreus. Hoog tijd om je even bij te spijkeren. Wij geven 10 tips voor Netflix.

“Zullen we vanavond netflixen?”, is in menig huishouden een veelgehoorde vraag. Dat veel mensen tegenwoordig Netflix als werkwoordvorm gebruiken, ziet het Amerikaanse bedrijf ongetwijfeld als compliment. En terecht, want het is bewonderenswaardig hoeveel Nederlandse leden de dienst in slechts vier jaar tijd aan zich heeft weten te binden. De enorme populariteit laat zich gemakkelijk verklaren: deze streamingdienst is relatief goedkoop (zelfs na de recente prijsverhoging) en er is een groot aanbod met originele titels beschikbaar. Bovendien werkt Netflix ook nog eens kinderlijk eenvoudig op al je apparaten. Je selecteert de afbeelding van een film of serie en de stream start direct in uitstekende kwaliteit. Hoewel Netflix zo op het oog weinig uitleg vereist, valt er in werkelijkheid nog genoeg aan je persoonlijke profiel te sleutelen. Zo profiteer je nog meer van ’s werelds populairste streamingdienst. Doe je mee?

Verschillende apparaten

Vanzelfsprekend kijk je het liefst naar prachtige films en series in de hoogste kwaliteit. Dat komt mooi uit, want Netflix heeft een breed aanbod met titels in ultra hd. Dit zijn hoofdzakelijk series die de streamingdienst zelf produceert. Voor het streamen in een torenhoge resolutie is wel het duurste abonnement vereist. Het Premium-abonnement kost 13,99 euro per maand (tegen 10,99 euro voor het Basis-abonnement). Bezitters van dit abonnement gebruiken als trefwoord UltraHD of 4K om de juiste titels te vinden. Overigens is het belangrijk dat zowel de televisie als het eventuele afspeelapparaat overweg kan met een resolutie van 3840×2160 pixels. Gebruik je bijvoorbeeld een PlayStation 3 voor Netflix, dan bedraagt de maximale resolutie ‘slechts’ 1920×1080 pixels. Je doet bij ultra-hd-televisies daarom het beste een beroep op de Netflix-app uit de smart-omgeving. Als je een extern apparaat zoekt om de beelden in de hoogste kwaliteit te streamen, gebruik je hiervoor de Chromecast Ultra, Nvidia Shield TV, PlayStation 4 Pro of Xbox One S. Op de pc speel je in de Edge-browser of Windows-app Netflix in ultra hd af. Voorwaarde is wel dat er een ultra-hd-monitor is aangesloten en dat de pc een recente Intel Core-processor heeft ingebouwd (zevende generatie of hoger).

Gebruik de zoekfunctie om haarscherpe ultra-hd-titels te vinden.

Maximale beeldkwaliteit

Ogen de beelden in Netflix niet zo scherp? Misschien is er onverhoopt een lagere beeldkwaliteit geselecteerd. Open jouw Netflix-account in de browser en navigeer rechtsboven naar je profielnaam. Vervolgens kies je voor Account en Instellingen voor afspelen. Voor de allerbeste afspeelkwaliteit selecteer je Hoog. Belangrijk om te weten is dat Netflix bij deze instelling geen beelden laat zien zodra er te weinig bandbreedte beschikbaar is. Wil je ook bij een tragere internetverbinding naar films en series kijken? Kies in dat geval voor Automatisch). Netflix stemt de beeldkwaliteit voortaan af op de beschikbare bandbreedte van jouw internetverbinding. Bevestig tot slot met Opslaan. Houd er rekening mee dat de afspeelinstellingen alleen gelden voor het profiel waarmee je bent ingelogd. Andere gezinsleden moeten dus zelf de gewenste beeldkwaliteit instellen.

Voor de weergave van ultra-hd-streams stel je de beeldkwaliteit in op ‘Automatisch’ of ‘Hoog’.

Internetsnelheid meten

Een Premium-abonnement heeft alleen zin als je internetverbinding snel genoeg is om ultra-hd-beelden te streamen. Netflix adviseert een snelheid van 25 Mbit/s. De streamingdienst heeft hiervoor een eigen snelheidsmeter ontwikkeld. Surf maar eens naar www.fast.com/nl en test of jouw internetverbinding voldoet aan deze eis.

Eigen profielen

Het is verstandig om voor ieder gezinslid een apart profiel aan te maken. Zo heeft iedereen toegang tot eigen instellingen en favorieten. Verder kijken gezinsleden eenvoudig verder vanaf het punt waar zij zelf waren gebleven. Tot slot is Netflix bij gescheiden profielen beter in staat om persoonsgerichte suggesties te doen. Ieder Netflix-account ondersteunt het gebruik van maximaal vijf profielen. Via je eigen profielnaam kies je voor Profielen beheren. Je klikt vervolgens op Profiel toevoegen, waarna je de gewenste naam invoert. Zet eventueel een vinkje voor Kind. Hiermee verschijnen alleen de films en series in beeld die zijn bestemd voor kinderen jonger dan twaalf jaar. Via Doorgaan sla je het nieuwe profiel op. Overigens wijzig je bestaande profielen gemakkelijk door op het potloodpictogram te klikken. Na een klik op Klaar start je de filmavond door het profiel van een gezinslid te selecteren.

Wie is er vanavond aan de beurt om een avondje ongestoord te netflixen?

Films op slot

Ook (kleine) kinderen weten de weg naar Netflix feilloos te vinden. Via jouw profiel hebben ze wellicht toegang tot films en series waarvoor ze nog te jong zijn. Veel actiefilms bevatten bijvoorbeeld geweld en zijn daardoor niet bestemd voor jonge kijkers. Daar doe je eenvoudig iets aan; je kunt namelijk een pincode instellen. Klik op jouw profielnaam en kies voor Account. Bij Ouderlijk toezicht geef je eerst het juiste wachtwoord van jouw Netflix-account op. Je bedenkt vervolgens een viercijferige pincode. Stel als laatste het gewenste leeftijdsniveau in. Bestaat je gezin bijvoorbeeld uit tieners, dan bescherm je Netflix-titels voor volwassenen met een pincode. Bewaar de instellingen met Opslaan.

Als hoofdbeheerder kun je voor bepaalde Netflix-titels een pincode instellen.

Geheime afspeelinformatie

Soms hapert een Netflix-stream vanwege een trage internetverbinding. Via een trucje stel je een lagere verversingssnelheid (bitrate) in, waardoor je meestal probleemloos verder kunt kijken. Druk tijdens het afspelen maar eens op de sneltoets Shift+Alt+Ctrl+S. Er verschijnt een verborgen menu in beeld dat je vermoedelijk nooit eerder hebt gezien. Selecteer in de kolom Video Bitrate de twee laagste waarden en klik daarna op Override. Je selecteert meerdere waarden door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en op de getallen te klikken. Kies je bijvoorbeeld voor 150 en 220, dan zorgt Netflix dat de stream tussen deze twee waarden blijft. De videokwaliteit gaat daarmee wel beduidend achteruit. Overigens zijn er met Shift+Ctrl+Alt+D en Shift+Ctrl+Alt+L nog twee interessante sneltoetsen beschikbaar: hiermee vraag je gedetailleerde afspeelinformatie op. Zo controleer je onder meer de huidige resolutie en de gebruikte video- en audiocodecs.

In Netflix roep je desgewenst dit ‘geheime’ venster op, waarmee je handmatig de verversingssnelheid kunt wijzigen.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dit artikel delen:

Lees meer

beyerdynamic DT 240 Pro De val van HTC
0

Reacties op: 10 tips om nóg lekkerder te netflixen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.